Nem, az EU nem tiltja be a lufit

Nem, az EU NEM TILTJA MEG a gyermekeknek, hogy léggömböt fújjanak fel – olvasható az unió legújabb közleményében. Így, nagybetűvel.

Diplomatikusan „közelmúltbeli médiajelentéseket” cáfol az Európai Bizottság, amelyekről persze nem nehéz kitalálni, hogy a brit EU-ellenes kampány legújabb gyöngyszemei. A The Daily Mail bulvárlap például azzal indítja a Brüsszel játékokat tilt be című cikkét: az idén könnyebbek lesznek a karácsonyi zoknik az unió új rendelete miatt (az angolszász országokban a kandallópárkányra akasztott zoknikba pottyannak az ajándékok).

Csatlakozik az ünnepek előtti riogatáshoz a The Daily Telegraph napilap, amely szerint a lufikon túl tiltólistára kerülnek az olyan közkedvelt játékok is, mint az ördögnyelv vagy a mágneses horgászjáték. „Nehogy már az EU ünneprontói mondják meg a családoknak, hogyan fújják fel a luftballonokat!” – nyilatkozta felháborodva Paul Nuttall európai parlamenti képviselő, akit a brit Függetlenségi Párt küldött Brüsszelbe/Strasbourgba.

Ám a rémhírt mindig könnyebben megjegyzik, mint a cáfolatot; amúgy is kérdéses, hány brit újság közli majd az Európai Bizottság magyarázatát. Amelyből kiderül, hogy a játékbiztonsági EU-irányelv valóban különbséget tesz a műanyagból készülő erősebb és a latexből gyártott, könnyen szakadó léggömbök között. Ez utóbbiaknál kell a szülőket figyelmeztetni: a fel nem fújt vagy a szétszakadt luftballonok fulladást okozhatnak, a lufi fújáskor tehát – nyolc év alatti gyermekeknél – a szülői felügyelet ajánlott.

De lufit fújni nyolcéves kor alatt sem tilos! Más kérdés, hogy a figyelmeztetés feltüntetését a játékbiztonsági irányelv legújabb, idén júliusban hatályba lépett változata is előírja – szakértők szerint azért, mert a léggömbök (sajnos) okoztak már halálos baleseteket.

Aligha csodálkoznak a brüsszeli illetékesek, akik hozzászoktak a brit mítoszgyártáshoz. Az Európai Bizottság londoni képviselete a saját honlapján cáfolja a médiában rendszeresen felröppenő tévhiteket, sőt „felvilágosító” prospektusokat is kiadott már. Ezek szórakoztató olvasmánynak sem utolsók: szájbarágós stílusban kell győzködni a helybélieket, hogy az EU még véletlenül sem tiltja be a hagyományos brit tejesüvegeket vagy az emeletes buszokat. És nem, az sem igaz, hogy a pizzák átmérőjét és vastagságát is szabályozni akarja.

A hangulatkeltésben viszont – el kell ismerni – a brit sajtó tényleg profi. A lufitilalomról hírt adó lapok szívhez szólóan ecsetelik, hogy az ártalmatlan játékokat, amelyekkel a gyermekek évtizedek óta múlatják az időt, az eurokraták most rettenetes rizikófaktorként állítják be. S ha már játszani sem hagyják a legkisebbeket, hogyan lesz belőlük kiegyensúlyozott és független felnőtt? Arról nem is szólva, hogy a felesleges biztonsági ukázok csak felverik a játékárakat, és karácsony előtt már más sem hiányzik...

Biztosak lehetünk benne, hogy a valóságot tartalmazó uniós közleményt nem olvassa el a londoni Rosie sem, aki az interneten a következő kommentet írta az egyik ijesztgetős cikk alá: „Az euró lassan összeomlik, Görögország mindjárt csődbe megy, maga az EU is széteshet, és erre mit válaszol a bizottság: tiltsák be a lufikat! Ilyet kitalálni sem lehet.”

Dehogynem.

Ami tényleg benne van az irányelvben

LÉGUTAK A játékok és tartozékaik nem hordozhatják a légutak elzárásának kockázatát. Olyan méretűeknek kell lenniük, hogy ne jelentsenek fulladási kockázatot a szájüregben, a garatban vagy az alsó légutak nyílásánál.

MÉRET Azoknak a játékoknak és alkotórészeiknek, amelyeket nyilvánvalóan három évnél fiatalabb gyermekeknek szántak, olyan méretűeknek kell lenniük, hogy a gyermek ne nyelhesse le vagy lélegezhesse be.

CSOMAGOLÁS A játékok kiskereskedelmi forgalmazása során használt csomagolás nem okozhat fojtási vagy fulladási veszélyt, ami a száj és az orr kívülről történő elzáródásából fakadhat.

SÉRÜLÉS A játékok hozzáférhető éleit, kiálló részeit, zsinórjait és rögzítőszerkezeteit úgy kell kivitelezni, hogy a velük való érintkezésből származó fizikai sérülés veszélye a lehető legkisebb legyen.

KIJÁRAT Azoknak a játékoknak, amelyeknek a belsejébe be lehet jutni, olyan kijárattal kell rendelkezniük, amely belülről könnyen nyitható.

FÉKEK A közlekedésre használt játékokat megfelelő fékrendszerrel kell ellátni. Az elektronikusan hajtott járművek maximális sebességét – a sérülésveszély minimalizálása érdekében – korlátozni kell.

HANGOK A hangok kiadására tervezett játékokat úgy kell kivitelezni, hogy az általuk kibocsátott hang ne okozhasson halláskárosodást a gyermekeknek.

Léggömbökkel játszó gyerekek. Nem mindegy, hogy műanyagból vagy latexből készült a játék: az uniós jogszabály csak erre hívja fel a figyelmet
Léggömbökkel játszó gyerekek. Nem mindegy, hogy műanyagból vagy latexből készült a játék: az uniós jogszabály csak erre hívja fel a figyelmet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.