Kilőtték a szovjet címert

Most már uniós szinten is „nemkívánatosnak” minősítették a szovjet címert, amelyről az Európai Bíróság kimondta: nem lehet közösségi védjegyként bejegyeztetni. Félgyőzelem ez, miután az önkényuralmi jelképek betiltásába annak idején belebuktak az EU-tagállamok.

Magyarországra is hivatkoznak a sarló-kalapácsos, vörös csillagos szimbólum elmeszelésénél. A luxemburgi bíróság azzal érvel, hogy a szovjet címert akkor sem lehet az unióban védjeggyé nyilvánítani, ha ez akár egyetlen tagállam közrendjével vagy közerkölcsével ellentétes. Márpedig a magyar mellett a cseh és a lett jogszabályok sem tolerálják a kommunista jelképek használatát.

A gondok akkor kezdődtek, amikor a CoutureTech Ltd. nevű, a Brit Virgin szigeteken bejegyzett cég (amely egy meg nem nevezett orosz divattervező nemzetközi terjeszkedését szolgálja) az unió védjegyhivatalához (OHIM) fordult. A szovjet címert akarta védjegyként lajstromoztatni, ám a hivatal visszadobta a kérelmet, mondván: „az Európai Uniónak a szovjet rezsim egykori uralma alá tartozó részén” a többség a közrendbe ütközőnek tartja a szimbólumot. A Couture Tech ezt a határozatot támadta meg az Európai Bíróságon – de hiába.

Tanulságos indoklást ad a luxemburgi törvényszék, amikor azt fejtegeti, hogy a közrend és a közerkölcs fogalmának értelmezésekor nem csak az EU-tagországok „összességének közös körülményeire” kell figyelemmel lenni. Külön-külön számítanak az egyes tagállamok „sajátos körülményei is”, hiszen éppen ezek magyarázzák, hogy a szovjet címer látványa nem ugyanazt az érzést váltja ki egy kelet-európai és egy svéd vagy egy portugál vásárlóban. Az ítélet külön kitér arra, hogy a magyar jogszabályok szerint a sarló, a kalapács és az ötágú vörös csillag önkényuralmi jelképnek minősül.

A sors iróniája, hogy a kommunista szimbólumok uniós szintű betiltását már korábban is kezdeményezték, ám a dolog kudarcba fulladt. Az Európai Parlament néhány közép-európai jobboldali képviselője – köztük a fideszes Szájer József – még 2005-ben levélben fordult Franco Frattini bel- és igazságügyi EU-biztoshoz, aki azonban finoman visszadobta a dolgot. Szájer úgy fogalmazott, hogy nem feltétlenül támogatja a különféle jelképek össz európai betiltását (mert ez a szólásszabadság érvényesülése szempontjából aggodalmas), de ha már felvetődött a náci szimbólumok száműzése, ugyanezt érdemlik a másik „ördögi totalitárius rendszer”, a kommunista rezsim jelképei is.

Csakhogy a horogkeresztet sem sikerült az egész EU-ban tiltólistára tenni, és a tervet megakadályozó tagállamok (például Nagy-Britannia, Dánia vagy Olaszország) ugyanúgy a szólásszabadságot féltették. Egyetértés abban sem alakult ki, hogy milyen önkényuralmi jelképeket kellene szabályozni. Pedig akkoriban Európa-szerte felhördülést váltott ki, hogy a brit trónörökös kisebbik fia, Harry herceg horogkeresztes szerelésben jelent meg egy jelmezbálon – ezért is került napirendre a tiltás.

Egy biztos: érzékeny és bonyolult terület ez. A horogkereszt kiiktatása ellen hevesen tiltakoztak az Európában élő hinduk, hiszen a szvasztika (egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörnek) ősi in diai és kínai vallási jelkép. Indiában ráadásul a jó szerencse jelképe, és ez már tényleg fényévekre van az európai értelmezéstől.

Szovjet címert ragaszt ki az úttörőnek öltöztetett eladó Szentpéterváron - az unióban ez már nem megy
An employee of a fur shop in central St.Petersburg in a uniform reminiscent of Soviet times places a Soviet coat of arms sticker on the front window April 30, 2009. The fur shop uses discounts and Soviet symbols in an attempt to attract clients on the eve of the traditional first of May holiday. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA ANNIVERSARY SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.