Fiatalságkultusz az orosz kormánypártban

Parlamenti frakciójának megfiatalítását ígéri az Egységes Oroszország (JeR) a decemberi parlamenti választásokon. A törvényhozás kétharmadát birtokló párt – amelynek élén pártonkívüliként Vlagyimir Putyin kormányfő, a márciusi elnökválasztások után vélhetően ismét államfő áll – főként saját ifjúsági szervezeteiből, az Ifjú Gárdából (Molodaja Gvargyija) és a Mieinkből (Nasi) merít, lehetőleg szemrevaló lányokat beemelve az országos politikába. Legutóbb az Ifjú Gárda társadalmi tanácsának tagja, a 26 éves Marija Kozsevnyikova jelentette be, hogy lehetőséget kapott a képviselői mandátum megszerzésére. Országos ismertségre egy komikus tévésorozat szereplőjeként tett szert, bár énekesnőként is észrevétette magát. Hozzá hasonlóan mandátumot szerezhet az Ifjú Gárdát vezető 25 éves Aljona Arsinova is. (Igaz, biztosnak látszó terveivel ellentétben nem lesz képviselő Anna Chapman. A „90-60-90-s ügynökként” elhíresült, kémkedésért az Egyesült Államokból kiutasított 29 éves orosz nőt mégsem indítja a JeR.)

– Szüksége van a pártnak az új ötletekre – érvelt még májusban Putyin a fiatalítás mellett. (És nem mellesleg az Összoroszországi Népfront – ONF – megalapítása mellett, amely homályos státusza ellenére mindinkább a JeR irányát megszabó eszköznek tűnik Putyin kezében.)

Igaz, Putyint nem csak a fiatal képviselőkön keresztül szeretnék vonzóvá tenni az ifjabb választók számára: az elmúlt év során több kampányízű akció zajlott le Putyin mellett. (Bár akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen minőségben állnak ki mellette, hiszen az elnökválasztási terveket az utolsó pillanatokig titokban tartották.) Ilyen volt az egyetemista lányok részvételével készített erotikus naptár Putyin születésnapjára, majd a „Széttépem Putyinért” kissé esetlen videopályázata: a felhívás szerint amatőr kisfilmeket várnak, amelyeken a lányok valamit letépnek magukért Putyin támogatását bizonyítandó. (Főnyeremény egy táblagép.)

Miközben Putyin nyomán a JeR is a fiatalítás szükségességéről beszél, az internetes közvélemény a kormányfő fiatalodását is vizsgálgatja: az 59 éves politikus a párt szeptemberi ülésén – amelyen Dmitrij Medvegyev elnök bejelentette, hogy Putyint javasolja elnökjelölnek, míg ő a kormányfői széket venné át – feltűnően mentes volt a ráncoktól és a szem alatti táskáktól, amit sokan a botoxos plasztikai beavatkozás jeleinek véltek.

A fiatalítási vágy ellenére az orosz vezetés egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára: a Szövetségi Migrációs Hivatal adatai szerint az elmúlt években 145 ezer – zömében képzett fiatal – hagyta el a 143 milliós országot. VCIOM júniusi felmérése szerint ezt szeretné tenni minden ötödik orosz állampolgár is, ami több, mint a Szovjetunió felbomlása idején mért adat. A kivándorlást választaná a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 29 és a 18–24 év közöttiek 39 százaléka.

Botox vagy nem botox? A sajtó a szeptember végi kongresszus képeit elemzi
Botox vagy nem botox? A sajtó a szeptember végi kongresszus képeit elemzi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.