„Elnézést, sztrájkolunk, nem műtünk”

Nem tudott repülőgéppel hazautazni az FC Porto labdarúgócsapata az Ukrajnában lejátszott (és megnyert) mérkőzés után.

Portugália repülőterei lebénultak, a légi ellenőrök sztrájkja miatt csaknem ötszáz járatot kellett törölni. A portói csapat Donyeckből induló gépe a spanyolországi Vigo városában landolt, ahonnan a játékosok busszal utaztak tovább. Szintén Spanyolországba, Sevillába szállította utasait néhány fapados járat a déli Faro repülőteréről – az utazni vágyók nagy többsége azonban a földön rekedt.

A csütörtökre meghirdetett általános sztrájk elsősorban a közlekedést bénította meg. A tömegközlekedési vállalatok még az előírt minimális szolgáltatásoknak sem tettek eleget. A metró zárva tartott, a vonatok, buszok húsz százaléka volt forgalomban. Leállt a – normális munkanapon nagy tömegeket kiszolgáló – vízi utasszállítás is. Az ennek ellenére utazni kényszerülők többsége inkább mérgelődik, helytelenítve a sztrájkot.

– Hogy jussak el a munkahelyemre? Nincs pénzem taxira – panaszkodik egy asszony az üres buszmegállóban. Alig néhányan lézengenek a helyi érdekű vonat lisszaboni végállomásán. Türelmesen vár egy remélhetően befutó vonatra egy idősebb férfi, hogy eljusson a városon kívüli munkahelyére.

– Nincs miért nem dolgozni – mondja morogva.

A közlekedési dolgozók szakszervezetének egyik vezetőségi tagja arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség, és növekszik a pánik az alkalmazottak körében. – Ötezer ember elbocsátását jelentették be, de a munkahelyüket megtartók keresete is veszélyben van.

A fizetések csökkentése, a 13. és 14. havi keresetek megvonása, a munkaidő növekedése, az ünnepnapok számának csökkentése, a munkanélkülisegély megkurtítása, a nagyarányú elbocsátások, párhuzamosan az áfa- és adóemelésekkel, a megélhetés drágulásával: hosszú a lista a két nagy szakszervezeti szövetség (CGTP és UGT) által közösen meghirdetett tiltakozó sztrájk indoklására.

Nem mindenki ért egyet a tiltakozás e módjával, kétségbe vonva a sztrájk hatékonyságát. – Akármit csinálunk, akkor is az IMF dirigál az országban – mondja a kávéház alkalmazottja. – Meg tudná valaki mondani, milyen hatása lehet a mai tiltakozásnak? – teszi fel a költői kérdést.

– A szüleim generációja szenvedett azért, hogy kiharcolja a sztrájkhoz való jogot. Méltatlan lenne a mi generációnkhoz, ha nem élne ezzel a joggal, egyikével azon kevésnek, amelyet még nem vettek el tőlünk – ad magyarázatot a fiatal informatikus arra, miért maradt távol a munkahelyétől.

– A sztrájk indokai túltesznek az általa okozott kényelmetlenségeken – fejti ki meggyőződését.

A legjelentősebb mértékben a közszféra csatlakozott a sztrájkhoz, amit a közlekedés mellett az egészségügy, az oktatásügy, több önkormányzat és egyéb szolgáltatások szenvedtek meg. A kórházakban 70-90 százalékos volt a munkabeszüntetés, a legtöbb tervezett műtét elmaradt, csak sürgősségi ellátás folyt. Az ellátatlan betegek nem tudtak minden esetben megértést mutatni. – Ma kellett volna megműteni a gyerekemet – panaszkodik egy aszszony, aki nem tudja, mikor pótolják az elmaradt operációt.

A magánkézben lévő fizioterápiaközpontban dolgozó fiatal lány nem maradt távol a munkahelyétől. – Minek sztrájkolni? – kérdezi. – Úgysem változik semmi. A jelenlegi helyzetben mindenkinek áldozatot kell hoznia.

Míg a megszorítások azelőtt főleg a közszolgálati szektort érintették, most már a magánszféra alkalmazottai sem érezhetik magukat biztonságban. Sokan a közszolgálati dolgozók eddigi kiváltságait hibáztatják a nehézségekért. – Az általuk élvezett előjogokat hosszú időn át mi fizettük meg – jelenti ki egy magánvállalkozásnál dolgozó, a sztrájkolók mellett kiálló középkorú férfi.

– Eddig sokan úgy gondolták, hogy csak a szomszéd vagy a kolléga kerülhet nehéz helyzetbe. Mostanra rá kellett jönniük, hogy mindenki, így ők maguk is fenyegetettek – mondja a három alkalmazottat foglalkoztató autójavító műhely tulajdonosa. Úgy döntött, hogy szolidaritásból zárva tart, saját magának okozva ezzel veszteséget. Tömeges tüntetéseket tartottak a nagyvárosokban. A „méltatlankodók” (köztük sok munkanélküli) biztosították így támogatásukról a sztrájkolókat. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy a kormány ne vakon kövesse az IMF utasításait. Ha a mostani sztrájk nem jár eredménnyel, azt ígérik: folytatják.

Leminősítették a gazdaságot

Megvonta Portugália befektetési ajánlású államadós-besorolását a Fitch Ratings – azzal indokolva a lépést, hogy a portugál költségvetési és adósságmutatók már nem egyeztethetők össze a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávval. A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette, hogy az eddigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal „BB plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű portugál külső és hazai adósság osztályzatát. A Fitch Ratings rontotta a portugál gazdaságra vonatkozó előrejelzését is, és már arra számít, hogy a portugál hazai össztermék jövőre három százalékkal csökken. (Hirado.hu)

Sztrájkoló a lisszaboni repülőtéren
Sztrájkoló a lisszaboni repülőtéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.