Oda Putyin kétharmada

Nem őrizte meg a kétharmados többséget a tegnapi parlamenti választásokon az Egységes Oroszország (JeR) párt – legalábbis ezt tükrözték az első exit poll eredmények.

Az állami VCIOM felmérése szerint Vlagyimir Putyin kormányfő pártja a szavazatok 48,5 százalékát szerezte meg, míg négy éve még 64,3-et, amivel akkor a mandátumok kétharmadához jutott.

Az Orosz Kommunista Párt (KPRF) most 19,8 százalékot ért el. A Kremllel lojális pártként indult – de a kommunisták eljelentéktelenítésében eredménytelennek bizonyult – Méltányos Oroszország (SZR) 12,8, míg a populista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) 11,4 százalékot kapott. Ezt erősítette meg a Központi Választási Bizottság előzetes adata is. Ha a végeredmény is megfelel mindennek, úgy az komoly jelzés lehet Putyinnak, aki a márciusi elnökválasztáson az államfői székbe való visszatérésre készül, helyet cserélve a négy éve általa támogatott Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnökkel.

Tegnap a fővárosban és Szentpéterváron százötven főt vett őrizetbe a rendőrség. Ők be nem jelentett megmozduláson kívántak tiltakozni a szerintük elcsalt választások ellen. A rendőrség lezárta a Vörös teret, két másik helyszínen pedig feloszlatta a kis létszámú tiltakozó csoportokat. A megmozdulás fő szervezője a Garri Kaszparov sakkvilágbajnokhoz köthető Másik Oroszország (DR) mozgalom volt. Szerintük nyilvánvaló, hogy az idén már öt évre választott parlamentbe nem juthatnak be a hatalommal szemben kritikus pártok, miután a rendszerfüggetlen ellenzéki szervezeteket – így a DR mellett az egykori kormányfő, Mihail Kaszjanov pártját – már az indulásban is megakadályozták. Ők így többnyire érvénytelen szavazatok leadására buzdították híveiket.

A JeR és a három parlamenti ellenzéki párt kölcsönösen csalással vádolja egymást: előbbi főleg a kampánycsend megsértéséről számolt be, utóbbiak szerint pedig a hatalom pártja szervezetten szállított csoportos szavazókat, akik mások nevében több helyen is voksoltak. – Négy éve a voksolástól távol maradók adatait használták fel a kormánypárt, majd Medvegyev érdekében. Bár az ötven százalékot akkor ő e nélkül is megszerezte – mondta lapunknak neve elhallgatását kérve a választások „háttérmunkáját” közelről ismerő személy Moszkvából nyilatkozva. Forrásunk szerint „idén más módszerrel próbálkozhatnak”, de konkrétumot nem árult el. Ugyanakkor az Orosz Hírszolgálat egy finnországi megfigyelőre hivatkozva közölte: a külföldi csoportok egyelőre nem észleltek visszaéléseket a választásokon. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői ma hozzák nyilvánosságra jelentésüket a választásokról.

Szombat este rohamrendőrök távolították el a Moszkva belvárosában demonstráló ellenzékieket
Szombat este rohamrendőrök távolították el a Moszkva belvárosában demonstráló ellenzékieket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.