Kenya rendet tesz Afrika szarván

Nyaralni ment Kenyába a 66 éves francia Marie Dedieu, de már nem térhetett haza élve.

A mozgássérült és rendszeres gyógyszerezésre szoruló asszonyt a Lamu-szigetcsoport egyik üdülőhelyéről rabolták el motorcsónakosok, s vitték át szomáliai területre. A párizsi külügyminisztérium tegnap erősítette meg, hogy az asszony a fogságban életét vesztette, a hírt állítólag az emberrablókkal tárgyaló közvetítőktől kapták. Korábban egy brit házaspárra támadtak rá, ugyancsak a kenyai tengerparton, a férjet megölték, az asszonyt pedig elrabolták. Múlt csütörtökön pedig a kenyai oldalon lévő, félmillió szomáliai menekültet fogadó dadaabi táborból vitték el az Orvosok Határok Nélkül csoport két spanyol munkatársnőjét. Az orvoscsoport ezért átmenetileg felfüggesztette tevékenységét a táborban, egy kivételével valamennyi munkatársuk Nairobi egyik kórházába települt át.

A kenyai kormány megelégelte az emberrablásokat, és a saját kezébe vette a rendcsinálást. A kenyai katonák behatoltak a szomszédos Szomália területére, Kismayo kikötőváros felé, amely az emberrablások mögött sejtett iszlamista al-Shabab egyik bázisa. Nairobiban vasárnap este jelentették be a határon átnyúló támadást. Az idegenforgalom fontos bevételi forrása Kenyának, s a kockázatos helyzet miatt több európai ország már eltanácsolta állampolgárait a szomáliai határhoz közeli kenyai üdülőhelyektől. A kenyai védelmi minisztérium illetékese szerint a páncélozott járművekből, tüzérségi egységekből álló hadoszlop, amelyet a légierő is támogat, már mintegy 120 kilométert haladt előre szomáliai területen, elérve Afmadow városát. Mióta a hadművelet elkezdődött, legalább 75 iszlamista harcost öltek meg.

A Bloomberg hírügynökség által megszólaltatott szakértő úgy véli, a kétezer fősre becsült kenyai osztag aligha elég arra, hogy tartósan szomáliai területen maradjon, még akkor sem, ha a mogadishui ideiglenes kormány ugyancsak küld csapatokat a térségbe. A szakértő szerint, ha a kenyaiak megszállóként be akarnának rendezkedni az al-Shabab uralta országrészben, hasonló lehet a sorsuk, mint az amerikai csapatoknak 1994-ben (lásd a Mark Bowden író Black Hawk Down könyve alapján 2001-ben készült A Sólyom végveszélyben című filmet), avagy 2006 és 2008 között volt az etióp hadseregnek. Elképzelhető, hogy Washington ezúttal is a kenyai akció hátterében áll, hiszen érdekük az al-Kaidához kötődő al-Shabab meggyengítése.

Afrika szarván Sziad Barre rendszerének megdöntése óta, csaknem két évtizede anarchia uralkodik, fegyveres csoportok támadják a kormányzatot, s közben egymással is vetélkednek. Az al-Shabab – amely arabul Ifjúságot jelent – a 2006-ban gyakorlatilag feloszlott Iszlamista Bíróságok Egysége elnevezésű szervezetből szakadt ki, majd erősödött meg. Jelenleg Szomália központi és nyugati körzetét tartja ellenőrzése alatt, ahol a saria törvénykezést érvényesíti. Az említett tengerparti Kismayo tekinthető hatalmi központjának. Fegyvereseinek számát 7-9 ezerre teszik, a feltételezések szerint az utóbbi időben számos külföldről, főként Afganisztánból érkezett dzsihadista gyarapítja sorait. A napokban feltűnt az al-Shabab propagandaanyagain egy titokzatos férfi, aki állítólag Ayman al-Zawahiri, az al-Kaidához kötődő egyiptomi terroristavezér követe, és azért jött, hogy felajánlja segítségét az éhínség elleni harcban. A felvétel szerint az al-Kaida maga is felszólította a lakosságot az al-Shabab támogatására. A titokzatos követ arra is emlékeztette a szomáliaiakat, hogy a májusban meggyilkolt Oszama bin Laden mindig is nagyon érdeklődött országuk iránt, és hogy „nagy szerepe volt a megszálló csapatok visszaszorításában.”

A szomáliai ideiglenes kormány hatalma gyakorlatilag csak a fővárosra, Mogadishura korlátozódik, ott is csak az ENSZ-felhatalmazással segédkező Afrikai Unió két országából, Ugandából és Burundiból érkezett katonáknak köszönhetően. Az al-Shabab augusztusban vonta ki harcosait Mogadishuból, ahol a rendfenntartó alakulatok hatékony fellépéssel biztosították az országot sújtó éhínség miatt érkező segélyszállítmányok szétosztását. Ezt az al-Shabab ellenezte. A segélyszervezetek tovább nem is merészkedtek. Így duzzadt fel még inkább a kenyai határ túloldalán lévő dadaabi menekülttábor, ahol becslések szerint ma már csaknem félmillióan élnek.

A kenyai hadsereg támadása nyomán az al-Shabab szent háborúra szólított fel, és terrorakciókkal fenyegette meg Nairobit. Kedden robbant is egy bomba, igaz, még Mogadishuban, éppen a kenyai védelmi miniszter látogatására időzítve. Emlékeztetni lehet arra, hogy a foci-vb döntőjekor Kampalában már végrehajtottak ilyen terrormerényletet – büntetendő a mogadi shui kormányt segítő Ugandát –, amely 72 áldozatot követelt. Kenya szempontjából jelentős kockázati tényező, hogy a fővárosban, Nairobiban majd negyedmillió szomáliai menekült él, s közöttük ott lehetnek az al-Shabab ügynökei is.

Kenyai katona ellenőrzi a szomáliai határt
Kenyai katona ellenőrzi a szomáliai határt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.