Lecsaptak a térfoglalókra

Elfogyott Michael Bloomberg türelme: a polgármester utasítására a New York-i rendőrség helyi idő szerint éjjel egykor bekerítette és háromra fel is számolta a Zuccotti parkban tüntetők táborát. Szeptember 17-én innen indult az a mozgalom, amely világszerte hasonló megmozdulásokat váltott ki, és amely igazságot követel a pénzvilág által – szerintük – kizsákmányolt „99 százaléknak”. A színes, sokféle követelést megfogalmazó tüntetők elsősorban a pénzügyi világ megreformálását követelték, mert szerintük a „Wall Street” a politikát és a mindennapi életet is befolyásolja. A mozgalom hasonló tüntetéseket inspirált Amerika és a világ sok más nagyvárosában.

Több száz, sisakot és pajzsot viselő rendőr szállta meg a New York-i Zuccotti parkot, húsz percet adva a tüntetőknek, hogy összeszedjék a holmijukat, és elhagyják a teret. A The New York Times és a Reuters jelentései szerint sokan békésen elmentek, ám ötven-száz tüntető a park közepén, a „konyha” körül gyűlt össze, barikádokat kezdett építeni, és nem volt hajlandó elmenni. „Nem vonulunk vissza, nem adjuk fel!” „Ez az otthonunk!” – skandálták. Voltak, akik fákhoz láncolták magukat. Kora hajnalra az utolsó ellenállókat is elvezették, egyesével vitték ki őket a rendőrök a térről – helyszíni beszámolók szerint gumibotokkal, paprikasprével és hangágyúkkal felszerelkezve. A rendőrség az akció során hetven főt vett őrizetbe.

A tüntetők közül sokan átvonultak a közeli Foley térre. Itt terveztek nagygyűlést tartani és „rendezni soraikat”. Voltak azonban, akik a megzavart éjszaka után egyszerűen elaludtak. A Twitter közösségi oldalon már megjelent az #occupyfoleysq címke, azaz „Foglald el a Foley teret”. A tüntetők jogászai is felvették a kesztyűt: kedd délelőtt elérték, hogy átmenetileg a rendőrségnek ne legye joga senkit eltávolítani a Zuccotti parkból.

Paul Browne rendőrségi szóvivő közölte: a polgármesteri hivatal és a park tulajdonosa, a Brookfields Office Properties azért döntött a tüntetők táborának felszámolása mellett, mert az egyre nagyobb egészségügyi és tűzveszélyességi kockázatot jelent, ez pedig szerintük felülírja a tüntetők jogát a szabad véleménynyilvánításhoz. A városháza hivatalos Twitter-oldalára helyi idő szerint éjjel 1.14-kor került fel a következő üzenet: „A Zuccotti elfoglalói átmenetileg hagyják el a területet, vigyék el a sátraikat és matracai kat. A park megtisztítása után visszatérhetnek.” Helyi idő szerint reggel hatkor Bloomberg közleményt adott ki, amelyben megindokolta a döntést, és leszögezte: a végső döntést ő hozta meg.

Az amerikai sajtó szerint a rendőrség lépésének előzménye lehet, hogy a tüntetők bejelentették: csütörtökön, a tiltakozás kezdetének második hónapját megünnepelve hatalmas karnevált tartanak, „bezárják a Wall Streetet”, és megbénítják az ott található New York-i tőzsdét. Az is nyomást helyezhetett Bloombergre, hogy hétfőn a városháza előtt egy kisebb csoport tüntetett: a Zuccotti park környékén működő kereskedők követelték a polgármestertől a terület megtisztítását.

Amerika más részein is elkezdte felszámolni a térfoglaló táborokat a rendőrség, így jártak a tiltakozók hétfőn a kaliforniai Oaklandben. A New York-i után ez volt a második legismertebb tüntetés, miután a hatóságok az egyik tüntetés során egy könnygázgránáttal súlyosan megsebesítettek egy háborús veteránt. Az oaklandi tüntetők nem sokkal ezután egy békés megmozdulással a város kereskedelmi kikötőjét is megbénították majdnem egy teljes napra. Az oregoni Portlandben is felszámolták a tüntetők táborát.

Kérdés, most mi lesz a mozgalom sorsa. Sokan már november elején elkezdték keresni a kiutat, amikor leesett az első hó, és a hideg miatt megkérdőjeleződött a „táborozás”. A vezetők nélküli mozgalomnak máig nem sikerült világos követelésekkel előállnia. Ennek ellenére máris fontos szerepet kaptak a közéletben: politikusok, művészek, szakszervezetek, nagy tekintélyű tudósok álltak ki mellettük. Barack Obama amerikai elnök is szimpátiájáról biztosította őket. A New York-i tüntetők félmillió dollárnyi adományt is összegyűjtöttek. A sajtónak nyilatkozó demonstrálók szerint a park kiürítése akár új lendületet is adhat a tiltakozásoknak, és biztosak benne, hogy a csütörtöki felvonulást megtartják.

Két óra leforgása alatt felszámolták az ellenállást
Két óra leforgása alatt felszámolták az ellenállást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.