Még Cristina a remény neve

Elsöprő többséggel választották újra vasárnap az argentin elnököt, az 56 éves Cristina Fernández de Kirchnert. Tízezrek ünnepelték az államfőt, aki hatalmának első éveiben olyan népszerűtlen volt, hogy idő előtti távozása is felmerült.

A 40 millió lakosú dél-amerikai országban a közvélemény-kutatások 52-57 százalékot valószínűsítettek a politikusnőnek, az első jelentések szerint 53 százalékkal nyert. A törvény szerint abban az esetben kell csak második fordulót tartani, ha az első körben győztes jelölt nem éri el a voksok negyven százalékát, s kevesebb mint tíz százalékkal vezet a másodiknak befutó vetélytárs előtt. A további hat elnökjelölt közül egynek sem jósoltak 20 százaléknál többet.

– Amikor 2001-ben az államcsődöt bejelentették, nemcsak a szegények, hanem a középosztálybeliek is hónapokon át tüntettek, hiszen megtakarításaik felét elveszítették. Senki sem hitt az ország jövőjében. Aztán jött a Kirchner házaspár, s azóta visszatért a remény is – mondta egy Buenos Aires-i számítógép-technikus fiatalember a londoni Financial Times tudósítójának. Cristina Fernández népszerűsége csak áttételesen hasonlítható a perónista mozgalom egykori „istennőjéhez”, a filmből és musicalből is világszerte ismert Evitához, aki Juan Domingo Perón elnök élettársaként a második világháborút követő években megszólította az „ingnélkülieket”, az egyszerű munkásokat.

A brit lapnak nyilatkozó fiatalember szerint „Cristina királynő” azért lehet a mai fiatal nemzedék favoritja, mert ő is „a javak igazságosabb elosztását”, a „szociális felzárkóztatást” ígérte, és tett is érte. Balközép populista kormánya szubvencionálja az energia- és a tömegközlekedési árakat. Másfél millió laptopot adtak át ingyenesen középiskolásoknak. A minimálbér 541 dollárnak felel meg, ami a legmagasabb Latin-Amerikában. A hivatalos kimutatások szerint a 2001-es pénzügyi összeomlást követően a lakosság közel fele számított szegénynek, napjainkban állítólag már csak tíz százaléka. Még akkor is látványos a javulás, ha a független kutatóintézeteknek lenne igazuk, miszerint valójában 21 százalék szegény.

Cristina Fernández férje, Néstor Kirchner 2003-ban győzött az elnökválasztásokon. A világ akkor azért kapta fel a fejét, mert Argentína szakított a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), majd meglepetésre gyors gazdasági növekedést produkált. Az évi 7-9 százalékos GDP-bővülést főleg agrártermékei és ásványi kincsei kivitelének köszönhette. Kirchner négyéves mandátuma végén, 2007-ben, meglepetésre, feleségének adta át az elnökjelöltséget – alighanem azért, hogy aztán újra visszavegye, miután az alkotmány csak két terminust engedélyez. Ám erre már nem volt lehetősége, tavaly októberben meghalt. A kirchnerizmus, mint a hagyományos perónista mozgalomnak egyik új vonulata, így most Cristinával ismételhet az elnökválasztáson.

Megfigyelők szerint az elnök asszony szerencséje, hogy idén tartják a választásokat. A gazdasági előrejelzések szerint az idei nyolc- helyett jövőre legfeljebb ötszázalékos lesz a növekedés, részben a világgazdaság megtorpanása, egyebek között a szója árának világpiaci áresése miatt. A szomszédos Brazília már 18 százalékkal leértékelte fizetőeszközét, hogy segítse az exportot. Cristina Fernández gazdasági minisztere, a rockénekesként is elhíresült Amado Boudou – akit az államfő most alelnökjelöltként vett maga mellé – már bizonyos trükkökre rákényszerült: 2008-ban államosították a magánnyugdíjpénztárakat, egy évvel később a jegybank tartalékait használták fel adósságtörlesztésre. A külföldi befektetők bizalmatlanok, pedig Boudou ügyesen lavírozik a Párizs Klubba tömörült országokkal folyó adósságtárgyalásokon. A legveszélyesebb az elszabadult infláció. Hivatalosan ugyan csak 8-10 százalékot ismernek be, ám valójában inkább 25 százalék körüli, s ezzel „elveszi” azt, amit a kormány nyújtott a minimálbér és a nyugdíjak emelésével, illetve a gyerektámogatási rendszer bővítésével.

Cristina Fernández leadja a voksát
Cristina Fernández leadja a voksát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.