Félreállították az oligarchát

Hamvába holt Oroszország harmadik leggazdagabb emberének politikai karrierje a december 4-én esedékes parlamenti választások előtt. Mihail Prohorovval együtt lenullázódott a liberális szavazókat megcélzó Igaz Ügy (PD) esélye is, hogy bejusson a dumába.

Pedig a 18 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember nagy ambíciókkal indult oda: pártjának a második helyet tűzte ki, amely után kész lett volna a 2012. márciusi elnökválasztásokon is jelöltetnimagát. Ám a héten ehelyett – zavaros körülmények között – elvesztette az alig három hónapja szerzett pártvezetői posztját. Válaszul Prohorov súlyos vádakkal illette a Kremlt, amely szerinte kézi vezérléssel akarta irányítani az Igaz Ügyet.

Az 1990-es években a Norilszkij Nikkel társtulajdonosaként meggazdagodott, jelenleg nemesfém-kitermelésben és az Onekszim-csoport vezetőjeként többféle beruházásban (így többek között egy amerikai NBA-s kosárcsapat finanszírozásában és a Yo-mobil autógyár elindításában) utazó milliárdos egyenesen az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjére, „Oroszország Richelieu-jére” támadt a vádjaival. Szerinte Vlagyiszlav Szurkov –Vlagyimir Putyin legfőbb bizalmasa és tíz éve a Kreml főideológusa – vetette be befolyását, hogy a regionális vezetőkön keresztülmegfélemlítse-meggyőzze a PD tag jait. A moszkvai gyűlésre érkezőket pedig berendelte az elnöki adminisztrációra eligazításra.

– A delegáltak jegyzékét meghamisították, ismeretlenek jelentek meg a párt színeiben. A pártot megszállták – mondta Prohorov a Dozsgy (Eső) kereskedelmi tévének. Az „ismeretlenek” végül egy másik épületben összegyűltek, és leváltották a pártelnököt, mialatt az eredeti helyszínen ő mentette fel a „lázadókat” párttisztségükből.

Elemzők szerint a párt ugyan a Kreml (esetleg Dmitrij Medvegyev támogatására létrejött) projektjének indult, de úgy tűnik, Prohorov nem a forgatókönyv szerint haladt, és ezért került sor Szurkov beavatkozására. A newsru.com hírportál sorra vette, hogyan változtak az állami televíziókban a PD-ről szóló beszámolók, amelyekben Prohorov nyilatkozatai egyre kevesebb helyet kaptak, míg a tudósítások „pártelnök” helyett „üzletembernek”, végül „oligarchának” nevezték.

– Egy olyan párt sem maradt, amelyikkel rokonszenveznék. El sem megyek szavazni – mondta leváltása után az üzletember, arra kérve támogatóit, hogy ők is lépjenek ki a pártból.

– Semmi értelmét nem látom, hogy bábfigurákkal pereskedjek, miközben világos, hogy ki irányított a háttérből – tette hozzá Prohorov, „Richelieu-re”, azaz Szurkovra utalva.

A PD esélye ezzel minden bi zonnyal elszállt a bejutásra, igaz, eddig sem volt túl nagy. A felmérések szerint az év elején még egyszázalékos párt Prohorovval 3-5 százalékig kúszott fel, míg a bejutáshoz hét szükséges. Igaz, Prohorov vagyona és kapcsolatai miatt többen úgy vélték, a Kreml „zöldutat” adott nekik, így mindenképpen bejuthatnak a parlamentbe – esetleg csökkentve a Putyin vezette Egységes Oroszország esélyeit a kétharmadra.

Prohorov új szerveződés gründolását ígéri, de bizonyos, hogy ez már nem indulhat a decemberi választásokon. Kapcsolatai is kétségessé váltak: korábban közölte, hogy mielőbb beszélni kíván Putyinnal és Medvegyevvel is, ám egyik vezető sem reagált.

Nem világos, hogy mi célból indult Prohorov a politikába: Mihail Hodorkovszkij ,a Jukosz egykori tulajdonosa hasonló ambíciói miatt vesztette el vagyonát, és ül adócsalásért nyolc éve börtönben. A milliárdos nagyvállalkozó egyik érdekeltségénél a múlt héten házkutatást tartottak, de hivatalosan az ügynek nincs köze Prohorovhoz. Ugyanakkor a Szentpétervár mellett épülő Yo-mobil gyárhoz tervezett út építése váratlanul halasztást szenvedett.

Pedig a PD-afférig zavartalanul élhette amilliárdos vállalkozó gondtalan életét. (Leszámítva, amikor a francia rendőrség őrizetbe vette Courchevelben, prostituáltak futtatásával vádolva őt.) – Ami a mulatságokat illeti, a magam pénzét költöm, nem a cégét –vallotta meg a courcheveli affér után, majd hozzátette: – Annyi szenvedés és tragédia után az orosz emberek rászolgáltak a szép és kényelmes életre. Kár, hogy ezt nem tehetimegmindenki, de egyre többen vannak, akik igen, és ez nagyszerű.

Sajtótájékoztatót tart Prohorov Moszkvában. Búcsút inthet a politikai karriernek
Sajtótájékoztatót tart Prohorov Moszkvában. Búcsút inthet a politikai karriernek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.