Radicováék fognak bocsánatot kérni

A pozsonyi kabinet titkos szavazáson úgy döntött, hogy peren kívüli egyezséget köt Malina Hedvig volt nyitrai egyetemistával, akit több mint öt évvel ezelőtt bántalmaztak a dél-szlovákiai városban.

A szerdai kormányhatározat szerint az ügy kivizsgálása során sérültek a nő emberi és állampolgári jogai, ezért Iveta Radicová miniszterelnök rövidesen bocsánatot kér tőle. Úgy tudjuk, hogy ezt a megoldást Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter ellenezte. Lucia Zitnanská, a pozsonyi igaz ságügyi tárca vezetője és Roman Kvasnica, Malina Hedvig védőügyvédje a kormányülés után aláírta a peren kívüli egyezséget, amely szerint a csallóközi hölgy visszavonja a strasbourgi emberi jogi bíróságon tett feljelentését, és lemond az anyagi kártérítésről is.

Megkeresésünkre Malina Hedvig közölte: érintettként a strasbourgi testület döntéséig nem nyilatkozhat. Hozzátette azonban, hogy sosem az anyagi, hanem a morális kártérítésért, vagyis az igazáért küzdött. Ügyvédje, Roman Kvasnica lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy a tisztességes kormánytagok gesztusaként értékeli a tervezett bocsánatkérést. Ám elégedett csak akkor lesz, ha végre kitisztítják a szlovák legfőbb ügyészség „Augiász istállóját”, amely tele van koholt vádakkal és egyéb szennyel,mindezzel együtt pedig megszüntetik a védence elleni bűnvádi eljárást. – A jogsértés hivatalos elismerése ellenére a vádat ugyanis még nem vonták vissza. Tehát a további zaklatások és vádaskodások sincsenek kizárva. Főleg akkor, ha visszatérne az a kormánygarnitúra, amely éveken át meghurcolta védencemet – mutatott rá az ügyvéd.

Malina Hedvig egyetemi hallgatót 2006. augusztus 25-én bántalmazták Nyitrán. Állítása szerint azért, mert magyarul beszélt. A rendőrség példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást, azt állítva, hogy a lány nem mondott igazat. Ezt két nappal később Robert Fico szlovák kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter személyesen jelentette be. Majd hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást Malina Hedvig ellen, két feljelentés alapján. Az egyik feljelentő 2007 májusában öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy korábban a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt. 2007 végén a csallóközi hölgy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult jogorvoslatért, mert meggyőződése szerint odahaza a manipulált eljárás miatt súlyosan sérültek emberi és állampolgári jogai. A testület az idén elfogadta a beadványt, és szeptember 30-ig kért állásfoglalást a pozsonyi kabinettől.

Több mint három éve a nyomozati anyagot Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze bekérette, áttanulmányozta, és súlyos szakmai hibákat állapított meg. Ezért külön munkacsoportot hozott létre, új kihallgatásokat és eljárást rendelt el. Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem Orvostudományi Egyetemének dékánja azonban csak tavaly készült el átdolgozott szakvéleményével, amelyben azt állította, hogy „Malina Hedviget senki sem bántotta, az ajkát önmaga harapdálta véresre, a testén talált kék foltok és zúzódások nem a feltételezett incidens során, hanem korábban alakultak ki”.

Idén februárban lejárt a legfőbb ügyész megbízatási ideje, utódját Gasparovic államfő még nem nevezte ki. Az aktákat három éve a pozsonyi legfőbb ügyészségen tartják vissza.

2006-ban Malina Hedvig sikeresen befejezte egyetemi tanulmányait, és négy éve férjhez ment. Immár két gyermekükkel Dunaszerdahelyen élnek.

Dzurinda–Martonyi találkozó lesz?

Értesüléseink szerint Martonyi János és szlovák partnere, Mikulás Dzurinda is részt vesz jövő vasárnap azon az ünnepségen, amelyet az Esztergomot a szlovákiai Párkánnyal összekötő Mária Valéria híd újjáépítésének 10. évfordulója alkalmából rendeznek. A két külügyminiszter minden bizonnyal négyszemközt is tárgyal egymással, a két félnek a könnyített honosításról rendelkező magyar jogszabállyal, valamint a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos nézeteltéréseiről. Információinkat Lubos Schwarzbacher pozsonyi külügyi szóvivő nem cáfolta, de hozzátette, hogy a találkozó részleteit most egyeztetik magyarországi partnereikkel. (Pozsonyi tudósítónktól)

Malina Hedvig
Malina Hedvig FOTÓ: SOMOGYI TIBOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.