Mesterlövészek a tüntetők ellen

Legalább 21 ember meghalt Jemen fővárosában, miután a biztonsági erők ismét az Ali Abdullah Szaleh elnök lemondását követelő tüntetőkre lőttek. A hét végén összesen huszonhatan vesztették életüket, mikor az ellenzékiek az elnöki palota elé próbáltak vonulni, kiterjesztendő a tüntetők által uralt területet. Az ellenzék vezetői újabb megmozdulásokat szerveztek.

A BBC szerint ezúttal mesterlövészek nyitottak tüzet a békésen tüntetőkre. Az egyik lövés egy kisfiúval is végzett, akit apja a kocsiban hagyott. A sérülteket motorbiciklin vitték a tüntetők által nyolc hónapja elfoglalt „Változás terének” alkalmi kórházába.

A Reuters 113 sebesültről adott hírt.

Az elnökhöz hű katonák eközben ágyútűz alá vették – a tüntetőkkel tartó egyenruhások felügyelte – területeket a fővárosban. A BBC úgy tudja: a légierő is támadja a dezertált alakulatok pozícióit. A fővároson, Szanaán hónapok óta osztoznak az elnökhöz hű, illetve a tüntetők pártján lévő katonák: számos ellenőrző pont szabdalja az utcákat. A demonstrálók oldalán harcoló katonákat Ali Mohszen tábornok irányítja, a generális még a tavasszal állt át.

Az ellenzék szerint a hadsereg azért választotta a hónapok óta nem látott mértékű erőszakot, mert meg akarja akadályozni a békés átmenetet. Szaleh elnököt eközben változatlanul Szaúd-Arábiában ápolják, miután egy júniusi bombatámadásban súlyosan megégett. Hétfőn Szanaába érkezett az ENSZ és az Öböl-menti Együttműködés Tanácsának (GCC) különmegbízottja is, hogy megbeszéléseket folytasson a két féllel.

A 33 éve hatalmon lévő Szaleh hónapokig tárgyalt az ellenzékkel, de álláspontja folyamatosan változott. Hol azt ígérte, az év végén lemond, hol pedig azt, hogy majd az új választások után távozik. A GCC áprilisban kidolgozott hatalomátadási terve értelmében Szalehnek elvileg pár héten belül le kellett volna mondania, így cserébe elkerülheti a felelősségrevonást. Az elnök azonban később szabotálta az egyezséget, mert – annak ellenére, hogy az ellenzék már elfogadta a GCC tervét – államfőként nem, csak pártja vezetőjeként volt hajlandó aláírni a megállapodást. A Szanaában tartózkodó nyugati és arab diplomaták akkor megpróbálták meggyőzni: írja alá a dokumentumot. De nem jutottak el még az elnöki palotáig sem, mert katonák állták el az útjukat. Végül helikopterrel menekültek el az országból. Szaleh a múlt héten elvileg felhatalmazta az alelnököt az aláírásra, de további tárgyalásokat követel, az ellenzék pedig szkeptikus.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a jemeni fejleményeket. Míg Szaleh korábban okosan használta ki saját előnyére az ország iszlamistáit, a terror elleni globális háború kezdete óta az al-Kaida és Irán elleni harcra hivatkozva Szaleh egyaránt élvezte Rijád és Washington (sokszor anyagiakban is kifejezett) támogatását. Országa társadalmi és gazdasági problémáival ugyanakkor vajmi keveset foglalkozott, így a kairói Tahrir téri forradalom Jemenben is visszhangra talált. A nyolc hónapja tartó „állóháború” viszont az al-Kaida helyi ágának kedvezhet.

Eközben az Oxfam brit segélyszervezet arra figyelmeztet, hogy a január óta tartó patthelyzet miatt élelmiszerválság fenyeget. Az Oxfam szerint a legszegényebb arab országként számon tartott Jemen lakosságának egyharmada, azaz hét és fél millió ember éhezik.

Sebesült tüntetőt visznek társai a jemeni fővárosban
Sebesült tüntetőt visznek társai a jemeni fővárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.