Árnyékháború Teherán ellen

Iránnak egyetlen nukleáris fegyver előállításához volt elégséges fűtőanyaga, amikor Barack Obama amerikai elnök 2009 elején hivatalba lépett, most pedig már négyhez – erről árulkodnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai. A nemzetközi közösség szerint egyre nyilvánvalóbb a perzsa állam fegyverkezése, és az elmúlt hetek amerikai, brit és izraeli sajtóhírei nyomán felfokozott várakozás előzi meg az ENSZ égisze alatt működő, bécsi székhelyű szervezet szerdán esedékes jelentését.

Diplomatáktól kiszivárgott információk szerint a jelentés rögzíti ugyan, nincsen rá bizonyíték, hogy Irán meghozta a stratégiai döntést, és ténylegesen atombombát készít, de nukleáris programja egyre ambiciózusabb és strukturáltabb. A korábban ismerthez képest nagyobb előrehaladást ért el a nukleáris programban. A minden korábbinál kritikusabb jelentés – amelynek élét az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) két, nem nyugati állandó tagja, Oroszország és Kína igyekszik tompítani – sorra veszi az iszlám köztársaság technológiai fejlesztéseit, így egy nukleáris robbanófej számítógépes modellezését. A CNN-nek nyilatkozó nyugati diplomaták szerint a tanulmányt nem lehet másképp értelmezni, mint úgy: Irán állításával ellentétben mégiscsak nukleáris fegyver előállításán fáradozik.

Az egyik fő kérdés: milyen formában fokozza a nemzetközi közösség a nyomást Iránra a jelentés nyomán? Bár az elmúlt napokban egyre több szó esett egy megelőző csapás lehetőségéről – és izraeli nyilatkozatok csak erősítették ezeket –, amerikai kormányilletékesek szerint az Egyesült Államok egyelőre az Iránt sújtó szankciók körének szélesítésére, az ország köré font gyűrű megszorítására számít a NAÜ jelentése nyomán. Remélve, hogy meg tudja értetni (különösen európai) szövetségeseivel: Irán nem engedhető tovább a megkezdett úton. Szó van például a teheráni központi bankkal szembeni büntetőintézkedésről. Ugyanakkor Amerika is tart attól, hogy megközelítése felverheti az üzemanyagárakat, ráadásul gazdasági válság idején. Kedden délután a hordónkénti 116 dollárt is megközelítette a nyersolaj ára. Elemzők szerint ebben az Irán atomprogramja körül kialakult nemzetközi feszültség nagyobb szerepet játszott, mint az olasz szuverén adósság kockázata.

Kedden tovább folytatódott a „süketek párbeszéde”: Teherán dacosan fogadta a hírszerzési értesülésekre épülő NAÜ-jelentés híreit. Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök azt közölte: országának aligha van szüksége atombombára ahhoz, hogy felérjen az Egyesült Államokhoz. Figyelmeztetett: Washingtonnak „megsemmisítő csapással” kell számolnia, ha támad. A Közel-Keleten számos amerikai támaszpont található, és ezek is fenyegetve lehetnek, ahogyan Izrael is. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter – akit a megelőző csapás hívének tartanak Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel együtt – azt nyilatkozta: országa nem törekszik a konfrontációra, ám ha ez bekövetkezik, úgy Irán nem rombolja le Izrael Államot, „nem lesz tízezer halott, sőt még csak ötszáz sem.”

Ezzel együtt a kedd nem volt Izrael napja sem: egy többnapos késéssel kiszivárgott információ némi rést üthetett a Nyugat esetlegesen formálódó, Irán-ellenes koalícióján. A bekapcsolva hagyott mikrofonok ugyanis ismét „megtréfálták” a világ vezetőit, akiknek a G20 országcsoport cannes-i találkozóján volt legutóbb alkalmuk személyesen is egyeztetni a Közel-Keletről. Nicolas Sarkozy francia elnök e szerint azt mondta Obamának: ki nem állhatja Netanjahut, aki „hazudozó”. Mire az amerikai elnök nem ellenkezett, csak hozzáfűzte: neki naponta együtt kell dolgoznia Netanjahuval.

A vasárnapi The New York Times részletes elemzésben foglalkozott Amerika Irán körüli diplomáciai játszmájával. E szerint új Obama-doktrínáról ugyan nem lehet még beszélni, de világosan kirajzolódik a „konfrontáció és feltartóztatás” stratégiája. „Irán a legnagyobb kihívást jelentő próbája lehet annak, hogy az adminisztráció új, olcsó technológiákra összpontosít, amelyekkel kiküszöbölhetőek a költséges szárazföldi csapatok: a drónok (robotrepülőgépek) ezek közül a legnyilvánvalóbbak, míg a kiberfegyverekről esik a legkevesebb szó” – írja a világlap. Amerikai illetékesek „árnyékháborúról” beszélnek: Irán bosszújának része volt a washingtoni szaúdi nagykövet meggyilkolásának terve (Rijád amúgy is „a kígyó fejének levágásáról” beszélt Irán kapcsán a kiszivárgott amerikai táviratokban), miután a Stuxnet, feltehetőleg amerikai–izraeli fejlesztésű számítógépvírus – amely „szétrobbantotta” az urándúsító centrifugákat – becslések szerint egy-két évvel hátráltatta atomprogramját.

Ahmadinezsad iráni elnök a natanzi nukleáris létesítményben. Az atomprogramot még a sah idején kezdték
Ahmadinezsad iráni elnök a natanzi nukleáris létesítményben. Az atomprogramot még a sah idején kezdték
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.