Kettes kockázatú térség felár nélkül

Még nem fejeződött be az egyiptomi buszbalesetben elhunytak azonosítása, így az sem kizárt, hogy az áldozatok között van olyan, akinek esetleg nem volt biztosítása. A magyar csoport tagjai több biztosítóval voltak szerződésben, az utazásszervező cég, a Best Reisen ugyanis nem kötelezheti ügyfeleit arra, hogy nála kössenek biztosítást. Az ilyesmi tiltott árukapcsolásnak minősülne – tájékoztatott Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda ügyvezetője.

Még nem fejeződött be az egyiptomi buszbalesetben elhunytak azonosítása, így az sem kizárt, hogy az áldozatok között van olyan, akinek esetleg nem volt biztosítása. A magyar csoport tagjai több biztosítóval voltak szerződésben, az utazásszervező cég, a Best Reisen ugyanis nem kötelezheti ügyfeleit arra, hogy nála kössenek biztosítást. Az ilyesmi tiltott árukapcsolásnak minősülne – tájékoztatott Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda ügyvezetője. Az ügyintézést jócskán nehezíti, hogy több áldozatról egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik biztosítótársaságnál volt, illetve van szerződése, sokaknak a rendőrség által lefoglalt buszban maradtak az iratai. A magyar utazóknak egyébként átlagosan csak a 30-40 százaléka köt utasbiztosítást, a repülős utakra azonban ennél nagyobb arány a jellemző. Egyiptomba egy hétre 4-5 ezer forintos pluszkiadást jelent az ilyen „védelem”.

Mint az irodavezető elmondta: egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, a hasonló tragédiák megelőzése érdekében szükség lesz-e bármilyen szigorításra. A magyarokat szállító buszt a legnagyobb német utazásszervező helyi képviselete bérelte, illetve üzemeltette, a Best Reisen velük áll szerződéses kapcsolatban.

A QBE (volt Atlasz Biztosító) magyarországi fióktelepének vezérigazgatója, Dénes Attila az utóbbi évtized legnagyobb, magyar turistákat ért buszos katasztrófája kapcsán elmondta: Egyiptom a tapasztalataik szerint nem számít kirívó országnak a közúti balesetek terén. Bár az ország a Külügyminisztérium listáján a kettes kockázatú térségek között szerepel, a biztosítók nem számítanak fel extra díjakat. A biztosítási tarifa egyik meghatározó tényezője ugyanis a helyi egészségügyi ellátás árszínvonala, ami Egyiptomban a kelet-európainál szerényebb.

Az Egyiptomban balesetet szenvedett magyar utasok legtöbbje az Uniqa biztosítottja – olvasható a cég lapunknak is eljuttatott közleményében. A biztosítótársaság speciális mentőrepülőgépet indít Egyiptomba, hogy a sérülteket hazahozza. A cég szakemberei már a helyszínre utaztak, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket.

A közúti szerencsétlenség várhatóan nem befolyásolja majd számottevően az egyiptomi kiutazások számát – vélekedik Zám Tibor, aki szerint a józanul gondolkodó többség pontosan tudja, hogy balesetek mindenütt előfordulhatnak. Egyiptomba egyébként idén augusztusban már ugyanannyi magyar turista utazott, mint tavaly. A Mubarak-rezsim elleni lázongások vendégűző hatása időközben lecsengett. A helyi szállodák nyári akciós ajánlatai is érvényüket vesztik, hiszen szeptember óta újra megélénkült az odairányuló orosz turizmus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.