Pokol a tornatermi öltözőben

– Olyan ez, mintha egy súlyos titkot, egy csomagot kellene örökké magaddal cipelned. Sajnálom, hogy nem mondtam el már sokkal előbb, hogy meleg vagyok – mondta David Testo kanadai futballista, aki a minap, a Radio Canada élő adásában vallotta be homoszexualitását.

A harmincéves középpályás vonzódása családja és társai előtt ugyan már régóta nem volt titok, most mégis azt mondja: sokkal magabiztosabbnak érzi magát, amióta nyíltan felvállalta azt. – Korábban mindennap, szinte állandóan figyelnem kellett arra, hogy mit mondok és kinek, és azt hiszem, ezzel a társaim is így voltak.

Martina Navratilova (középen) a női sportolók tiszteletére rendezett New York-i díszvacsorán. Bátran felvállalta magát – a pályán kívül is
Martina Navratilova (középen) a női sportolók tiszteletére rendezett New York-i díszvacsorán. Bátran felvállalta magát – a pályán kívül is

Manapság egyre több sportoló vállalja fel a másságát, és már nem csak a nők. Korábban a női teniszezők közül a cseh Hana Mandlíková és Martina Navratilova, vagy az amerikai Billie Jean King vonzódása saját neméhez volt közismert. 2007-ben Marcus Urban német labdarúgó robbantott bombát, amikor elismerte, hogy meleg. Magyarországon viszont a szociológus szerint a leszbikusokat vagy melegeket éppen a sportban éri a legtöbb hátrányos megkülönböztetés.

– A fiatal meleg fiúknak vagy azoknak, akiket csak annak hisznek, kellemetlen perceik lehetnek már a tornaöltözőben – mondja Takács Judit, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa. Bár pontos felmérések nem készültek a magyar közönség erőszakos vagy homofób magatartásáról, az európai elemzések szerint hazánk a legkevésbé befogadó társadalmak közé tartozik. A sportágak között pedig éppen a legnépszerűbb foci az, ahol a közönség a leginkább „beszól” a játékba; elég, ha csak a rigmusokban bevett cigányozásra vagy románozásra gondolunk.

– Az, hogy Magyarországon nincs a másságát felvállaló meleg sportoló, már önmagában elgondolkoztató – véli Bolyán András, a Friss Gondolat Egyesület elnöke, aki egyben az Atlasz – Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Sportszövetség volt ügyvezetője. – Óriási a homofóbia a magyar sportkörökben. A szakmai-szövetségi szintekről pedig már ne is beszéljünk, mert ott az emberekre szó szerint rácsapják az ajtót. Ha egy sportoló felvállalja, hogy meleg, ellehetetlenítik a további felkészülését.

A különféle kutatások öt és tíz százalék közé teszik a biszexuálisok és a homoszexuálisok arányát az egyes társadalmakban, így fölöttébb valószínűtlen, hogy egyetlen meleg se tűnne fel a sportcsapatokban. A meleg és transzszexuális emberekkel a társadalom nagy része mégis kirekesztő, a sportolókról pedig olyan idealizált kép él a fejükben, hogy csakis vonzó, heteroszexuális nőkről vagy férfiakról lehet szó. Pedig a sport – éppen népszerűsége okán – az egyik leghatékonyabb eszköz lehetne ennek az áldogmának a megtörésére.

Az Európai Bizottság ezért döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a közönség és a sportolók homofób vagy erőszakos magatartásának megváltoztatására. A beérkezett több mint száz projekt közül végül tizenkettőt választottak ki, amelyekből négy a sportbeli erőszak és az intolerancia legyőzésére, a maradék nyolc pedig a sport fontosságára hívja fel a figyelmet, az edzők és a tisztviselők továbbképzésével.

A győztes pályázatokat a bizottság összesen 2,1 millió euróval támogatja – ebből a sportegyesületek testmozgásra buzdító, helyi szintű kampányokat is finanszíroznak majd. A pénzből a külföldiek mellett három magyar szervezet részesül: a Nemzeti Sportszövetség, a Hungarian Coaching Association és az ATLASZ Egyesület. Ez utóbbi a 2012-ben, Budapesten rendezendő amatőr sportversenyre, a Eurogames játékokra fordítja a kapott támogatást.

– Nem kell nagy összegre gondolni, néhány milliós költségvetésről van csak szó, mivel a Eurogames önkéntes szerveződés – mondja Bolyán. De reméli, hogy ez is segíthet valamelyest megváltoztatni az emberek gondolkodását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.