A NATO a saját érdekeit védi?

Titokban, a sivatagban temették el Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőt és Motasszim nevű fiát. Ezzel lezárult az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetői között a vita arról, mit tegyenek a holttestekkel. Kadhafi családja azt akarta, hogy az ezredest a szülővárosa, Szirt mellett helyezzék örök nyugalomra – emlékeztet a BBC. Már csak azért is titokban tartja az ÁNT, hol rendezték a temetést, hogy Kadhafi hívei ne tudjanak ott szent helyet kialakítani. A 69 éves vezető halálával a Reuters szerint véget ért a nyolc hónapos polgárháború az észak-afrikai országban.

Kadhafi ellenfeleinek most a demokráciába való átmenetről, a hatalom megosztásáról kellene egyezségre jutniuk. A megbékélést nehezíti, hogy a polgárháború idején valószínűleg mindkét oldalon elkövettek visszaéléseket. A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberjogi szervezet sürgette az ÁNT-t, hogy vizsgálja ki 53 ember „nyilvánvaló tömeges kivégzését”, amelyet vélhetően Kadhafi emberei követtek el. A holttestekre Szirt város egyik szállodájában találtak rá, egyesek keze össze volt kötve.

Niger felé menekül Kadhafi egy másik fia, Szeif el-Iszlám – jelentette az AP hírügynökség, A nyugat-afrikai államban állítólag a volt líbiai vezér híveinek tucatjai is menedékre találtak már. „Ha idejön, a kormány befogadja őt, de tiszteletben kell tartanunk a nemzetközi kötelezettségeinket is” –nyilatkozta Rissa ag Boula, a nigeri elnök tanácsadója. Kadhafi fiát a Nemzetközi Büntetőbíróság körözi.

– Ha akarja, hívhatja humanitárius beavatkozásnak. Én másként fogalmaznék: a NATO és szövetségesei területének, lakosságának védelméről van szó – mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a szövetség légi csapásai kapcsán. Ezt még szeptember végén mondta egy beszélgetésben, amelyen részt vett a Jane’s DefenceWeekly brüsszeli tudósítója, Brooks Tigner is. A NATO korábban a líbiai misszió céljaként a polgári lakosság védelmét jelölte meg. Az új megfogalmazással Rasmussen gyakorlatilag új doktrínaelemet nyomatékosított.

– A jövőben a végrehajtandó NATO-műveleteket tekintve ez az elv lesz a meghatározó – válaszolta a JDW kérdésére. A főtitkár a líbiai helyzetet összehasonlította az afganisztánival, mondván, a megelőzés jobb, mint a kész helyzet. Értesüléseink szerint több országban (Oroszország, Kína, arab világ) aggodalommal fogadták Rasmussen szavait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.