Előre hozott választások jövő márciusban

Jövő március 10-én előre hozott választások lesznek Szlovákiában, miután kedden éjjel megbukott Iveta Radicová kormánya.

A jelenlegimegbízatási időszak lerövidítéséhez, továbbá a voksolás kiírásához szükséges törvényt gyorsított eljárással, valószínűleg már csütörtökön elfogadja a pozsonyi törvényhozás. Ezután az ellenzéki Smer legkésőbb egy nappal később – a három kormánypárt képviselőivel együtt – megszavazza az Európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) megnöveléséről rendelkező tervezetet, amelyet tegnapelőtt nem fogadott el a szlovákiai honatyák többsége. Ez a politikai egyezség született tegnap a három kormánypárti elnök: Mikulás Dzurinda (Szlovák Kereszténydemokrata Unió), Bugár Béla (Híd), Ján Fígel (szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom), valamint Robert Fico, az ellenzéki Smer vezetője között.

Addig valószínűleg ügyvezető kormánya lesz Szlovákiának. Erről Ivan Gasparovic elnök – aki hivatalos indonéziai és Fülöp-szigeteki útjáról idő előtt,ma este érkezik haza – e hét végén dönt.Miként arról is, hogyma rad-e jövő tavaszig a posztján Iveta Radicová, vagy más politikust bíz meg ennek a tisztségnek a betöltésével. Újságírói kérdésre válaszolva Dzurinda közölte: jövő márciusig a tavaly elfogadott kormányprogram alapján kívánnak tevékenykedni. Arra nem tudott válaszolni, vajon eddigi politikai szövetségesük, az eurós mentőcsomagot elutasító, ezáltal a Radicová-kabinet megbuktatásához hozzájáruló Szabadság és Szolidaritás (SaS) milyen magatartást tanúsít. Fico hangsúlyozta, hogy a Smer egészen márciusig ellenzékben marad, addig semmilyen szerepet sem vállal a kabinetben.

Lapunk megkeresésére Berényi József, a parlamenten kívüliMagyarKoalíció Pártjának elnöke úgy vélekedett, hogy súlyos politikai hiba volt összekötni az eurós mentőövvel kapcsolatos voksolást a kabinet iránti bizalmi szavazással, mert ezután a bukott kormánypártok elnökei valójában Robert Fico kezébe adták a megoldást. Bugár Béla szerint viszont más lehetőségük nem volt, mert az elmúlt hetekben a SaS vezetői minden kompromisszumos javaslatukat elvetették. Emiatt a három kormánypárt és a miniszterelnök nem volt hajlandó sem politikai, sem morális felelősséget vállalni a pozsonyi parlamentnek az eurós mentőcsomagot elutasító döntése miatt.

– Szlovákia szavahihetőségének és nemzetközi tekintélyének megőrzése érdekében kénytelenek voltunk politikai árat fizetni, mert előre hozott választások lesznek. Viszont az ellenzéki Smer támogatásávalmégiscsak sikerül megszavazni Pozsonyban is az eurós mentőcsomagot – nyilatkozta lapunknak a Híd párt elnöke.

Radicová megérkezik a pozsonyi kormányülésre
Radicová megérkezik a pozsonyi kormányülésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.