Partimester, polgármester

Klaus Wowereitban fel sem merült a visszavonulás gondolata. Tíz éve áll Berlin élén a szociáldemokrata politikus, és a választók vasárnap valószínűleg újabb öt évre bizalmat szavaznak neki.

A 3,5 milliós metropolis lakóit még az sem tántorítja el, hogy a német főváros gyakorlatilag csődben van. Berlin adóssága 63milliárd euróra rúg, és a többi tartomány szubvenciójából élnek. A 13 százalékos munkanélküliség jóval meghaladja az országos átlagot, minden harmadik gyerek szegénységben nő fel, az iskolák többsége gyenge, a Siemens és néhány médiavállalat kivételével nem sikerült komoly cégeket idevonzani.

Ám az 57 éves Wowereit megítélését mindez nem befolyásolja: ha közvetlenül választanának polgármestert, akkor a berliniek 60 százaléka rá voksolna. De mivel pártlistára kell szavazni, a szociáldemokraták kénytelenek lesznek beérni 30 százalékkal, de ezzel is toronymagas győztesek lesznek. A zöldek és a kereszténydemokraták 20 százalékra számíthatnak, a gyengélkedő Baloldal tízre. Politikai újoncként még a polgári szabadságjogok védelmét zászlóra tűző Kalózpárt is bekerülhet a tartományi parlamentbe. Az SPD választhat, hogy az eddigi koalíciós partner Baloldallal vagy a zöldekkel kíván-e tovább kormányozni.

– A választók nem mindig racionálisak – fogalmaz kérdésünkre Carsten Koschmieder, a berlini Freie Universität politológusa, amikor azt firtatjuk: honnan ez a tántoríthatlan népszerűség? Az egyetem által készített felmérésekből többek között kiderül, hogy Wowereit legfőbb erénye a hitelessége, vezetői képessége és közvetlensége. A gazdasági nehézségeket pedig nem neki róják fel, hanem a 2001-ig kormányzó kereszténydemokraták örökségének tekintik. Amikor néhány éve kijelentette, hogy Berlin „szegény, de szexi”, az itteniek csakmég jobban a szívükbe zárták. – Dél-Németországban egy ilyen kijelentést sértőnek találták volna, de a berlini közeg más –magyarázza Koschmieder.

Wowereit politikai karrierje is egy híres szólással indult, amikor 2001-ben, az SPD kongresszusán bejelentette: „Meleg vagyok, és ez jól van így.” Nem kevés kockázatot vállalt, hiszen ő volt az első német politikus, aki a homoszexualitását nyíltan felvállalta.Ma már a bátorságát méltatják, de meglehet, hogy politikai érzéke volt kitűnő: tőkét kovácsolt abból, ami másoknak a karrierjébe került volna. Egy csapásra országosan ismertté vált, és a Der Spiegel szerint még a mássággal kapcsolatos előítéletek lebontásához is hozzájárult. Berlint sem szokványosan vezeti, mint ahogy a mostani választási kampány sem tipikus: nincs konkrét programja, minden az ő személyére épül. „Berlint érteni” – ez a szlogenje, és a vetélytársak ezen a ponton tényleg nem találnak fogást rajta.

– Nem bírom, ha valaki Berlint bírálja – fakadt ki nemrég a fővárosi Der Tagesspiegelnek, amely a romló közbiztonságot, az emelkedő lakbéreket firtatta. A Berlin-patriotizmus sok szavazatot hoz: ha gazdaságilag nem is sikertörténet, az itt élők méltatják a város nyitottságát, sokszínűségét, kulturális kínálatát és jó életminőségét. Wowereit, az elegáns öltönyöket viselő, az elmúlt tíz évben alig öregedett „világfi” passzol hozzájuk – állítják.

A városnak nincs más „árucikke”, mint az imidzse, és ezt Wowereit kiválóan ki is használja. Az építkezések lyuggatta, elit luxusnegyedekből, polgári bevásárlóutcákból és szürke panelrengetegekből összeforrasztott Berlint Európa egyik legpezsgőbb divat-, zenei és művészeti központjává tette. A trendiség pénzt is hoz: tavaly London és Párizs után Berlin volt a legnépszerűbb európai főváros és turisztikai célpont. Bírálták persze amiatt is, mert túlságosan szeret a híresség fényében fürdőzni, állandó résztvevője a berlini filmfesztiválnak, még tévé- ésmozifilmekben is szerepelt. Az öt évvel ezelőtti választás kampányában ráaggatták a polgármester helyett a „partimester” kifejezést, de a berlinieket ezzel sem sikerült kiábrándítani.

Az idén végre úgy tűnt, hogy komoly ellenfele akad a politikailagnagykorúnak nyilvánított zöldek listavezetője, Renate Künast személyében. Tavasszal már arról szóltak a híradások, hogy a zöldek akár nyerhetnek is Berlinben, de ez csak pillanatnyi fellángolás volt: ha nincs Fukusima és euró pai atomfrász, akkor a Zöldek legfeljebb 20 százalékos párt – mondja Koschmieder. Ráadásul egészen másképp kampányoltak, mint Wowereit: programot hirdettek, míg a főpolgármester (ahogy a német sajtó írja) maga volt a program. – Künast, aki amúgy jó barátja Wowereitnak, csak arra volt jó, hogy feltüzelje az olykor fáradtnak tűnő szociáldemokrata politikus harcikedvét – véli Koschmieder.

Az egyik legrégebben regnáló szocdem politikusként Wowereit nevét immár szövetségi szinten is emlegetni kezdték. Az SPD keresi a 2013-as választások kancellárjelöltjét, a párt baloldala mellette tette le a voksát. Nem véletlenül: Wowereit sokak számára azt példázza, hogy saját erőből is lehet valamire vinni. Apa nélkül, öt testvér közül a legkisebbként nőtt fel Nyugat-Berlinben, anyja tartotta el a családot. Mégis jogi egyetemet végzett, és saját jogán lett valaki. Karrierje kicsit Gerhard Schröder korábbi kancellárét idézi. 16 évesen lépett be az SPD ifjúsági szervezetébe, három évvel később a pártba. Végigjárta a ranglétrát, volt frakcióvezető-helyettes, majd frakcióvezető a berlini városházán, 2001 óta polgármester. Logikusnak tűnne, ha további ambíciói lennének.

Wowereit viaszfigurája a német kancellári hivatal előtt. Oda tart?
Wowereit viaszfigurája a német kancellári hivatal előtt. Oda tart?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.