Robbanás volt, szivárgás nincs

Félnapos izgalmat okozott tegnap Európában a franciaországi atombaleset. Először atomerőműről szóltak a hírek, de később kiderült, hogy a robbanás csupán egy nukleáris hulladékot feldolgozó dél-franciaországi telepen történt.

Az ipari balesetben egy ember meghalt, négyen megsebesültek. A szivárgás kockázata miatt a létesítmény köré biztonsági kordont vontak, de a francia Atomenergia-ügynökség (CEA) szóvivője hangsúlyozta: a külvilágba semmi sem jutott ki. A francia atomfelügyelet gyors válságstábot hívott össze, de délutánra közölték: a veszély elhárult.

A francia elektromos művek (EDF) leányvállalatának számító marcoule-i telephelyen hétfőn 11 óra 45 perckor robbant fel egy kemence. Az illetékesek közlése szerint a kemence olyan alacsony radioaktivitású fémhulladékok megolvasztására szolgál, amelyek atomerőművek lebontásából származnak. Maga az épület nem robbant fel, de a baleset okát egyelőre keresik.

A francia belügyminisztérium bejelentette, hogy a környéken lakók kitelepítésére nincs szükség. Hozzátették, hogy a sebesülteket sem érte radioaktív sugárzás, a baleset egyetlen halálos áldozata pedig a robbanás miatt vesztette életét: közvetlenül a kemence mellett dolgozott, és pillanatok alatt megégett. Egy másik dolgozónak is komoly égési sérülései vannak. A francia környezetvédelmi miniszter tegnap a helyszínre utazott, a Zöldek viszont azt sürgették, hogy a kormány tegyen meg mindent, hogy a közvélemény pontos és valódi információkat kapjon. (Mint emlékezetes, a fukusimai balesetnél napokig nem lehetett tudni, hogy mennyire súlyos a helyzet.)

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) is közölte: felvette a kapcsolatot a francia hatóságokkal, hogy többet megtudjon a robbanás részleteiről. A marcoule-i telephelyet 1955-ben nyitották meg, ez az ország egyik legrégebbi nukleáris létesítménye – Avignon városától harminc, a Földközi-tenger partjától nyolcvan kilométerre.

Franciaországban különösen fontos szerepet játszik az atomenergia, amely a teljes energiaszükséglet hetven százalékát biztosítja: ez az arány világrekordnak számít.Az elmúlt hónapokban – a fukusimai erőműben történt baleset hatására – Franciaország mind az 58 reaktorát biztonsági teszteknek vetették alá. A hétfői robbanás hírére nemcsak az EDF részvényeinek árfolyama esett hat százalékkal, hanem a teljes francia tőzsde is öt százalék mínuszba ment.

Fukusima után több európai országban is kirobbant a vita az atomenergia jövőjéről. Párizs egyértelművé tette, hogy nem változtat eddigi politikáján, és ragaszkodik az atomenergiához – ellentében a szomszédos németekkel. A berlini kormány tavasszal döntött úgy, hogy legkésőbb 2022-ig bezárják az öszszes atomerőműveket. A konzervatív–liberális koalíció hosszas vita után állapodott meg ebben, módosítva korábbi döntését, amellyel az ország tizenhét atomerőművének működési idejét még tizenkét évvel meghosszab bította. Ám a francia baleset hírére a német energetikai vállalatok, az EON és az RWE részvényei is zuhanni kezdtek.

Csak lokális szennyezés lehet

„A Marcoule egyike Franciaország legöregebb nukleáris létesítményeinek, az ötvenes évek óta működik a Földközi-tengerhez közeli Gard megyében. Ez a telephely polgári és nem katonai létesítmény” – tájékoztatta lapunkat Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A hatalmas kiterjedésű létesítményben nincs atomreaktor, van ellenben MOX-üzemanyagot előállító üzem, és ez számos nukleáris tevékenységet folytató cég telephelye. Az idei japán földrengés utáni cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű hármas blokkja éppen ilyen MOX-üzemanyaggal működött. A MOX kevert uránplutónium-oxid-tartalmú (MOX: mixed uranium-plutonium oxide) fűtőelemet jelent. A robbanásnak azonban nincs köze a MOX-hoz, az a Socodei vállalat komplexumában történt, amelynek tulajdonosa a francia áramszolgálató, az EDF.

Rónaky József információi szerint a baleset olyan üzemben történt, ahol kis- és nagyon kis radioaktivitású fémhulladékot dolgoznak fel. Ezek az alig szennyezett fémek vélhetően az elöregedett nukleáris létesítmények leszereléséből származnak. A sugárzó fémeket jóval nagyobb mennyiségű fémhez adják, így tovább csökken a radioaktivitás. Nagymértékű radioaktív-kibocsátásra nem kell számítani, legfeljebb lokális szennyezés lehetséges – mondta Rónaky. A nukleáris iparban rövid időn belül ez már a második ilyen jellegű robbanás. 2005 decemberében a Finn-öböl partján fekvő orosz Leningrád atomerőmű területén történt hasonló. (Ö. Z.)

Egy sebesültet szállítanak el a mentők a Marcoule nukleáris létesítmény helyszínéről
Egy sebesültet szállítanak el a mentők a Marcoule nukleáris létesítmény helyszínéről FOTÓ: REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.