Fogy a portugálok türelme

Alacsonyabb jövedelem, hosszabb munkaidő, kevesebb ünnepnap vár a portugálokra a következő években. A minden eddiginél drámaibb intézkedéseket tartalmazó 2012-es évi költségvetés főbb vonalait maga a – bejelentései súlyától láthatóan megviselt – kormányfő ismertette televíziós beszédben.

„Ezek már nem megszorító intézkedések, ez egyszerűen brutalitás”: ez volt a Jornal de Negócios gazdasági lap főszerkesztőjének első reakciója Pedro Passos Coelho bejelentéseire. Megszűnik a 13. és 14. havi, a nyári szabadság, illetve a karácsony előtt folyósított fizetés az 1000 eurónál többet kereső közszolgálati dolgozóknál – rukkolt ki elsőként a „bombával” a jobboldali koalíciós kormány feje. Az idei karácsonyi bónuszt már megfelezte egy előző megszorítócsomag.

Az ennél alacsonyabb keresetűek sem ússzák meg, ők átlagosan az egyik pluszfizetést veszítik el. A megvonás a nyugdíjakra is érvényes. A drasztikus megszorító intézkedés – amár előzőleg meghozott döntések (mint az öt százalékkal kevesebb fizetés 1500 euró felett) hatását is beleszámítva – húszszázalékos jövedelemkiesést okoz mintegy egymillió ember számára.

Míg a közszolgálatban a túlórákért járó díjat a felére csökkentik, a magánszektorban dolgozók nyolcórás munkaidejük után még egy fél óra munkára kényszeríthetők, ugyanannyi jövedelemért. A kormányfő az ünnepnapok számának csökkentését is bejelentette, ez érinthet állami és vallási ünnepet is.

Az áfakulcs egyelőre marad 23 százalék, de több termék és szolgáltatás, például az éttermi szektor esetében az eddigi 13 százalákos áfa 23 százalékra növekszik. Az oktatásügyben 600 millió, az egészségügyben 800 millió eurós megvonást terveznek, ami még több iskola bezárásával és az eddigi vizitdíjak emelésével jár majd.

A Portugáliát kisegítő nemzetközi intézmények (IMF, Európai Központi Bank, EU), a trojka által megkövetelt megszorításokon is túlmenő intézkedéseket Passos Coelho azzal indokolta, hogy az államadósság 168,8 milliárd euróra, (a portugál GDP 108 százalékára) rúg. Mint mondta, a cél „Portugália társadalmi összeomlásának” megelőzése. A kormányfő kénytelen volt beismerni, hogy „az intézkedések nem szerepeltek a júniusban hatalomra került kormány választási ígéretei között”.

Az ellenzéki pártok „igazságtalannak”, „erőszakosnak”, „a dolgozók ellen indított háborúnak”, a „gazdaságot végképp megfojtónak”, „az ország elszegényedéséhez vezetőnek” tartják az újabb megszorításokat. Gazdasági elemzők szinte egyöntetűen azt kifogásolják, hogy az intézkedések elsősorban a jövedelmek megvonását célozzák, míg a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében (a fél órával hosszabb munkaidő kétséges hatását leszámítva) nem történik semmi. Így Portugália könnyen Görögország útjára léphet – figyelmeztetnek.

A portugálok eddig megértéssel és türelemmel fogadták a rájuk kirótt terheket. De mindennek van határa, vélik az elemzők, a türelem elfogyhat, és felzúdulásba válthat. A legnagyobb szakszervezet, a CGTP vezetője máris arra hívta fel a portugálokat, hogy ideje tiltakozni, és nem zárta ki az általános sztrájk lehetőségét sem. Szombaton, hasonlóan más európai országokhoz, Portugália városaiban is a „méltatlankodók” tiltakozó tüntetésére kerül sor.

Bezárt raktár a lisszaboni kikötőben
Bezárt raktár a lisszaboni kikötőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.