Belebuktak a megszorításba

Bár Szlovéniának a hét elejétől hivatalosan nincs kormánya, az élet nem állt meg a szomszédos kis országban. A tévécsatornák tudósításai szerint a miniszterek továbbra is bejárnak a munkahelyükre, és intézik a folyamatban lévő ügyeket, az állami hivatalnokok teszik a dolgukat, várják a további fejleményeket. Határozottan cáfolják Brüsszel aggodalmát is, hogy a kormány bukása miatt csúszhat a második görög mentőcsomag szlovén jóváhagyása.

A szlovén lapok, internetes portálok többségén hollywoodi sztárpletykák és a külföldi hírek vezetnek, a belföldi politikai válságnak szinte nyoma sincs. Az, hogy a néhány hónapja már amúgy is kisebbségből kormányzó Borut Pahor vezette balközép kabinet „elvérzik” a parlamenti bizalmatlansági szavazáson, borítékolható fordulat volt. Az előre megjósolt menetrend szerint nem valószínűsíthető, hogy a jelenleg kormányzó két párt sikerrel jelölhetne bárkit is miniszterelnöknek Pahor helyére, így Szlovéniában előre hozott választásokat tartanak majd, valamikor az év utolsó hónapjaiban.

Némi önkritikával állt fel Borut Pahor a bársonyszékéből. Záróbeszédében azt is hangsúlyozta, hogy ő mindent megpróbált, és a jelenlegi körülmények között ennyit tudott tenni Szlovéniáért – most pedig átadja a helyét azoknak, akik talán másra jutnak. A hamarosan leköszönő balközép kormány az egészségügyi, foglalkoztatási és nyugdíjreformon bukott meg. 65 évre akarták felemelni a nyugdíjkorhatárt, ugyanakkor csökkentették volna a felmondási időt és persze a végkielégítések összegét is. A Pahor vezette szociáldemokraták (SD) két koalíciós partnert vesztettek el emiatt, a nyugdíjasok (DeSUS) és a balliberálisok (Zares) pártját. Nem sokkal később a szlovén társadalom népszavazáson utasította vissza a reformterveket.

A kisebbségbe kényszerült szociáldemokratáknak nem sikerült megegyezniük a szakszervezetekkel, így még a liberális demokraták (LDS) támogatásával sem tudták kihúzni a parlamenti választások időpontjáig hátralévő másfél évet. Nem javított a megítélésükön, hogy több vezető politikusuk botrányba, korrupciógyanús, illetve vesztegetési ügyleteknek látszó történetekbe keveredett.

Az igen erős érdekérvényesítő szlovén társadalomnak ez már sok volt. A szlovének amúgy is nehezen viselik, hogy a válság őket is érinti, így egyre nehezebben élnek, és egyre több a munkanélküli közöttük. De még a szebb és biztosabb jövő érdekében sem engednek a jóléti társadalmuk korábbi vívmányaiból és pillanatnyi előnyeiből.

Igaz, egyelőre megtehetik, hogy álomvilágban éljenek. Hiába esett vissza Szlovénia gazdasági növekedése, az emberek megtakarításai nőttek; tíz szlovén állampolgár közül kilenc saját tulajdonú lakásban vagy házban él, ezt az ingatlanvagyont nemrég 45 milliárd euróra becsülték fel. A szlovének elmúlt húszéves megtakarítását pedig a lapok 100 milliárd euróra saccolják – ha igaz a szám, ez az államadósság tizede.

A kormányválság most a volt kormányfőre, Janez Jansára irányította a figyelmet. A legerősebb ellenzéki pártot, a jobbközép SDS-t irányító politikus azonbanmindössze üres frázisokat pufogtatott, új korszak új lehetőségeiről, és még Pahort is méltatta a maga módján, aki szerinte időnként egészen jó irányba haladt. Nem véletlen ez a szűkszavúsága, hiszen ő is azért bukott meg korábban, mert komoly társadalmi áldozatokat várt el azért cserébe, hogy Szlovéniát Európa gazdagabbik felére vigye át.

Ljubljana főterén. Nehezen viselik a szlovének, hogy a válság őket is érinti
Ljubljana főterén. Nehezen viselik a szlovének, hogy a válság őket is érinti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.