Kivizsgálják az Ezredes halálát

Mindenütt örömünnepet tartottak a líbiai városokban pénteken a Kadhafi -rezsim bukása és a diktátor halála alkalmából, miközben az új hatalmat megtestesítő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) bejelentette, várhatóan ma nyilvánítják ki az ország teljes felszabadítását és a 30 ezer halálos áldozatot követelő nyolc hónapos fegyveres konfliktus lezárását.

Az ÁNT tartani kívánja magát a szeptemberi „alkotmányos deklarációjához” – ennek értelmében egy hónapon belül ideiglenes kormány alakul, amely nyolc hónapon belül megszervezi az általános választásokat, majd pedig átadja a hatalmat az ennek nyomán létrejövő nemzetgyűlésnek. Hírügynökségi jelentések szerint a NATO-tagországok képviselői tegnap Brüsszelben az ENSZ-mandátum alapján folytatott líbiai hadműveletek leállításának módozatairól cseréltek véleményt. Ebből az alakalomból a szervezet név nélkül nyilatkozó képviselője az AFP francia hírügynökséggel közölte: „A lényeges katonai fejleménynek a NATO szempontjából Szirt város eleste tekinthető, nem pedig Kadhafi halála, amely soha sem volt a líbiai misszió célja.”

A 42 évet hatalomban töltött Kadhafi az első arab vezető, akit az „arab tavasz” kezdete óta megöltek, ami aggodalommal töltheti el az arab világ két másik olyan vezetőjét, a szíriai Bassár el-Aszadot és a jemeni Ali Abdullah Szalehet, akiknek a rezsimje ellen hónapok óta tüntetnek honfi társaik – emlékeztetnek elemzők. A diktátor halálának körülményei egyelőre zavarosak, valószínűnek tetszik, hogy az ezzel kapcsolatos első hivatalos közlemények nem felelnek meg a valóságnak.

Az azóta nyilvánosságra került fotók és videofelvételek ugyanis alapjaiban ellentmondanak ezeknek. Mahmud Dzsibril, az Átmeneti Nemzeti Tanács második embere csütörtökön még viszonylag békésnek írta le Kadhafi elfogását, majd pedig szerinte a forradalmárok és a kadhafisták közötti kereszttűz okozta volna az exezredes halálát. A nagy hírtelevíziókhoz került felvételek viszont lincselésről árulkodnak: a fején vérző diktátort fegyveresek vonszolják a földön, az egyik videó pedig azt mutatja, hogy Kadhafi az életéért könyörög. A zűrzavarban fegyverropogás hallatszik: megállapíthatatlan, hogy egy eltévedt golyó végzett-e Kadhafival, vagy valaki hidegvérrel lelőtte. A diktátornál mindössze egy pisztolyt és egy mobiltelefont találtak.

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap kijelentette, hogy „nagyon nyugtalanítóak” azok az amatőr felvételek, amelyek bejárták a világot Kadhafi haláláról, ezért ki kell vizsgálni a körülményeket. Ezt valószínűleg egy már működő testület, az emberi jogok megsértésének lí biai eseteit vizsgáló bizottság fogja elvégezni.

Az új líbiai hatóságok tegnap bejelentették, hogy az iszlám előírásaival ellentétben mégsem temetik el Kadhafi holttestét 24 órán belül. Ezt a halál körülményeinek kivizsgálásával magyarázták. Mahmud Sammam tájékoztatási miniszter közölte, hogy a holttest Miszrátában van, ahová Szirtből szálították át. A holttestet megvizsgáló orvos szerint Kadhafival haslövés végzett, a fejét ért találat valójában nem volt különösebben súlyos. Tika doktor azt is elmondta az al-Arabíja televíziónak, hogy vizsgálatai szerint a diktátor Motasszim nevű fia nem sokkal apja halála után kapott halálos lövést.

A nemzetközi közvélemény üdvözli a líbiai változásokat. Barack Obama amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Kadhafi halála „egy hosszú és fájdalmas fejezet végét jelenti” Líbia történetében, és felhívta az ország új vezetőit: lássanak hozzá egy demokratikus és toleráns ország építéséhez. Nicolas Sarkozy francia államfőmegbocsátásra, megbékélésre és egységre szólította fel a líbiai népet, míg Kína az ország egysége megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. Az egyiptomi kormány segítséget ajánlott fel az új tripoli hatalomnak egy „demokratikus kormányzati rendszer kiépítéséhez”.

Líbia új vezetői tegnap Tripoliba kérették az orosz energetikai óriásvállalat, a Gazprom képviselőit. A Reuters szerint a líbiai Nemzeti Olajvállalat „csupán” diákok kifizetetlen tandíját akarja megvitatni az orosz céggel, de feltehetően a lépés azt is jelentheti, a líbiai vezetés kész újratárgyalni a Kadhafi-érában megkötött energetikai szerződéseket.

Imádkozó nő a Kadhafi halálát ünneplő asszonyok mellett Tripoliban
Imádkozó nő a Kadhafi halálát ünneplő asszonyok mellett Tripoliban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.