Jaj, nem működik az unió!

Mi nem működik az egységes piacon? (Ez egyébként maga az Európai Unió, csak brüsszeliül.) Erre volt kíváncsi az Európai Bizottság, amikor összeállította az uniós polgárok és vállalkozások panaszainak húszas „toplistáját”.

Persze nem lehetett akármilyen problémákkal előhozakodni – mégiscsak az egységes piacról van szó –, hanem csupán azokkal a gondokkal, amelyek a külföldi utazás, letelepedés vagy munkavállalás közben bosszantottak valakit.

Több forrásból is gyűjtötték a hétköznapi emberek bajait. Európa-szerte jó néhány tájékoztatási irodát, tanácsadó szolgálatot és fogyasztóvédelmi központot működtet az EU, de az oda beérkező eseteket friss közvélemény-kutatással is kiegészítették.

S hogy mindennek haszna is legyen, a brüsszeli bizottság azt ígéri, hogy leszűri a tanulságokat és a tettek mezejére lép. A problémák egyik oka az információhiány: az EU-állampolgároknak sokszor fogalmuk sincs, milyen jogok illetik meg őket (vagy ha ismerik is e jogokat, nem tudják, hová forduljanak segítségért). A másik gyakori ok, hogy még mindig hiányoznak az egységes európai szabályok (rendszerint azért, mert a tagországok nem is szeretnének harmonizálni). Ízelítő a panaszlistából.

ZŰRZAVAROS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYOK Ember legyen a talpán, aki átköltözik (vagy csak dolgozni átjár) egy másik tagállamba, ésmegérti: hol és hogyan kaphat családi pótlékot, szociális segélyt, egészségügyi ellátást vagy nyugdíjat. Országonként eltérő (és rendkívül bonyolult) társadalombiztosítási rendszerekkel kell megküzdeniük a határokat átlépő polgároknak – itt tehát egységes piacról beszélni enyhén szólva túlzás.

KÖLTSÉGES ORVOSI ELLÁTÁS KÜLFÖLDÖN Aki azt hiszi, hogy csak úgy átmehet egy másik tagországba, és az ott kapott orvosi kezelést kifizeti majd a hazai biztosítója, nagyot téved. Létezik ugyan európai egészségbiztosítási kártya, de ezzel csupán sürgősségi ellátást lehet igénybe venni. Hosszú évekig tartó vita után is csak annyiban tudtak megegyezni az EU-tagok: a külföldi orvosi számlából legfeljebb annyit kell visszatéríteni, amennyibe ugyanaz a kezelés odahaza került volna.

SZAKKÉPESÍTÉSEK BIZONYTALAN ELISMERÉSE A diplomák automatikus elismerése a vágyálom kategóriába tartozik (a vonatkozó EU-irányelv csupán néhány szakmánál teszi kötelezővé a papírok elfogadását). A külföldi jelentkezők csak a helyi hatóságok jóindulatában bízhatnak, ám sokszor mindenféle tanfolyamok elvégzésére és vizsgák letételére kényszerítik őket.

NEHÉZKES SZÁMLANYITÁS EGY MÁSIK TAGÁLLAMBAN Nem is olyan egyszerű a külföldi bankszámlanyitás, amelyhez gyakran bizonyítani kell, hogy az ügyfél helyben lakik és/vagy dolgozik. Előfordul például, hogy valaki egy másik uniós országban szeretne lakást bérelni, és ehhez a bankban kellene kauciót letétbe helyeznie – de hogyan nyisson számlát lakcím nélkül?

REGISZTRÁCIÓS BONYODALMAK KÜLFÖLDÖN VETT AUTÓNÁL Aki külföldre költözik, és viszi magával az autóját, vagy egy másik tagországban vásárolt gépkocsit akar odahaza használni, hosszadalmas papírmunkára számíthat. Ez jó esetben „csak” idegölő ügyintézést jelent, rosszabb esetben újabb adókat hajtanak be rajta. Az Európai Bizottság a szabályok egységesítését sürgeti – egyelőre hiába.

KAOTIKUS HATÁROKON ÁTNYÚLÓ ÖRÖKLÉS Igaz történet: egy Lengyelországban élő brit állampolgár a nagy-britanniai rokonaitól örökölt. Kifizettették vele az örökösödési adót Nagy-Britanniában – majd Lengyelországban is. A zűrzavart megszüntető uniós jogszabálytervezet még csak most készül.

UTAZÓK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYOTT JOGAI Noha az EU-ban (késés vagy járattörlés esetén) jó néhány jog megilleti a repülőn, buszon, vonaton vagy hajón utazókat, ezeket rendszerint csak a „jól értesült” utasok tudják érvényesíteni. Összeurópai információs kampánynyal próbálnak javítani a helyzeten.

Lengyel kikötői munkások éhségsztrájkolnak a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire polgármesteri hivatala előtt. Kéthavi bérrel tartoznak nekik
Lengyel kikötői munkások éhségsztrájkolnak a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire polgármesteri hivatala előtt. Kéthavi bérrel tartoznak nekik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.