Idegjáték kórházban, asztalnál

– Amit a szlovákiai orvosok szakszervezete művel, az már zsarolás! Természetesen elsősorban az állam felelős az egészségügyünk lepusztult állapotáért. Ugyanakkor a tiltakozásnak is vannak határai.

Azok, akik letették a hippokratészi esküt, nem veszélyeztethetik a polgárok életét sztrájkokkal, legújabban pedig polgári engedetlenségükkel! Márpedig a szakszervezetiek már ezt teszik! – füstölgött tegnap hajnalban Jaroslav Magura, a szlovákiai mediátorok (konfliktuskezelő közvetítők) szövetségének elnöke, miután kísérletük ellenére eredménytelenül zárult a kormány és a szakszervezetek (LOK) kilenc óra hosszat tartó, maratoni egyezkedése.

Tegnaptól a csaknem hétezerből mintegy ezerkétszáz szlovákiai kórházi orvos tulajdonképpen munkanélkülivé vált, mert lejárt a felmondási ideje. Négyszázan mégis tovább dolgoznak, mert a keddtől elrendelt szükségállapot rendelkezése alapján minden alkalmazott köteles megjelenni a munkahelyén. Becslések szerint legalább ugyanennyien betegállományba íratták ki magukat. A többi pedig polgári engedetlenséget jelentett be. Megjelentek ugyan a munkahelyükön, de kimerültségre hivatkozva rövid időn belül távoztak. Ők így tiltakoztak a jogállamban szerintük megengedhetetlen „kényszermunka” ellen. A munkát felvevő kollégáik viszont egyre kimerültebbek. Így aztán szinte óráról órára jelenti be egy-egy további kórház, hogy az alacsony létszám miatt már csak sürgősségi ellátást tud vállalni. Ezért a cseh kormány katonaorvosokat kíván küldeni a szomszéd megsegítésére.

A közvélemény mindinkább a szakszervezetiek ellen fordul. Ugyanis a négyből három követelésüket már teljesítette a pozsonyi kormány. Leállították a kórházak állami részvénytársaságokká való átalakításának előkészületeit. Szigorúbban ellenőrzik az ügyeleteket követő pihenő tiszteletben tartását, a költségvetésből pedig jövőre több pénz juthat az egészségügyre. A béremelés mértékéről azonban csütörtök esti lapzártánkig nem tudtak megegyezni. A kabinet jövőre minden kórházi orvosnak háromszáz eurós (91 ezer Ft) béremelést ajánlott, a szakszervezetiek ennél sokkal többet kérnek. 2012-től a ledolgozott évektől és a megszerzett szakképesítéstől függően az előző évi szlovákiai átlagbér (tavaly 769 euró, azaz 234 ezer Ft) 1,25-szöröse, illetve a két és félszerese közötti összeget kapják, 2013-tól pedig a másfélszeresétől a háromszorosáig terjedő bért.

Mégpedig bízva abban, hogy bármi áron kiharcolják ezt a béremelést, miként azt 2006-ban, három hónapig elhúzódó kemény csatában a német orvosok, idén pedig cseh kollégáik is tették. Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter viszont rendületlenül ismételgeti: a követelések már jövőre további harmincmillió euróval terhelnék az amúgy is feszített pozsonyi költségvetést. Ráadásul tegnap már egynapos figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakorvosok, mert ők is fizetésemelést követelnek, miként a pedagógusok is.

A szlovákiai orvosok átlagbére ugyan a pótlékokkal együtt 1500 euró (456 ezer Ft) körül mozog, de az INEKO, pozsonyi gazdasági kutatóintézet felmérése szerint még legalább ötszázat (152 ezer Ft) hozzákeresnek törvényesen. Például tíz eurót (háromezer Ft) kérnek attól a pácienstől, akit meghatározott időpontra rendelnek be. A paraszolvenciáról, a hálapénzről pedig hivatalosan senki sem nyilatkozik, pedig ezek sem kis összegek. Beszédes tény viszont, hogy zsúfolásig megteltek a magánklinikák, ahol a betegek a megszokott körülményekhez képest átlagon felüli ellátásban részesülnek, s ahol törvényesen megszabott díjat fizetnek. Ez az eddigi tapasztalataik szerint alig több az állami vagy a megyei kórház orvosainak zsebébe csúsztatott összegnél.

Több szakember viszont úgy véli, hogy a tiltakozók valójában a kilátásba helyezett reformoktól tartanak, amelyek célja a költségvetési pénzek ésszerűbb felhasználása és ellenőrzése lett volna. Mások szerint a szakszervezetiek konok magatartása mögött a Robert Fico vezette, jelenleg még ellenzéki Smer (Irány) párt húzódik meg, amely a jövő márciusi előre hozott választásokig a remélt egyeduralma megszerzése érdekében még inkább gyengítené az amúgy is viszálykodó jobboldalt.

A szlovákiai közvélemény egyre nyugtalanabb. – Ne várjanak addig, amíg a végveszélybe került egészségügyi szolgáltatások miatt emberek halnak meg! – ismételgetik a médiában és az utcákon is a felháborodott polgárok. Csütörtök esti lapzártánkkor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek.

Dolgozók a pozsony-ligetfalui Szent Cirill és Metódban, csütörtökön
Dolgozók a pozsony-ligetfalui Szent Cirill és Metódban, csütörtökön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.