Martonyi, a bevált, megbízható nyugtató

Aggasztóak a külföldi tulajdonú közműszolgáltatók ellen indított fideszes polgármesteri akciók? Módosítja-e a parlament a vállalati törvényt, hogy megvédjen bizonyos stratégiai nemzeti vállalatokat külföldi átvételtől? Miként reagálna a Fidesz arra, hogy a NATO-szövetséges Magyarország befogadjon egy guantánamói foglyot? – a külfölddel kapcsolatos bármilyen politikai vagy gazdasági kérdés merült is fel, a WikiLeaks által kiszivárogtatott táviratok szerint a budapesti amerikai nagykövetség a Fidesznél alapvetően szinte mindig ugyanahhoz a személyhez fordult: Martonyi Jánoshoz.

A 2006 márciusa és 2010 januárja között született, és a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott tizennégy diplomáciai feljegyzést tanulmányozva az a kép bontakozik ki, hogy Martonyi egyfajta „megbízható és jól bevált nyugtató” volt az amerikaiak számára. Ha kellett, biztosította az Egyesült Államokat, hogy a Fidesz marad az atlantista vonalon, s Washingtonban a Jobbik térhódításától sem kell tartaniuk. A külföldi közműszolgáltatókkal szembeni fideszes nyelvezetet is helyre rakta. Martonyi János értékelésében kétségkívül nem volt „hasznos”, „sőt egy kicsit gondatlan volt, és ő biztosan másként fogalmazta volna meg”, de értésre adta, nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a kormányozni készülő ellenzéki párt újból államosítani akarná a közműszolgáltatásokat.

Martonyival az amerikaiak biztosra mentek. Az 1944 áprilisában, Kolozsvárott született jogászról köztudott, hogy bár nem Fidesz-alapítótag, közel áll Orbán Viktorhoz. Martonyi az, aki előtt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is megnyílnak bizonyos ajtók.Ráadásul sok fontos embert bármikor fel tud hívni a Baker & Mackenzie korábbi budapesti vezető partnere. Az amerikai ügyvédi iroda révén kifejezetten baráti viszonyt ápol Christine Lagarde volt francia pénzügyminiszterrel, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával. Az sem másodlagos, hogy az időközben második külügyminiszteri megbízatását betöltőMartonyi személyében a globális folyamatokkal tisztában lévő, a Kárpátmedencén túlra látó személyről van szó. Aki mindig is igyekezett lehűteni a Fidesz „forrófejűit”. Ezek után nem csoda, hogy „kibeszélt”: vagyis teljesen másként nyilvánult meg, mint a polgári párt sokat nyilatkozó politikusai.

A 2009 december végén íródott táviratból kiderül, hogy az ameri kaiak felvetették Martonyinak Páva Zsolt pécsi és Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester nyilatkozatait. A két fideszes politikus két francia érdekeltségű szolgáltató, a Suezhez tartozó Pécsi Vízművek, illetve az EDF-érdekeltségű Démász ellen szállt ringbe. Martonyi az amerikaiaknak arról beszélt, hogy ő 25 éve támogatja a külföldi befektetéseket a magyar közszolgáltatási szektorba. Az idők és egyezségek azonban változnak, ezért néhány régebbi megállapodás újratárgyalást igényel, de ennek 110 százalékban a törvényesség keretein belül kell történnie. – Óvatosnak, egyértelműnek és átláthatónak kell lennünk –hangoztatta. Megértve a külföldi befektetők idegességét és azt, hogy a beruházók bizonyosságot akarnak a Fidesz szándékairól, késznek mutatkozott, hogy 2010 elején kereskedelmi tanácsosokkal találkozva vázolja, hogy mi a Fidesz politikája.

Martonyi folyamatosan arról biztosította amerikai partnereit – így a Washingtonból érkezett magas rangú külügyi tisztségviselőket –, hogy egyes más értelmű fideszes nyilatkozatok ellenére a pártnak alapvetően nincs problémája egy fő guantánamói fogoly fogadásával. A Fidesz külpolitikájáról azt mondta, hogy szerinte transzatlanti kapcsolatok érett korszakba lépnek. A legfőbb külpolitikai cél az energiafüggetlenség elérése, az EU energiapolitikájában Közép-Európának kell lennie a hajtóerőnek.

Martonyi János magyar és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011 június végén a budapesti Parlamentben. Amerika bizalma Martonyi iránt töretlen volt
Martonyi János magyar és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011 június végén a budapesti Parlamentben. Amerika bizalma Martonyi iránt töretlen volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.