Csak élezték a kétoldalú kapcsolatokat

Kiemelt figyelmet szenteltek a Pozsonyban állomásozó amerikai diplomaták Malina Hedvig ügyének – derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratokból.

Egy 2006-os táviratban az áll: az amerikai nagykövet személyesen kereste meg Robert Kalinák belügyminisztert, aki kitartott amellett, hogy „a tények világosak, és kétségtelen, hogy Malina csak kitalálta az egészet”. Ennek ellenére a nagykövet azt javasolta a belügyminiszternek, hogy ne „démonizálja” a lányt, mert a kormány már így is „vesztésre áll a PR-háborúban”. A diplomaták 2008 novemberében Malina Hedvig ügyvédjével találkoztak, annak irodájában. Roman Kvasnica elmondta elméletét arról, kinek állhatott érdekében „megrendezni az ügyet”. Szerinte Peter Gabura szlovák parlamenti képviselő egyik tanácsadója, Igor Cibula szerepet játszhatott a támadás kitervelésében (Cibula a szlovák titkosszolgálatok kémfőnöke volt 1993 és 1995 között).

Akkoriban Gaburának dolgozott Peter Korcek is, a két férfi közül az egyik, aki hamis tanúzással vádolta Malina Hedviget. Kvasnica elmondta: előre kitervelt támadás érte védencét, erre utal az is, hogy az elkövetők megmutatták arcukat, azaz nem féltek a büntetéstől. Az ügyvéd szerint Cibula vagymás „aljas elemek” a Fico-kormány hatalomra kerülése után két hónappal arra használták az ügyet, hogy manipulálják a miniszterelnököt, és élezzék a magyar–szlovák feszültséget. Ez Ján Slota szélsőséges nacionalista pártjának kedvezhetett, aki maga is kapcsolatban áll Cibulával – vélte Kvasnica. A távirat kommentárjában kijelenti: „Mint az egy ideje már világos, a szlovák hatóságok ezt az ügyet már az elejétől fogva elfuserálták. Az ügy lejáratott egy valószínűleg ártatlan diákot, és könnyedén kihasználható esemény lett az így is problémás magyar–szlovák kapcsolatok további élezésére.

Malina Hedvig erős nőnek mutatja magát, aki elkötelezett amellett, hogy tisztázza a nevét. Ám ha a támadás –Kvasnica állításával ellentétben – nem is volt előre kitervelt, akkor is remek alapanyag volt Slota magyarellenes gépezete számára.” A távirat azzal zárul: „Függetlenül attól, ki állt az eredeti támadás mögött, a hatóságok jól dokumentált ballépései és a magas rangú tisztségviselőknek ebben szándékosan játszott szerepe aggasztó következtetésekre ad okot a szlovák ügyészség függetlenségével kapcsolatban.”

Egy 2009-es bizalmas távirat azzal foglalkozik, hogy a Peter Labas igazságügyi orvos szakértő által adott szakvélemény szerint Malina Hedvig maga okozta sérüléseit. A távirat érezhető megvetéssel ír az orvosról és arról, hogy tizenkét olyan kollégájának a nevét is a jelentésre írta, akik nem voltak hajlandóak aláírni azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.