Kábító rendszerváltás

Régen a rendőrök miatt nem ültünk volna itt ilyen nyugodtan. Ma már inkább ők félnek – mondja Mamdu, aki a járdán ülve elégedetten sodorja meg hasissal tömött cigarettáját, nem messze a Nílus partjától. – Én amúgy ritkán szívok, és csak azóta, hogy elhagyott a feleségem – vált át melankolikusba az első slukk után,miközben kétes külsejű üvegpoharából kihörpinti a hibiszkuszteát. A 32 éves Mamdu asztalos, neje alig egy év után vált el tőle, a kislányuk születése után. – Három éve nem is láttam – mondja, majd előveszi tárcájából a baba fotóját.

A válás Egyiptomban nem ritka, ahogy az sem, hogy a férfiak bánatukat az alkoholnál egyszerűbben beszerezhető könnyűdrogokba fojtják. Persze minderre a vidámság is jó indok: az esti Níluson csónakázó férfitársaságok előszeretettel füstölnek bódító szereket. Itt ez jelenti a közös „poharazást”, a kartonpapírral lefedett üvegpohár, amelyből körbeadogatva szippantják fel a füstölgő hasist.

A kép különösen Hoszni Mubarak elnök három évtizedes hatalmának végével változott meg, miután egyre kevesebb rendőrt és katonát lehetett látni az utcákon. Ennek már láthatók az árnyoldalai is: országszerte, de Kairóban különösen megszaporodtak a kisebb-nagyobb utcai verekedések, bandaháborúk. – Általában vallási, politikai színezet nélküliek, bár olykor muszlim–keresztény összetűzések is vannak, mint két napja egy Kairótól délre eső faluban, ahol hárman vesztették életüket – mondta lapunknak Szamir Nazmi újságíró.

Hétfőn, alig egy órával azután, hogy a kétnaposra elnyújtott parlamenti szavazás első éjszakájára lezárultak az urnák, Kairó központjában is kisebb felbolydulást okozott két banda összecsapása. A kövekkel, botokkal, üvegekkel felfegyverkezett tucatnyi fiatal a Tahrir tértől néhány percre fekvő kávézónál mérte össze erejét, elzavarva az ott ülő csaknem száz vendéget. A kődobálás a szomszéd utcában is folytatódott, kisebb közlekedési káoszt okozva. – Ez az elmúlt hónapokban gyakran ismétlődik – mondta az eset után a szintén vendégek nélkül maradt szomszédos kávézó pincére.

Murad szerint ezekért az esetekért a Tahrir téren egy hete tartó tüntetés is felelős, amely elvonja a rendőri erők javát a város többi pontjáról. Igaz, a Legfelsőbb Katonai Tanács azonnali lemondását eredménytelenül követelő tüntetés mára erősen megfogyatkozott a múlt héthez képest, amikor a tiltakozókkal tömött tér közelében lévő belügyminisztérium körül a rendfenntartókkal kialakult összetűzésekben több mint negyvenen haltak meg.

Murad nem annyira az elharapózó bandaharcoktól, mint inkább a folyamatban lévő parlamenti választásoktól tart. – Nagy eredmény, hogy lehet választani, de nem szeretném, ha a radikális iszlám pártok győznének. Elijesztenék a turistákat és elveszteném a munkám – hoz fel egy praktikus érvet a feltörekvő szalafita pártokkal szemben. A pincér inkább a Muszlim Testvériség mozgalom mérsékelt iszlámot követő pártjára, a Szabadság és Igazságra (FJP) – illetve az általa vezetett koalícióra – szavaz.

Ám megoszlanak a vélemények arról, hogy a választás valóban szabadnak tekinthető-e. – A múlt heti rendőri összecsapások nyomán későbbre kellett volna halasztani a választást –mondta lapunknak Gada Sahbender. Az Egyiptomi Emberi Jogi Szervezet vezetőségi tagja szerint a választás szervezése hiányos. Több helyen nem nyitottak ki időben a szavazóhelyiségek – késve érkező szavazólapok miatt –, hiányosak voltak a névjegyzékek, de a legfontosabb, hogy a szavazóurnák éjszakai őrzése bizonytalan. – Kizárólag a rendőrség és a katonák vigyáztak rájuk egész éjjel, noha korábban arról volt szó, hogy a jelöltek képviselői és a megfigyelők is ott tölthetik az éjszakát – mondta a jogvédő, megjegyezve, hogy a háromszakaszos, jelenleg csak az 50 millió választó harmadát érintő szavazás kétnapossá tételéről is az utolsó pillanatban született döntés. –Bár minden pártnál láttunk visszaéléseket, például a kampánycsend megsértésében, a legnagyobb számban azonban ezt az FJP-nél tapasztaltuk –mondta Sahbender.

A választás esélyesének kikiáltott FJP-nél elégedettek a választások lebonyolításával. – Az ellenőrzés módjával minden párt egyetértett – mondta lapunknak a párt kairói főtitkára. Muhammad el-Biltegi szerint milliók győződhettek meg a választások tisztaságáról, amit a nagy részvételi hajlandóság tovább erősít. (Az arány a Katonai Tanács szerint kedd estére a 80 százalékot is eléri, bár több megfigyelő ezt csak 60 százalékra teszi – tudatta a Reuters.)

El-Biltegi reményei szerint a pártja által vezetett Egyiptomi Nemzeti Szövetség – egy kisebb liberális és baloldali pártot is magába foglaló – koalíciója megszerzi a többséget az alsóház január közepéig tartó választásán. – A Legfelsőbb Katonai Tanács távozása a parlament két házának megalakulása, és az elnökválasztás júliusi lebonyolítása után várható. Az alkotmányozásra valószínűleg ezután kerülne sor –mondta el-Biltegi, aki kitart amellett, hogy a párt az iszlám mérsékelt vonalát követi. – A Muszlim Testvériség 80 éves története igazolja ezt, ahogyan a sokszínű koalíciónk is – jegyezte meg a politikus, majd hozzátette: az iszlám radikalizmussal való riogatás pusztán az ellenfelek kampányának elmaradhatatlan kelléke.

Tüntetők a Tahrir téren – a tiltakozások és összecsapások a választásokkal sem szűntek meg
Tüntetők a Tahrir téren – a tiltakozások és összecsapások a választásokkal sem szűntek meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.