Külföldiek fekete hordáitól tart a Néppárt

„Megállítjuk a tömeges bevándorlást” – ezt a jelszót helyezte kampánya középpontjába a Svájci Néppárt (SVP).

A vasárnap zajló parlamenti választások fő témája a külföldiek – köztük a szomszédos Németországból érkezők – számának növekedése volt. A felmérések szerint a parlament alsóházának megfelelő Nemzeti Tanács legnagyobb erejét a voksolás után is a jobboldali radikális SVP adja majd a 7,7 mil liós országban.

A woman cycles past an election campaign poster for the Swiss People's Party (SVP) for upcoming Swiss parliament elections, in Burgdorf October 21, 2011. The poster reads 'Stop massive immigration, now it's enough!' and 'Swiss vote SVP'.  Swiss parli
A woman cycles past an election campaign poster for the Swiss People's Party (SVP) for upcoming Swiss parliament elections, in Burgdorf October 21, 2011. The poster reads 'Stop massive immigration, now it's enough!' and 'Swiss vote SVP'. Swiss parliament elections will be held on October 23, 2011. REUTERS/Michael Buholzer (SWITZERLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Az SVP a tömeges bevándorlás ellen népszavazási kezdeményezést is indított. Ennek célja az alkotmány módosítása és Svájc azon nemzetközi szerződéseinek a felülvizsgálata, amelyek értelmében Bern nem szabhat gátat a külföldiek beáramlásának. Javasolják, hogy az ország éves kvótát állapíthasson meg a tartózkodási engedélyekre. Ezek a rendelkezések a menekültügyi szabályozások és az uniós politikák – a szabad munkaerő-áramlás és a schengeni övezethez való csatlakozás – újragondolását is felvetik. A kezdeményezést a párt összekapcsolta a mostani választásokkal is: a városok forgalmasabb helyeit ellepték a „Megállítjuk a tömeges bevándorlást!” feliratú plakátok, rajtuk a külföldiek – vészjósló feketén ábrázolt – áradatával, amint a nemzeti zászlóval jelképezett országba menetelnek.

Az SVP-nek jó munícióval szolgált, hogy a kampány alatt váratlanul még a svájci kereszt is célkeresztbe került. Ivica Rusic, a betelepülők második generációját (a „secondókat”) képviselő egyik szervezet, a baloldali pártokhoz közel álló Secondo Plus boszniai származású alelnöke – egyben a Szociáldemokrata Párt (SP) nemzeti tanácsi jelöltje –, ugyanis úgy nyilatkozott, hogy „idővel minden jelkép jelentése megváltozik, ezért ésszerű lenne megvizsgálni, vajon a svájci zászlón lévő keresztény jelkép még időszerű-e”. Az esetre az SVP így reagált: „A tömeges bevándorlók egyre szemtelenebbek. Svájc zászlaját is eltörölnék! Idevezetett a bevándorlási politikánk.” A kampányban a bérek és az iskolák színvonalának csökkenésével riogat a párt, statisztikai adatokra hivatkozva. Ezek szerint a betelepülők 380 ezerrel, azaz Zürich lakosságának megfelelő értékkel haladták meg a kitelepülők számát az elmúlt öt évben.

Az uniós polgárokat is célba vették: az SVP érvelése szerint a szabad munkaerő-áramlás következtében a nem uniós munkavállalókat kiszorítják korábbi állásukból. Ezek a munka nélkül maradó tömegek pedig, ahelyett hogy hazamennének, a svájci szociális rendszert terhelik. Fölemlegetik az utóbbi időben nagy port kavart, külföldiek által elkövetett bűneseteket is. Így például azt az augusztusi esetet, amikor egy koszovói albán férfi, miután megölte a feleségét, végzett a helyi szociális hivatal vezetőjével a Zürich kantonbeli Pfäffikonban, mert kevesellte a segélyt. Egy étteremben pedig szintén koszovóiak késelték meg a helyi birkózóegylet egyik tagját, azzal a felkiáltással: „Hülye svájciak!”

A statisztikák valóban a külföldi bűnelkövetők nagy arányát mutatják: ötven százalék felett van a külföldiek aránya a bűnelkövetők és 71 százalék az elítéltek között. Igaz, a külföldiek körében a munkanélküliség is a helvét átlag duplája, azaz 7,2 százalék, a Statisztikai Hivatal adatai alapján.

– Külföldön az SVP-t sokszor összetévesztik a francia Nemzeti Fronthoz hasonló szélsőséges pártokkal, erről azonban nincs szó – állította lapunknak Patrik Freudinger, a párt ifjúsági szervezetének Bern kantoni alelnöke.

– Ha azt mondanánk, hogy teljesen le kell állítani a bevándorlást, az szélsőséges követelés lenne. Az azonban, hogy szüntessük meg a tömeges bevándorlást, és ellenőrizzük a hozzánk érkezőket, ésszerű igény – véli. Szerinte a külföldiek többsége jól integrált, és őket is zavarja némely bűnöző honfitársuk tevékenysége Svájcban. – Látható, hogy a nyitott határok többé nem tarthatók, a schengeni övezetben kollektív felelőssége van a részt vevő államoknak, ám a kollektív felelősség nem felelősség. Nem akarjuk felmondani az EU-val a kétoldalú szerződéseket, csak újra kell őket tárgyalni. Túl sok uniós politikai irányelvet veszünk át indokolatlanul. Olyan kormányra van szükségünk, amely nem folyton Brüsszel kedvére tesz, és visszavonja végre a 90-es években beadott EU-csatlakozási kérelmünket – magyarázta a politikus.

– A bevándorlóellenességnek az az oka, hogy a svájciaknak egyszerűen túl sok jutott a jóból. Márpedig akinek sok van, az fél, hogy elveszíti azt. Az SVP erre játszik rá – mondta lapunknak Asti Riesel, a jobboldali radikálisok egyik kritikusa, a Greenpeace környezetvédő szervezet zürichi munkatársa.

Mindazonáltal Svájc konszenzusos demokrácia, ahol a Szövetségi Tanácsban – a tulajdonképpeni kormányban – a helyeket már 1959 óta ismert „varázsformula” alapján osztják ki. A pártok várhatóan a 2007-eshez közeli szinten teljesítenek: az SVP 29 százalékra, az SP húszra, a liberális FDP tizenötre, a kereszténydemokrata CVP tizennégyre, az SVP-ből kiszakadt, magát polgári demokratának nevező BDP pedig – biztos bejutóként – 3,6 százalékra számít. A konszenzusalapú demokráciához hozzátartozik, hogy népszavazás módosíthatja a parlament gyakorlatilag valamenynyi döntését. Ezért éles politikai változásra az idei választások után sem kell számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.