Megy a hirig Moszkvában

Legalább 250 tüntetőt vettek őrizetbe Moszkva belvárosában azon a Vlagyimir Putyin elleni megmozduláson, amely a vasárnapi parlamenti választások eredménye ellen tiltakozott. Az ötezer fős megmozdulás immár a második nagy ellenzéki akció a héten. (A hétfői nyomán 300 embert vettek őrizetbe, több aktivistára ma már ki is szabta a bíróság a kéthetes elzárással járó büntetést.)

A Triumfalnaja téren a helyzetet bonyolította, hogy ott a Kremlhez lojális ifjúsági szervezet, a Nasi is megjelent, amely Putyin mellett lépett fel. A rendőrök újságírókat is rabomobilokba tuszkoltak, volt, akit ütlegelések után félúton kiraktak, köztük a Kommerszant napilap munkatársát. Őrizetbe vették Lev Ponomarjov jogvédőt és Borisz Nyemcovot is, az ellenzéki Szolidaritás mozgalom egyik vezetőjét, egykori kormányfőhelyettest. (Tegnap pedig Alekszej Navalnijt, aki az állami korrupciós ügyleteket taglaló blogjával vált ismerté.)

A tüntetést a rendőrség nem hagyta jóvá, és közölte: a be nem jelentett akciókat kellő határozottsággal fogja felszámolni. A belügy moszkvai igazgatóságának beszámolója szerint a nacionalista tüntetők üvegeket dobáltak a rendőrség és a Nasi tagjainak irányába, elkerülhetetlenné téve a rendőri fellépést.

Mindezt megelőzte, hogy szemtanúk szerint a belügyminisztérium katonákat rendelt az orosz fővárosba kedd reggel. A belügyminisztérium tagadta ezt. A Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt elismerte a minisztérium moszkvai igazgatósága, hogy „Moszkva biztonságának fenntartásához” már a választások kezdete óta növelték a rendőri és katonai jelenlétet, újabb erők azonban kedden nem jelentek meg. Vasárnap 51 ezer rendőr és kétezer katona teljesített szolgálatot, de az emelt készenlét érvényben marad a választások hivatalos eredményhirdetéséig, azaz legkésőbb december 19-ig.

A belügyminisztérium szerint a fővárosban kedden megjelent teherautók csupán a katonák rotációját bonyolítják le. A szemtanúk tévedése és a sajtó félrevezető tájékoztatása kelti csupán azt az érzetet, hogy újabb katonákat rendeltek Moszkvába – derült ki a hírügynökségeknek eljuttatott közleményeiből.

A civilek ugyanakkor hasonló katonai mozgást észleltek Szentpéterváron. A belügyi sajtóosztály ezt egyszerű gyakorlatozással magyarázta az ITAR-TASZSZ-nak. (Itt hétfőn 120 tüntetőt vettek őrizetbe.) Az „északi főváros” központjában is volt őrizetbe vétellel zárult ellenzéki tüntetés kedden – tudatta az Interfax.

Várható volt, hogy a tüntetések lendületet vesznek a vasárnapi parlamenti választás után, amelyen elvesztette kétharmados többségét a Putyin vezette Egységes Oroszország (JeR). A kormányfő – aki márciusban az elnökválasztáson az államfői posztra készül visszatérni, helyet cserélve Dmitrij Medvegyev elnökkel – elkerülhetetlennek tartotta a gazdasági világválság alatt dolgozó párt szavazatvesztését. Ugyanakkor Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov már a BBC-nek adott interjújában hozzátette: Putyin népszerűsége ezzel nem csökken, elvégre a kormányfő „nem áll közvetlen kapcsolatban a párttal”, hiszen annak ugyan elnöke, de nem tagja, így ő elsősorban független politikusként tevékenykedik. Nem sokkal később kijelentette, hogy szavait rosszul fordították, noha az interjú a BBC orosz nyelvű szájtján is olvasható volt.

Az ellenzék szerint azonban még az egyszerű többséget is csupán csalások és az indulók előzetes megszűrése révén érte el a JeR. Kifogásokat emelt a visszaélések kapcsán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja is.

A Kremllel kritikus politikai erők a hatalom elbizonytalanodásaként értékelik a megerősített rendőri és katonai jelenlétet is, ahogyan az ellenzékiek őrizetbe vételét is. – Minden ellenzéki erő leghőbb vágya, hogy bebörtönzött vezetőre tegyen szert –írta blogjában az Echo Moszkvi rádió főszerkesztője. Alekszej Venyegyiktov szerint a hatalom súlyos politikai hibát követ el, hogy ezt a vágyat be is teljesíti. (Munkatársunktól)

Ellenzéki tüntetőt őrizetbe vevő rendőrök Moszkvában. A párt alól kicsúszhat a talaj?
Ellenzéki tüntetőt őrizetbe vevő rendőrök Moszkvában. A párt alól kicsúszhat a talaj?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.