Vilmos után a lánya is örökölhet

Egy csapásra átalakult a brit királyság trónöröklési rendje azután, hogy a Nemzetközösség perthi csúcsértekezlete a monarchiára vonatkozó törvények – háromszáz év óta legátfogóbb – változásairól döntött.

A reform leglényegesebb eleme, hogy a korona az elsőszülött gyermekre száll, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány. A brit kormány javaslatát a Nemzetközösséghez tartozó országok közül mind a tizenhat vezetője elfogadta, ahol II. Erzsébetet tekintik államfőnek.

Királyi esküvő az apró csendes-óceáni sziget, Niue bélyegén
Királyi esküvő az apró csendes-óceáni sziget, Niue bélyegénFOTÓ: REUTERS/NEW ZEALAND POST

Az átrendeződés első haszonélvezője Cambridge hercege és hercegnéje, Vilmos és Katalin lehet, amennyiben első gyermekük kislány lesz. Ha előretörése csak jelképes is, ezzel Anna hercegnő a jelenlegi tizedik helyről a negyedikre lépett elő, közvetlenül Károly, Vilmos és Harry herceg mögé, megelőzve öccsét, András yorki herceget. Egy másik fontos módosítás jegyében feloldották azt az előírást, amely megfosztotta trónöröklési jogától azt, aki római katolikus házastársat választ magának. Ez történt Michael of Kent herceggel, a királynő unokatestvérével, amikor 1978-ban feleségül vette Marie-Christinevon Reibnitz bárónőt.

David Cameron kormányfő, aki az utolsó pillanatban érkezett a Nemzetközösség csúcsértékezletére, kijelentette: „Egész egyszerűen szólva Cambridge hercege és hercegnéje esetleges kislánya lesz egy szép napon a királynőnk. Nem egyeztethető össze a modern országok felfogásával az, hogy egy fiatalabb fiú lépjen a trónra a nővére helyett, csak azért, mert férfi, vagy hogy a jövőbeni uralkodó bármelyik vallás képviselőjével összeházasodhat, kivéve a római katolikusokat.” Julia Gillard ausztrál miniszterelnök, a csúcsértekezlet házigazdája üdvözölte a racionális változásokat, amelyek a trónöröklésben véget vetnek a nők diszkriminációjának.

A számos törvény (köztük az alkotmányos monarchia alappillérét képező, 1688-as keletkezésű Bill of Rights és a koronázási esküvel kapcsolatos szabályok) módosítását igénylő újításokba korábban sikertelenül vágtak bele az egymást követő kormányok. Úgy tűnik, hogy Vilmos herceg és az egykori Kate Middleton házasságkötése lökést adott a vitának. Rendkívül fontos az időzítés, hiszen egyszerűbb, sőt talán még ízlésesebb is a hercegné első terhessége előtt lépni.

Mostanra egész Európában megérett a helyzet az egyenjogúság elismerésére. Nagy-Britannia végre követi a svéd, norvég, belga és holland példát: ezekben az országokban már korábban meghozták a vonatkozó törvényeket. Igaz, Monaco eddig ellenállt a kísértésnek. Ha az új rendelkezés korábban érvényben lett volna, és nem áhítozott volna férfi trónörökös után VIII. Henrik, nem lett volna szükséges semmissé nyilvánítani házasságát Aragóniai Katalinnal. 1901-ben pedig Viktória királynőt Viktória hercegnő követhette volna a trónon, és nem VII. Edward. A briteknek egyébként nagy szerencséjük volt királynőikkel – mind I. Erzsébet, mind Viktória, mind a 2012-ben trónra lépésének 60. évfordulóját ünneplő II. Erzsébet kitörölhetetlen nyomokat hagyott a szigetország, sőt a világ történelmében.

Madridban mégsem módosítottak

Spanyolországban Zapatero szocialista kormányfő programjának része volt az egyenjogúság megteremtése a trónöröklésben is. Amikor Fülöp trónörökösnek lánya született, parázs vita robbant ki arról, hogy elsőszülöttként örökölheti-e a trónt, ha később öccse születik. Végül újabb kislánnyal gyarapodott a család, és a vita okafogyottá vált. Pillanatnyilag Leonor a második az öröklési sorrendben édesapja, Fülöp után. A királyi család ügyeit illető alkotmánymódosítás bonyolult dolog: a reformra vonatkozó javaslatot kétharmados többségnek kell jóváhagynia az alsó- és a felsőházban. A reformot már egyszerű többséggel fogadják el, de népszavazást is kell tartani róla. (I. E.)

Uralkodók és trónörökösök Európában

Dánia II. Margit (Frederik, mint legidősebb gyerek)

Hollandia Beatrix  (Willem-Alexander, legidősebb gyerek)

Egyesült Királyság II. Erzsébet (Károly, legidősebb gyerek)

 

Belgium II. Albert (Fülöp, legidősebb gyerek)

Norvégia V. Harald  (Hakon, mint fiúörökös)

Spanyolország I. János Károly (Fülöp, mint fiúörökös)

Svédország XVI. Károly Gusztáv (Victoria, legidősebb gyerek)

 

Henri, Luxemburg nagyhercege (Guillaume, legidősebb gyerek)

II. Albert, Monaco hercege (Caroline, Albert nővére, egyelőre)

II. Hans-Adam  Liechtenstein hercege (Alois, legidősebb fiú)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.