Akiből Európa fülkeforradalmára lehet

Arra a „Skótszággyűlés” újkori történelmében nem volt még példa, hogy egyetlen párt képes legyen önállóan megszerezni a parlamenti mandátumok többségét, a Skót Nemzeti Párt (SNP) viszont – a közvélemény-kutatókat is meglepve – nagyarányú győzelmet aratott a tavaszi skót választásokon. Alex Salmond pártelnök-kormányfő erős mandátumot és valódi lehetőséget kapott arra, hogy kiírja a népszavazást Skócia függetlenné válásáról.

A köztisztviselői családból származó 56 éves politikus a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: annak ellenére sikerült abszolút többséget szerezniük a skót parlamentben, hogy a skót választási rendszert „a londoni pártok direkt úgy alakították ki, hogy az SNP soha ne tudjon többséget szerezni”. Úgy vélte, hogy a ciklus második felében ki fogják írni a brit uniótól való elszakadásról szóló referendumot. – A folyamat eredményessége és az igazi függetlenség elérése az emberek hozzáállásán múlik, nem pedig a pártokon. Egyelőre az SNP az egyetlen, amely rábízza az emberekre a választás lehetőségét – hangoztatta lapunknak nyilatkozva.

Salmond hat területen akar mielőbbi változásokat elérni és „hazahozni” Londonból a döntési jogokat. Ilyen az adósságkezelés, a társasági- és jövedékiadó-bevételekről való döntés, a brit uralkodói tulajdonban lévő ingatlanvagyon kezelése, a digitális műsorszórás és az európai döntéshozatalokba való érdemibb beleszólás. Arra a kérdésünkre, miből tudja majd saját magát finanszírozni egy független skót állam, amikor a bankválság idején a skót pénzintézeteket is Londonnak kellett kisegítenie, az SNP vezetője azt mondta: az elmúlt években Skócia fiskális szempontból sokkal erősebb volt, mint az Egyesült Királyság egésze. Ráadásul az állami bevételekhez arányosan sokkal többet adott hozzá, mint amennyit profitált belőle.

Szavaiból kiderült, biztos benne, hogy egy független Skócia szilárd pénzügyi alapokon fog állni. Az új állam méltányosabban részesülne az Egyesült Királyság jelenlegi eszközeiből, így például az Északi-tengeri kőolaj- és gázipari bevételekből, vagy a kormányzati épületek hasznosításából. – Csak az Északi-tengeri tartalékok becsült nagykereskedelmi értéke meghaladja az egytrillió (!) brit fontot, amely óriási gazdasági alapot jelenthet egy önálló skót állam számára. Hogy a többi gazdasági erősségünket, például a hatalmas megújulóenergia-potenciálunkat már ne is említsem – érvelt a skót kormányfő, hozzátéve: a kölcsönös tisztelet jegyében működnek együtt a jelenlegi brit kormánnyal is.

Háborúellenes countryrajongó

Alexander Elliot „Alex” Salmond az újkori skót parlament negyedik első minisztere, azaz kormányfője. A neves St. Andrews Egyetemen közgazdaságból és történelemből diplomázott. Energetikára szakosodott közgazdászként dolgozott a Royal Bank of Scotlandnál, majd az 1980-as évek végétől közel két évtizeden át a brit parlamentnek volt tagja. Az ideológiailag balközép Skót Nemzeti Pártnak (SNP) immár másodszor az első számú vezetője. Az ezredfordulón ugyanis lemondott elnökségéről a csúfos választási szereplés után.

Mivel a következő erőpróbán az SNP még rosszabbul szerepelt, Salmond visszatért. 2007-ben megnyerték a választásokat, de az elmúlt években kisebbségből volt kénytelen kormányozni. Az SNP elnökének legfontosabb témái a globális felmelegedés és a függetlenség. Hevesen ellenezte a Szerbia elleni 1999-es NATO légi csapásokat, majd 2003-ban az Irak ellen indított és Szaddám Huszein megdöntésével végződött amerikai–brit vezetésű offenzívát. Imádja az Űrszekerek (Star Trek) sorozatot és a country zenét. (Sz. T. L.)

Alex Salmond a glasgow-i parlamentben
Alex Salmond a glasgow-i parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.