„Iszom, szívok, szavazz rám!”

A politikusokról kötelező családi fotó helyett egyik barátja macskájával pózol. Bikinis modell-lányokat küld ajtóról ajtóra kampányolni, a választókat felhívó automata pedig Barack Obama, Bill Clinton, a zsidó szavazóknak pedig a hollywoodi komikus, Adam Sandler hangját utánozva győzködi a polgárokat – a The New York Times így írja le Steve Berke kampányát.

Ezek alapján sokan azt gondolják, hogy ez vicc, de nem az. A harmincéves komikus nagyon is úgy gondolja, hogy november első napjaiban elhódíthatja Miami Beach polgármesteri posztját a hivatalt betöltő 72 éves Matti Herrera Bowertől. Ami poénnak indult, az egyre komolyabb üggyé válik a 88 ezer lakosú floridai üdülőhelyen.

Berke nem szokványos húzásaiban többen a politika elbulvárosításának újabb fejezetét látják. A maximális médiafigyelemre törekvő humorista erre még rá is tesz. – Antipolitikus vagyok – hangoztatja visszatérően a Yale-en végzett egykori tehetséges teniszező,miközben a kamerák előtt sorra küldi le a vodkával teli kupicákat, és kiáll a marihuána legalizálása mellett. Sajátosan is pozícionálja magát a politikai palettán, azt állítva, hogy nem demokrata, nem is republikánus, nem is a Tea Parti mozgalomból jön – hanem az After Partyból. A szójáték szerint a pártok utáni partiból.

A kampány már rég nem spontán poénkodás. Mint a The New York Times emlékeztet rá, Berke-öt önkéntesként egy veterán republikánus tanácsadó is segíti. – A politika szórakoztatás. Ha a kampány nem szórakoztató, alig kapsz szavazatot – nyilatkozta a lapnak Roger J. Stone. Berke eddig hatvanezer dollárt költött a kampányra, ennek felét adományokból szedte öszsze – a többi között az NBA-s kosárlabdasztárok is megjelentek a sérvbetegsége miatt Kaliforniában kiállított orvosi engedéllyel kis mennyiségű füvet szívó jelölt adománygyűjtő rendezvényein. Berke ugyan önmagát szabadelvűnek vallja, programja azonban inkább a konzervatívok felé tolja. Így például a közutak és a csatornarendszer korszerűsítésére fordítaná azt az évi 500 ezer dollárt, amit az art deco épületeiről és galériáiról híres város eddig a „művészetekre” költött. Nekiment a rendőrök és a tűzoltók korkedvezményes nyugdíjának is, szerinte tarthatatlan, hogy állítólag háromszáz exrendőr és volt tűzoltó évente 150 ezer dolláros nyugellátását kap. Ez nyílt hadüzenet a rendvédelmiek befolyásos szakszervezeteinek, amelyek köztudottan a demokrata párti polgármester fő támogatói közé tartoznak. A városi vezetők jövedelmének megkurtítása mellett, a korrupció elleni harc jegyében a város költségvetésének teljes átvilágítását is ígéri. Egyesek szerint néhány éve Berke simán elbukott volna, de Miami Beach is változik. A YouTube-korszak oda is elért.

FORRÁS: STEVEBERKEFORMAYOR.COM
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.