A kínai miniszterelnök is kíváncsi volt a fiúcsapatra

Popzenekarok hozhatják közel egymáshoz a távol-keleti országokat. A dél-koreai fiú- és lánycsapatok az elmúlt években meghódították a környező országokat, s jelentősen növelték Dél-Korea ázsióját és az odalátogató turisták számát.

Most a japánok próbálkoznak, hogy legnépszerűbb együtteseik exportjával módosítsanak az országról Kínában kialakult képen, és javítsanak a feszült kétoldalú kapcsolatokon. Japán és Kína jövőre ünnepli ugyanis a bilaterális viszony normalizálásának negyvenéves évfordulóját.

A több mint húsz éve alapított, de a slágerlisták élén három évtizede bérelt hellyel rendelkező ötfős japán fiúcsapat, a SMAP (Sports Music Assemble People) lépett fel nemrég negyvenezer ember előtt Pekingben. Ez volt az első külföldi élő koncertjük annak ellenére, hogy nagy népszerűségnek örvendenek Hongkongban és Tajvanon is. Fellépésüket megelőzte, hogy a májusban Tokióba látogató Ven Csia-pao kínai miniszterelnök találkozott az együttessel, és személyesen hívta meg őket Kínába.

A SMAP – amelynek tagjai rendszeres szereplői japán tévéműsoroknak, mozifilmeknek és reklámoknak – a tavalyi sanghaji világkiállításon is fellépett volna, de akkori koncertjüket törölték, mert attól féltek, hogy túl sok rajongó zsúfolódott volna össze a helyszínen. A koncertet októberre halasztották, ám akkor a Kelet-kínai-tengeren található Szenkaku- (Tiaojü) szigetek jogállásával kapcsolatban elmérgesedett bilaterális viszony miatt megint le kellett mondani a fellépést.

A mostani rendezvénynek hivatalos megfogalmazás szerint az adta az apropóját, hogy a japánok szerették volna megköszönni a márciu si tragédiák után nyújtott kínai segítséget. A kétórás koncertről a kínai média is nagyon pozitív hangvételben számolt be. A szemtanúk szerint azonban komoly rendőri készültség volt a színhely körül, amivel valószínűleg az esetleges japánellenes tüntetések megelőzésére készültek. Ilyenről azonban nem érkezett jelentés.

A SMAP fellépéséhez hasonlóan sikert hozott a jelenleg messze legnépszerűbb japán lányzenekar, az AKB48 sanghaji szereplése is. A hatvanfős, fiatal lányokból álló csapatból tizenhatan látogattak szeptember végén Kínába, ahol a sanghaji japán hét keretében koncerteztek. A SMAP és az AKB48 előtt ismert japán együttes 2002-ben lépett fel utoljára Kínában, amikor a Glay rockzenekar tagjait még Csiang Cö-min akkori kínai elnök is fogadta.

A japán popdiplomácia nem csak spontán szerveződés, mivel a tokiói külügyminisztérium is magáénak tekinti az ötletet. A minisztérium honlapján részletesen bemutatják, hogy a populáris kultúra – főleg az anime rajzfilmek és a manga képregények –külföldi népszerűsítése miképp járulhat hozzá a japán diplomáciához és az országról kialakított kép javításához. Japán és Dél-Korea után hamarosan a Fülöp-szigetek is felzárkózhat a zenés popdiplomáciát népszerűsítő kelet-ázsiai országokhoz. Az Oprah Winfrey által felkarolt és a Glee – Sztárok leszünk! című amerikai sorozatban is feltűnt tizenkilenc éves Charice máris sokat segített a Fülöp-szigetek országimázsának javításában.

Ven Csia-pao kínai kormányfő a SMAP japán popzenei együttes tagjaival beszélget Tokióban
Ven Csia-pao kínai kormányfő a SMAP japán popzenei együttes tagjaival beszélget Tokióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.