Görög viharfelhők Cannes felett

Nicolas Sarkozy francia elnök abban reménykedhetett, hogy az euró megmentőjeként erősítheti meg pozícióját, amikor Cannes-ban házigazdaként fogadja a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 vezetőit.

Az állam- és kormányfők eredetileg azt várták, hogy részleteiben megismerhetik az eurózóna megmentésére a múlt héten kidolgozott tervet. Az Athénnak szánt 130 milliárd eurós mentőcsomagról szóló görög népszavazás lehetősége azonban megrengette az európai vezetők rövid életű sikerét és magabiztosságát. A bizonytalanság szerdán is éreztette hatását a piacon: a bajba jutott eurózónatagokat megvédeni hivatott Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) elhalasztotta az ír mentőprogramra szánt, hárommilliárd euró értékű kötvény kibocsátását.

Tisztánlátás – ezt várta Angela Merkel német kancellár Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőtől, akivel a G20-találkozó hivatalos mai kezdete előtt tegnap este találkozott Sarkozy társaságában. Merkel ugyanakkor azt is világossá tette, az EU és Németország a múlt heti alkut maradéktalanul végre kívánja hajtani. Meglehetősen furcsa helyzet lehetett, ahogy a német kancellár Cannes-ba indulása előtt még Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel tárgyalt, aki a Bild német lapban szemrehányást tett Berlinnek, amiért – Ankara szerint – akadályozza Törökország uniós csatlakozását. Van, aki még bízik az Európai Unióban.

Ugyanakkor úgy tűnik, „Merkozy” – ahogyan az eurózóna meghatározó duóját újabban nevezik – nem próbálja meg lebeszélni Papandreut a referendumról, de szeretné minél előbb lezárni az ügyet. Athéni információk szerint a népszavazást – amennyiben a törvényhozás pénteken egyáltalán zöld utat ad neki, ami a Papandreu-féle PASOK kétfős többségén múlhat – még december közepén meg akarják tartani. A kérdés nem magára a mentőcsomagra (és a vele járó megszorításokra), hanem arra vonatkozna, maradjon-e Görögország az eurózóna tagja. Erre várhatóan igennel válaszolnának a hellének.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő is lázasan készült a G20-csúcsra, miután Giorgio Napolitano államfő kedd este felszólította, hogy fiskális terveinek hiteleseknek kell lenniük az EU és a piacok számára. Berlusconi öt órát tárgyalt a kulcstárcák vezetőivel, majd estére rendkívüli kormányülést is összehívott, hogy kidolgozzák az eurózónát megnyugtató, megszorításokat tartalmazó jogszabályokat. Az olaszok a 64 éves Mario Draghiban bíznak, aki ma veszi át az Európai Központi Bank (EKB) vezetését a francia Jean-Claude Trichet-től. Honfitársai arra számítanak, hogy Itália jelentős kormányzati adóssága növeli a nyomást az EKB-ra, s a bank folytatni fogja az olasz államkötvények vásárlását.

Más kérdés, hogy egyes olasz politikusok furcsa szembekötősdit játszanak, s azt állítják, hogy Itália nem része az euróövezeti válságnak. Legutóbb Franco Frattini külügyminiszter fejtette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy téved, aki Olaszországot az egyik leggyengébb láncszemnek tekinti az eladósodott országok között. Mindazonáltal ő is elismerte, hogy a most elhatározott reformokba két éve kellett volna belekezdeni.

A cannes-i találkozón téma lesz az EFSF ezermilliárd euróra történő kibővítése is – Sarkozy abban reménykedik, ebbe bevonhatja Kínát és Szaúd-Arábiát is. A nagy kérdés továbbra is az, hogy sikerül-e helyrebillenteni a világ gazdasági egyensúlyát. Ahogy a Financial Times emlékeztetett, a világgazdaság még mindig az olyan nagy fogyasztású országoktól függ, mint az Egyesült Államok, utóbbi viszont hatalmas hiánnyal küszködik. A fejlődő gazdaságok nem fogják tudni egyhamar pótolni a világ fogyasztásában keletkezett űrt.

De kérdés, hogy a többlettel rendelkező országok hajlandók-e bővíteni belső fogyasztásukat, hogy a deficitesek többet tudjanak exportálni hozzájuk. Az Egyesült Államok várhatóan ismét nekimegy Kínának a jüan mesterségesen alacsonyan tartott árfolyama miatt, de áttörés most sem várható ebben az örökzöld témában.

Sarkozy hazai pályán is védekezésre kényszerül
Sarkozy hazai pályán is védekezésre kényszerül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.