Engedett a hadsereg

Az Egyiptomot irányító tábornokok a nyomásnak engedve beleegyeztek nemzeti megmentési kormány alakításába, illetve a 2012 júliusa előtti elnökválasztások megtartásába. Közben 36 főre emelkedett a halálos áldozatok száma az összecsapások immár negyedik napján – jelentették kedd este a hírügynökségek. Abu Elala Madi, a tábornokokkal tárgyaló egyik pártvezér, a Vaszat (Centrum) feje szavai szerint a Legfelsőbb Katonai Tanács belement a hatalomátadás gyorsabb ütemébe. A hadsereg eredeti elképzelése szerint az elnökválasztásokra csak a jövő év végén vagy 2013 elején került volna sor – jelentette a Reuters.

Az események ezzel már naponta új fordulatot vesznek, miután hétfőn felajánlotta lemondását Eszam Saraf miniszterelnök kormánya, a katonai vezetés pedig új kormányfőt keres. Felajánlották a posztot Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt első emberének, aki azonban csak azzal a feltétellel lenne hajlandó elfogadni azt, ha teljhatalmat kapna. A katonai tanács azt közölte: új, „technokrata” vezetésű kabinetet nevez ki, jövő hétfőn pedig a tervek szerint kezdetüket veszik a parlamenti választások, amelyeknek az iszlamisták politikai szárnya a nagy esélyese.

Mindez a jelek szerint aligha volt elég a demonstrálóknak. A The New York Times helyszíni tudósítói szerint jóval százezer fő felett gyűlt össze a tömeg Kairó központi Tahrir terén. – Nem mi távozunk, ő távozik! – skandálta a tömeg Huszein Tantavi marsallra, a katonai tanács vezetőjére utalva, aki két évtizeden át a megdöntött elnök, Hoszni Mubarak védelmi minisztere volt. „Mentsék meg Egyiptomot a tolvajoktól és a hadseregtől!”, „Minden egyiptomi a civileknek való hatalomátadást követeli!” – állt a transzparenseken.

– Azt érzik az emberek, továbbra is Hoszni Mubarak irányít. Tunéziában (viszont) már választásokat tartottak – mondta egy Tahrir téri tüntető diák, Ahmad Gad. – A forradalmi ifjúság nem folytat párbeszédet a katonai tanáccsal. A dialógus itt folyik, a Tahrir téren, nem pedig zárt ajtók mögött a tábornokokkal – fogalmazott a Reuters helyszíni beszámolója szerint Kaled Mardeja, a Január 25-e Forradalmi Koalíciója szóvivője. (A demokráciapárti szervezet a Mubarak-ellenes népfelkelés kirobbanásának napjáról nevezte el magát.)

– Az emberek nem lesznek boldogok pusztán attól, ha a katonai tanács fájdalomcsillapítót ad nekik –nyilatkozta Iszlám Lotfi, az iszlamista Muzulmán Testvériség volt ifjúsági vezetője, hozzátéve: a megoldás az lehet, ha a tanács teljhatalmat ad az új kabinetnek az ország irányítására. – Senki nem fog elfogadni olyan újabb civil kormányt, amelyet a parancsnokok rövid pórázon tartanak – vélte Hoszam Bahgat, a Személyes Jogok Egyiptomi Kezdeményezése (EIPR) elnevezésű emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója.

A rendfenntartó erők és a tüntetők összecsapásaiban, amelynek során éleslőszert és könnygázt is bevetettek az elmúlt napokban, immár legalább harminchatan vesztették életüket, és több mint másfél ezren megsebesültek. A londoni székhelyű Amnesty International (AI) jogvédő szervezet értékelése szerint a rendfenntartók brutalitása olykor túltett a Mubarak-rendszerén. Philip Luther, az AI egy illetékese már a kairói, illetve vidéki összecsapások szombati kirobbanása előtt összeállított jelentésében megállapította: a katonai tanács „folytatta az elnyomás hagyományát”. „A vele szemben fellépőket, illetve kritikus hangokat hallatókat, így a tüntetőket, újságírókat, bloggereket, sztrájkoló dolgozókat kegyetlenül elnyomták, hogy elhallgattassák őket” – állapította meg a jogvédő szervezet. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szánalmasnak nevezte az erőszakot, sürgetve a választások tervek szerinti megtartását.

El-Baradei lesz a megmentő?

A Legfelső Katonai Tanács Mohamed el-Baradeit szeretné felkérni a nemzeti megmentési kormány vezetésére – idézte tegnap az al-Arabija az egyik egyiptomi napilapot. A Nemzetközi Atomenergiaügynökség korábbi vezetője azonban egyelőre csak közvetítőként szeretne működni a hadsereg vezetése és a tüntetők között. A Nobel-békedíjjal is kitüntetett el-Baradei a 2011-es egyiptomi felkelés kezdete után két nappal már Kairóban volt és késznek mondta magát, hogy átmeneti kormányt vezessen, „ha a nép is úgy akarja”. 2011 márciusában pedig ő maga jelentette be, hogy indul az elnöki címért a választásokon. (M. N.)

Tüntetők egy társukat viszik, aki a rohamrendőrökkel vívott utcai csatában sebesült meg kedden, közel a Tahrir téren lévő belügyminisztérium épületéhez
Tüntetők egy társukat viszik, aki a rohamrendőrökkel vívott utcai csatában sebesült meg kedden, közel a Tahrir téren lévő belügyminisztérium épületéhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.