A szegényeké az éttermi maradék

A gazdasági válság és a megszorító intézkedések miatt szükséghelyzetbe került emberek megsegítésére szociális intézkedéscsomagot jelentett be nemrég a Pedro Passos Coelho vezette portugál kormány.

 A célkitűzések között szerepel a munkanélküli családok támogatása, az élelmiszerosztás, a legszegényebbek térítésmentes gyógyszerhez juttatása, és tervezik a közfoglalkoztatás bevezetését is. A baloldali ellenzéki szerint a konzervatív kormány „két marokkal vesz el az emberektől, és csak néhány morzsát juttat” vissza. A részleteiben még kidolgozandó, összességében 400 millió eurós program hárommillió embert, az ibériai ország lakosságának harminc százalékát érinti majd.

Ötezer család részesülhet a megemelt munkanélküli-segélyből. Azok a gyermekes családok, ahol mindkét szülő elveszítette munkahelyét, valamint a gyermekeit egyedül nevelő munkanélküliek tíz százalékkal több munkanélküli-segélyhez juthatnak. Ugyancsak emelni fogják a 189 eurós minimálnyugdíjat, továbbá a mezőgazdasági dolgozók 247 eurós nyugdíját. A kormány a jelenleg állami kézben lévő szociális intézményeket a jövőben, privát-állami együttműködés (PPP) formájában a magánkézben levő szolidaritási intézményekre szeretné bízni.

A 47 éves Passos Coelho által irányított kabinet intézkedéseinek túlnyomó része azonban nagyobb kiadást nem jelentő törvényi szabályozásból áll. Így például az óvodák és a nyugdíjasotthonok működési szabályainak változtatásával tennék lehetővé, hogy ezek az intézmények – különösebb befektetés nélkül – növelhessék férőhelyeik számát. Enyhítenék az élelmiszeradakozás szigorú higiéniai követelményeit is, amelyek eddig akadályozták, hogy az éttermi konyhák maradékai eljussanak a nélkülözőkhöz. Főleg a kisnyugdíjasokat célozza a gyógyszerbank felállítása. Ez azt szolgálná, hogy a hat hónapon belül érvényességüket vesztő gyógyszerekhez ingyen juthassanak hozzá a rászorulók. Ösztönözni kívánják az önkéntes munkát, a szociális segélyben részesülőktől pedig azt várják el, hogy „társadalmilag hasznos közmunkát” végezzenek.

Inkább a középosztály lesz a kedvezményezettje a szociális lakbérért igénybe vehető lakásoknak. Olyan, fizetésképtelenség miatt a bankok tulajdonába került lakásokról van szó, amelyek egyelőre nem értékesíthetők vagy – más okból – üresen állnak. Ezeket a valódi piaci értéknél kevesebbért, de így is 250–350 euróért adnák bérbe – előnyben részesítve olyan fiatal házaspárokat, ahol az egyik kereső fél munka nélkül maradt.

A szolidaritási intézmények üdvözölték a program egyes elemeit, de rámutattak arra, hogy az intézkedéscsomag nem elég a Portugáliában immár strukturális problémának számító szegénység felszámolásához. A Baloldali Blokk pedig arra emlékeztetett, hogy Passos Coelho-program nem képes felejtetni a kormány megszorítóintézkedéseit, így a szociális segélyek megnyirbálását.

Lisszaboni utcakép. A rászoruló nyugdíjasokat gyógyszerbankkal is segítené a jobboldali kabinet
Lisszaboni utcakép. A rászoruló nyugdíjasokat gyógyszerbankkal is segítené a jobboldali kabinet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.