Aczél Endre: Rosáltak

Hát akkor rosáljunk! – mondotta a sakkjátékosok egyike, mire a másik azt válaszolta: érdekes, nekem is ez jutott eszembe. És akkor rosáltak, azaz a király (Medvegyev) és a bástya (Putyin) helyet, pontosabban tisztséget cserélt.

A partinak már vége is volt. A nézőközönség – az Egyesült Oroszország névre hallgató állampárt kongresszusa – úgy tett, mintha valami nagyon eredeti, nagyon meglepő történt volna a szeme előtt, s ennek megfelelően fölállva tapsolt, éljenzett, hajszálra úgy, ahogyan azt a sztálini korszak kongresszusi forgatókönyveiben megírták. („Burnije aplagyiszmenti. Vsze sztajat.” – Viharos taps. Mindenki feláll.)

Mi tagadás, ez elég ócska színjáték volt. Medvegyev, pillanatnyilag még elnök, de 2012 tavaszától megint miniszterelnök, amiképp Putyin korábbi elnöksége idején is volt, később őszintén elismerte, hogy a „rosálást” ők ketten még régen eldöntötték egymás között. Megállapodtak, hogy a kongresszuson a párt és a maga nevében ő fogja javasolni Putyint elnöknek, egyszersmind bejelenti, hogy reformeri munkáját ismét a kormány élén kívánja folytatni. Pontosan úgy, ahogyan 2008-ig Putyin keze alatt.

Minthogy Oroszországban semmi néven nevezendő politikai versengés nincsen, Putyin és az ő Sancho Panzája (Medvegyev) dupla helycseréje a fennálló, tényleges erőviszonyokon semmit sem változtat(ott). Oroszországot immár bő tíz éve Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin irányítja, hívják őt bár elnöknek vagy miniszterelnöknek. Ezzel pedig nemhogy az állampárt tagjai és küldöttei, hanem az „orosz emberek” is mindig tisztában voltak. Olyannyira, hogy Medvegyevet – akinek azért még van egy fél éve az elnöki tisztben – voltaképp soha nem is tekintették igazi vezetőnek.

A létbiztonság, a birodalmi álom, az „eurázsiai energia-szuperhatalom” megtestesítője az ő szemükben szünet nélkül az az ember volt, akinek sportos megjelenését, izmos, szőrös felsőtestét – hála a közmédiának – még „második emberként” is sokkal többet látták, mint Medvegyev elegáns öltönyeit, a lényéből sugárzó „nemzetidegen” libera lizmust.

Nyugtázzuk itt: soha hamisabb látszat nem létezett a világpolitikában, mint hogy a Putyin–Medvegyev-tandemet belső ellentétek feszítik. Mindig Putyin diktált, és régi pétervári szolgája csak annyiban élt elnöki hatalmával, amennyire ezt ő akarta vagy engedte. Egyetlenegy esetet leszámítva – amikor is a Líbia elleni NATO-támadáskor Putyin keresztes hadjáratot emlegetett, és a jó modorra érzékenyebb Medvegyev gyorsan helyesbített – kettejük között még verbális nézeteltérés se akadt. És ami az iménti példát illeti: Putyin azért engedett szabad folyást a dühének, mert tudta, hogy Kadhafi bukásával Oroszország hatalmas hadi megrendelésektől esett el; Medvegyev meg azt tudta, hogy a csalódást egy világhatalmi szerepre pályázó országnak egyszerűen nem illik nyilvánosan megvallania.

Ennyi. Ez csip-csup apróság ahhoz képest, hogy Medvegyev még időben módosíttatta a dumával az orosz alkotmányt: ilyenformán Putyint 2012márciusábanmár nem négy, hanem hat évre fogják elnöknek megválasztani, és a tandem 2018-ig egyben marad.

A végén csak egy apró, a levesbe hullott szőrről emlékezhetek meg: az, hogy Medvegyev fél évvel mandátumának lejárta előtt vált meg de facto elnöki megbízatásától. Voltaképp annyit jelent, hogy „béna kacsává” nyilvánította önmagát. Holnaptól nem számít, hogy elnökként mit mond, mit tesz. Most már formálisan se lesz több, mint Putyin „orosz hangja”; magyar párhuzammal élve Orbán Schmittje lesz, ennek megfelelő reputációval.

Putyin mutatja az időt, Medvegyev pedig hozzá igazítja óráját
Russia's President Dmitry Medvedev (R) and Prime Minister Vladimir Putin synchronize their watches during the United Russia congress in Moscow September 24, 2011. Putin said on Saturday that Medvedev should become his prime minister after the 2012 presidential election. REUTERS/Yekaterina Shtukina/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.