Irányított népharag nagykövetségek ellen

Dühödten reagált a hétvégén Damaszkusz az Arab Ligának arra a döntésére, hogy felfüggeszti Szíria tagságát a pánarab szervezetben. Az Aszad-rezsim vasárnap rendkívüli arab csúcsértekezlet sürgős összehívást kezdeményezte, miközben a kormánypárt által felheccelt tömegek a fővárosban, Latakiában és Aleppóban külképviseleteket foglaltak el.

Kairói tanácskozásukon a pánarab szervezet tagországai arra való hivatkozással hozták meg a politikai és gazdasági szankciókat Bassár el-Aszad kormányzata ellen, hogy Damaszkusz az Arab Liga korábbi többszöri felszólítása ellenére sem vetett véget a vérontásnak a közel-keleti országban. Az Arab Liga októberi rendezési tervét ráadásul Damaszkusz elfogadta. Egyben ígéretet tett arra, hogy tárgyalásokat kezd az ellenzékkel, valamint szabadon bocsátja a politikai foglyokat. Mindebből az Arab Liga szerint semmi sem valósult meg, sőt, a rezsim azóta több nagyvárosban fokozta a repressziókat a tüntetőkkel szemben.

A kairói döntéseket ismertető Mohamed Al Thani sejk, katari miniszterelnök elmondta: a szír kormány képviselői mindaddig nem vehetnek részt a szervezet munkájában, amíg nem rendezik a kialakult belső válságot. A szervezet nemcsak gazdasági szankciókat rendelt el Damaszkusszal szemben, hanem felszólította tagországait: hívják vissza nagyköveteiket is Szíriából. Az arab országok tanulmányozzák egy „olyan mechanizmus kialakítását, amelynek segítségével meg lehetne védelmezni a szír állampolgárokat a hatósági erőszaktól”.

– Bíráltak bennünket, amiért ilyen sokáig tartott meghozni az említett intézkedéseket, de megtettük, amit lehetett. Szükségünk volt a megnyugtató többségre – magyarázta Al Thani sajtótájékoztatóján, amelyen felhívta a szír hadsereget, hogy ne gyilkolja tovább az ország lakosságát. A katari kormányfő elmondta azt is, hogy az Arab Liga határozata ellen három ország, a Szíriával történelmileg rendkívül szoros együttműködést ápoló Libanon, továbbá a szorongatott helyzetben levő jemeni kormány és maga Szíria szavazott. A szankciók szerdán lépnek életbe.

Washington és Brüsszel nyomban üdvözölte a szír rezsim fokozódó elszigetelését. Barack Obama amerikai elnök „fontos szakasznak” mondta az Arab Liga döntéseit, amelyek „megérdemlik a tapsot”. Az Európai Unió nemcsak üdvözölte a pánarab szervezet határozatait, hanem egyúttal bejelentette: a tagországok külügyminiszterei hétfőn várhatóan tovább keményítik a Szíriával szemben korábban elrendelt uniós szankciókat.

Damaszkusz ugyanakkor az Arab Liga szabályaival ellentétesnekminősítette a felfüggesztésről hozott kairói döntést. Az Aszad-kormány szerint a lépés azt mutatja, hogy a pánarab szervezet „a Nyugat és Amerika érdekeit képviseli”. Még szombaton, nyomban a kairói döntés bejelentése után kormánypárti tüntetők elfoglalták Szaúd-Arábia damaszkuszi nagykövetségét, valamint a katari külképviseletet. Mindkét ország nagykövetei már tavasszal elhagyták az országot a március óta tartó összecsapások miatt. Az Aszad-párti tüntetők kövekkel dobálták meg az épületeket, ablakokat törtek be és fosztogattak az irodákban. A rijádi külügyminisztérium azzal vádolta meg a szír hatóságokat, hogy nem tettek meg mindent a fosztogatás megakadályozásáért. Hírügynökségi jelentések szerint a szír fővárosban vasárnap is többezres tömeg tüntetett és éltette Bassár el-Aszad elnököt.

Párizsban tegnap bejelentették, hogy támadás érte a latakiai és az alappói francia tiszteletbeli konzulátust. A francia külügyminisztérium közölte, hogy hazahívják a Szíriában dolgozó francia diplomaták családtagjait. Hasonló döntést hozott Törökország is, az ankarai kormány repülőgépet küldött Damaszkuszba, hogy kimenekítse az ottani nagykövetségi személyzet egy részét.

Aszad-párti tüntetők Katar már bezárt damaszkuszi nagykövetségénél. A törökök is menekítik diplomatáikat.
Aszad-párti tüntetők Katar már bezárt damaszkuszi nagykövetségénél. A törökök is menekítik diplomatáikat.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.