Újra masírozna a jobboldal

A lengyel jobboldal újabb menetelésre készül. Kedden, amikor a Jaruzelski-féle szükségállapot, vagy inkább hadiállapot bevezetésének harmincadik évfordulója lesz, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt (PiS) felvonulást rendez Varsó belvárosában.

Éppen ott, ahol november elején már tettlegességre is sor került, amikor egy másik – némileg radikálisabb – jobboldali társaság Lengyelország függetlensége évfordulója alkalmából rendezett felvonulást. Akkor a békésre tervezett séta meglehetősen zajossá és némileg véressé lett.

Összecsapás a függetlenségnapi tüntetésen, Varsóban. Kedden is az utcára mennek
Összecsapás a függetlenségnapi tüntetésen, Varsóban. Kedden is az utcára mennek

A baloldali ellentüntetőkhöz német antifasiszták csatlakoztak, akik megütköztek a szélsőjobboldaliakkal, a náciszimpatizáns futballhuligánokkal. Ez utóbbiak pedig a rendőröket támadták meg, akik szét akarták választani az ellenséges csoportokat. Varsó újra bekerült a nemzetközi hírtévék műsoraiba. A PiS vezére, Jaroslaw Kaczynski pedig megkongatta a vészharangot: németek vernek lengyeleket Varsóban!

Most ugyanez a politikus, a legnagyobb ellenzéki párt vezére szervez felvonulást. A menet ez alkalommal nem a katonai rezsim három évtizeddel ezelőtti bevezetésére emlékezik. Fő jelszavuk: megvédik a lengyel függetlenséget a lengyel külügyminisztertől.

Radek Sikorski azzal vívta ki a jobboldaliak ellenszenvét, hogy Berlinben, a német külpolitikai társaság tanácskozásán minap elmondott beszédében kiállt az Európai Unió átalakítása mellett. Olyan intézkedéseket javasolt, amelyek révén az unió képes lenne megbirkózni az euróválsághoz hasonló bajokkal, egyszerűbb lenne a szerkezete, és olcsóbb is.

Sikorski javaslatai ellentmondásos fogadtatást kaptak. Németországban tapsoltak neki, ám Varsóban még a külügyminiszter saját liberális-konzervatív politikai barátai is félve olvasták a radikális változtatásokról szóló javaslatokat. A jobboldal pedig riadót fújt, mivel Jaroslaw Kaczynski szerint amennyiben megvalósulnának a javaslatok, csorbulna, sőt újra elveszne az ország függetlensége.

A jobboldali nacionalisták az októberi választási vereség után újra megpróbálnak támadásba lendülni. A válság, amely Lengyelországban is érezhető lesz, a nacionalista, idegengyűlölő, bezárkózó politikának kedvez. A PiS nemcsak nacionalista és euroszkeptikus párt, hanem hatásosan él a szociális demagógiával is. Most éppen ez utóbbi eszközhöz fordul. Arra számít, hogy a szegényebb rétegek mozgékony szavazók, akik könnyen tábort váltanak. Ha az EU-ban a válság erősödik, az a kis keresetű lengyeleket is sújtja majd, tehát már most kell megszólítani őket.

A jobboldal vezére ezzel a meneteléssel akar médianyilvánosságot kapni, hogy megállítsa tábora megcsappanását. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis az utóbbi hetekben támogatóinak öt százalékát elveszítette. Ez többek között azért történt, mert sok addigi híve új pártot alapított, s a támogatók is a fiatalabb jobboldal felé fordultak. Tehát fel kell hívnia a figyelmet magára, zajt kell keltenie, mert közönsége és a média is erre vár.

A kormányzat eközben még halogatja a szükséges reformok bejelentését. Pedig túl sokáig Donald Tusk miniszterelnök sem várhat. A gazdaság növekedése érezhetően lassul, s ez csökkenti a nemzetközi bizalmat az ország iránt. Tavaly még az államadósság radikális csökkentését ígérték, de egyelőre nem látni, mikor és hogyan látnak ehhez hozzá. Tusk parlamenti expozéjában a nyugdíjkorhatár emeléséről szólt, s arról, hogy számos kedvezményt is csökkenteni fognak.

Az átfogó reformok kidolgozása (nyugdíj, egészségügy, oktatás) még várat magára. Mindezt azonban csak komoly parlamenti lavírozással valósíthatja meg a kormányzó Polgári Platform (PO), Tusk pártjának ugyanis nincs abszolút többsége. Ő tehát feltehetően tudatában van annak: csak úgy folytathatja kormányzását, ha az euró nem omlik össze, ha Lengyelország gazdasága talpon marad – szoros együttműködésben legnagyobb piacával, Németországgal.

A jobboldal viszont összeomlásra, káoszra játszik. Érdekes, hogy még Jaroslaw Kaczynski sem mer nyíltan EU-ellenes frazeológiát használni. Ő is csak arról beszél, hogy meg kell őrizni az EU-n belül a nemzeti szuverenitás maximumát. A keddre tervezett felvonulás azonban nyilvánvalóan nem erről szól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.