Indulatokat kavart a „gazdag cigány”

Politikai válsággá mélyült Bulgáriában egy pár napja kezdődött bolgár–roma helyi incidens. Azóta az ügy uralja a szófiai parlamentet, ahol a szélsőjobboldali Ataka párt vezére a cigánybűnözés nemzetpusztító veszélyéről szónokolt.

A még hivatalban lévő szocialista államfő Georgi Parvanov pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. A cigány negyedekben közben kitört a pánik. Elsősorban Várnában és Plovdivban, ahonnan arról tudósítottak, hogy a roma családok nem merik iskolába küldeni a gyerekeket, illetve hogy az utcán több helyen roma gyerekeket támadtak meg. Várnában az okozott külön hisztériát, hogy a romák a tengerparti városba érkező kopaszokról kaptak hírt. A rendőrségMolotov-koktélos palackot kobozott el a tömegtől, amely a rendőrkordont megtámadva a Makszuda roma negyed felé tartott. Plovdivban ezren tüntettek cigány- és törökellenes rasszista jelszavakat ordibálva. Itt is a rendőrség avatkozott be.

A tüntetéseket több helyen a Facebookon szervezték. Volt, ahol a felvonulások incidens nélkül véget értek azzal, hogy gyertyát gyújtottak a pár napja Katunicában meggyilkolt, tizennyolc éves Angel Petrov emlékére. A fiút a Plovdivhoz közeli faluban gázolta halálra – állítólag szándékosan – egy mikrobusz. A jármű vezetőjéről azt feltételezik, hogy a településen élő „cigánykirály”, Kirill Raskov embere, s azért ütötte el a fiút, hogy így kergesse szét a „Kiro cárnak” nevezett maffiafőnök és vállalkozásai ellen tüntetőket. Raskov és családtagjai évek óta uralják a környéket. Rengeteg ingatlanjuk, termőföldjük van, sokáig szeszgyárat és likőrüzemet üzemeltettek Katunicában. Terrorizálták a környéket, emiatt robbant ki a tiltakozás. A tüntetéseknek volt egymásik halálos áldozata is, de a tizenhat éves fiú szívrohamban halt meg.

A két haláleset országos üggyé lett. A média felvetette, amit a helyiek régóta nehezményeztek, hogy a rendőrség összejátszott Raskovékkal. A faluban és másutt tüntetések kezdődtek, és a család kitoloncolását, vagyonuk felülvizsgálatát követelték. Katunicában megjelent Bojko Boriszov miniszterelnök és Parvanov elnök is, hogy csitítsa a tömeget. Addigra a hisztéria már országossá lett. Tizennégy városban tüntettek, a rendőrség 168 embert tartóztatott le.

Bulgáriában az ügy most nagypolitikai kérdés. A parlamentben ül az Ataka párt, amely török- és cigányellenes retorikával lett befolyásos erő. Szavazataiktól függ sokszor a kisebbségi kormány sorsa. A 6-700 ezer bolgár roma legalább fele muzulmán. Ők biztosan, de az ortodox vallású cigányok többsége is a DPSZ nevű török pártra szavaz. Boriszov jobbközép kormánya ezt a pártot jelölte ki fő ellenségévé. A romák többsége mélyszegénységben él Bulgáriában. Plovdivban van Európa legnagyobb cigány gettója. A „gazdag cigányt”, Kirill Raskovot a rendőrség gyilkosságra való felbujtásért őrizetbe vette.

Rohamrendőr Katunicában
Rohamrendőr Katunicában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.