Másodfokon is pert vesztett Julian Assange

Óriási érdeklődés kísérte Londonban a fellebbviteli bíróság ítéletének bejelentését, ám Julian Assange a bíróság előtt gyülekező támogatóinak csalódniuk kellett: a két bíró megerősítette a dél-londoni Belmarsh kerület bíróságának februári végzését, mely szerint az őrizetbe vételt megalapozó európai letartóztatási parancs kibocsátása, illetve az Assange kiadatását célzó eljárás „jogos és arányos” volt.

Az ausztrál származású WikiLeaks alapítót azzal gyanúsítják, hogy 2010 augusztusában egy svéd nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan zaklatott. Assange nem tagadja a szexuális kapcsolatok tényét, ám következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy ezekre a nők beleegyezésével került sor. Korábban többször is kifejtette, hogy szerinte az ellene felhozott vádak mögött politikai megfontolások húzódnak. Assange attól tart, hogy kiadatását követően a skandináv ország eleget tenne Washington nyomásának és kiszolgáltatná az Egyesült Államoknak, ahol már kémkedés vádjával állítanák bíróság elé, és esetleg halálbüntetés is várhatna rá.

Az egykori hacker által alapított oldal, a WikiLeaks 2006-os indulása óta tömegével hozott nyilvánosságra bizalmas és kényes diplomáciai feljegyzéseket, levélváltásokat, gyakran az iraki háborúval kapcsolatban, amivel kivívta a világ több országának, de legfőképpen az Egyesült Államoknak a haragját. Súlyos anyagi nehézségei, az amerikai bankok és hitelkártya-kibocsátók, köztük a Bank of America és a MasterCard által elrendelt blokád miatt a WikiLeaks a napokban bejelentette: átmenetileg szünetelteti munkáját.

Julian Assange az elmúlt tíz hónapot lényegében házi őrizetben, ám kényelmes körülmények között töltötte Ellingham Hallban, Vaughan Smith egykori hivatásos katonatiszt, a Frontline újságíróklub alapítójának vidéki kúriájában. Itt a „tiszteletbeli nagybácsi” szerepét töltötte be.

Assange-nak és ügyvédeinek most két hetük van, hogy a közérdekre, az ügy fontosságára hivatkozva egy „igazolás” formájában engedélyt kapjanak a fellebbezésre a legfelső bírósághoz. Ha a másodfokú bíróságot sikerül meggyőzni ennek jogosságáról, a gyanúsított a következő meghallgatásig feltételesen szabadlábon maradhat. Erre a fordulóra jövő év májusa körül kerülhetne sor. Amennyiben a bírák úgy vélekednek, hogy további fellebbezésnek nincs helye, Assange tíz napon belül egy Svédországba induló repülőgépen találhatja magát. A fáradtnak látszó, a közelgő Megemlékezés Napjának pipacskitűzőjét viselő Assange az ítélet kihirdetését követően az európai letartóztatási parancs fogyatékosságairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy bár eddig egyetlen országban sem emeltek vádat ellene, a brit bíróságok a korlátozások miatt képtelenek magára az esetre koncentrálni. Azt egyelőre nem közölte, milyen lépéseket készít elő jogi tanácsadóival a következő napokra.

Assange kiadatási ügyének tárgyalása után
Assange a döntés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.