Erotikával a hatalomért

Akár tetszik, akár nem, az Angyalkák megtették a magukét. Egy héttel a lengyel választások előtt pártjuk, a Jog és Igazságosság (PiS) ott liheg a kormányzó Polgári Platform (PO) nyomában. A jobboldali konzervatívnak, máskor kleriko-nacionalistának nevezett ellenzéki párt immár az erotikus, sőt szexis oldalát felmutatva küzd a hatalomért a fáradt és megkopott PO liberálisaival szemben.

Akár tetszik, akár nem, az Angyalkák megtették a magukét. Egy héttel a lengyel választások előtt pártjuk, a Jog és Igazságosság (PiS) ott liheg a kormányzó Polgári Platform (PO) nyomában. A jobboldali konzervatívnak, máskor kleriko-nacionalistának nevezett ellenzéki párt immár az erotikus, sőt szexis oldalát felmutatva küzd a hatalomért a fáradt és megkopott PO liberálisaival szemben. Az unalmasan kezdődött lengyel választási kampány izgalmassá és többesélyessé lett. Eleinte úgy látszott, hogy Donald Tusk miniszterelnök simán győzhet, a kérdés csak az lesz, mennyivel veri meg a PiS-t és kivel köt utána koalíciót. A helyzet másként alakult: feltehetően oka ennek a liberális szavazótábor fásultsága, a korábbi gazdasági sikerek utáni bizonytalanság. Magyarázatul szolgálhat még a kormánypártot körüllengő korrupció gyanúja, s a párt belső személyi harcai. A PiS viszont mintha szakított volna – legalábbis a nyilvánosság előtt – korábbi nemzetieskedő, orosz- és németgyűlölő retorikájával, s kevésbé foglalatoskodik a múlt ügyeivel. Kozmetikázta arcát, miközben egy pillanatra sem kétséges, hogy a párt egyértelmű vezetője Jaroslaw Kaczynski, a szélsőségesen megosztó politikus. Most azonban felöltötte a sármos gentleman arculatát.

Már hetekkel ezelőtt is jelezték a közvélemény-kutatók, hogy a fiatal nemzedék körében növekszik a PiS támogatottsága. Ők ugyanis már nem vagy alig emlékeznek Kaczynski kurzusára, a „negyedik köztársaságra”, viszont kiábrándultak a PO lavírozó kormányzásából. A munkahelyek teremtése leállt, az életszínvonal nem emelkedik Lengyelországban sem, pedig ez az ország vészelte át legjobban a 2008-as válságot.

Kaczynski stratégái tehát az új választók felé fordultak. „Tartsatok velünk!” – hirdette egyik legelső gigantposzterük, rajta hét elbűvölő huszonéves nővel, az Angyalkákkal. Valamennyien szerepelnek a PiS területi listáin, mérsékelten jó helyeken. Tehát nem annyira jövendő képviselőként, mint inkább reklámarcként alkalmazzák őket. Ettől persze még lehetnek autentikus személyiségek is. A húszas éveiben járó lódzi lány, Sylwia Lugowska elnyerte a „lengyel politika Angelina Jolie-ja” címet. Gyógypedagógiát tanult, most szerez mesterfokozatot európai tanulmányokból, és a közös energiapolitikából írja a szakdolgozatát. Politikai meggyőződése vitte a PiS ifjúsági tagozatába, még másodévesként – nyilatkozta. Ismertséget akkor szerzett, amikor a jobboldali párt ifjainak konferenciáján felszólalt, megjelent a pártelnök mellett, s ezt közvetítette a tévé is. Megőrültek tőle a bulvárlapok, s a konferencia után egy hétig ő vezette a politikusok népszerűségi listáját Lengyelországban. „Kilépek a PO-ból és átlépek miatta a PiS-be” –írta egy a szépségétől elbűvölt kommentelő. Őt is elragadta a hófehér ruha, a hajfürtök és a lány bája. Ettől függetlenül Sylwia igen harcos és elkötelezett híve a pártelnöknek, aki szerinte hamarosan miniszterelnök is lesz. Egyébként ő maga is a politikában kíván érvényesülni – mondta.

A bulvár eszközei tehát működnek a kampányban, miközben a PiS régi motorosai járják a vidéket politikai zsolozsmájukkal, s bevetik a bigottan katolikus vidéken befolyásos Radio Marija propagandaerejét is. A lengyel gazdaságról, a szükséges reformokról alig van szó. Ezt persze a kormánypárt sem szorgalmazza, inkább a nemzetközi sikereikre koncentrálnak, illetve a PiS mögött álló szélsőjobboldalra figyelmeztetnek. Az ellenzéki párthoz köthető futballhuligánok rémtetteit szerepeltették minapi kampányfilmjükben is. A választások kimenetelét senki nem jósolhatja meg, a közvélemény-kutatók szerint még a PO vezet, de alig. Ha kevesen mennek el szavazni, az a jobboldalnak kedvez. Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője kétségbeesett felhívásban fordult lapja olvasóihoz: „Szavazzatok, mert kár lenne Lengyelországért.” Hazugok, a hamis összeesküvés-elméletek kitalálói kormányoznának, ha a PO veszít, írta Michnik. Kérdéses, sikerül-e neki és más liberálisoknak mozgósítaniuk Lengyelország Nyugatra nyitott, városias felét.

Jaroslaw Kaczynski a fővárosban a fiatalok felé nyit, vidéken még mindig a konzervatív szavazók a párt célcsoportja
Jaroslaw Kaczynski a fővárosban a fiatalok felé nyit, vidéken még mindig a konzervatív szavazók a párt célcsoportja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.