Erdogan felkeresi „az arab tavasz” országait

Recep Erdogan török miniszterelnök hétfőn az „arab tavasz” három országát, Egyiptomot, Tunéziát és Líbiát érintő körútra indult, annak demonstrálására, hogy Ankara a muzulmán világbeli szerepét erősítendő kész a kapcsolatépítésre a teljhatalmú vezetőiktől megszabadult államokkal.

Személyében nem csupán Hoszni Mubarak volt elnök megdöntése óta, hanem 15 éve első ízben tárgyal Kairóban török kormányfő.Mint az Al-Ahram hétfői számában írta, ma az új egyiptomi vezetésbeli kollégájával, Esszam Sharaf ideiglenes miniszterelnökkel stratégiai együttműködési nyilatkozatot, s több megállapodást is aláírnak.

Néhány napja felmerült, hogy Erdogan egyiptomi területről átlátogatna a Gázai övezetbe is, ám állítólag ez lekerült a napirendről. Ugyanis Mahmud Abbasz palesztin vezető hétfőn szintén Kairóba érkezett, hogy részt vegyen az Arab Liga bizottságának a tanácskozásán a palesztin–iz raeli válságról. Egy hét múlva kezdődik az ENSZ őszi ülésszaka, amelyen a tervek szerint Abbasz beterjeszti a kérést, hogy Palesztina a világszervezet 194-ik teljes jogú tagja lehessen.

Míg az Egyesült Államok már jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsban megvétózza a kérést (mert szerinte csak a közvetlen izraeli–palesztin tárgyalások hozhatnak előrelépést), Törökország a palesztinügy egyik fő támogatójává lépett elő. S ezt Erdogan beszédében az Arab Liga kairói tanácskozásán várhatóan nyomatékosítja is, miközben vázolja vízióját a térségről.

Még elutazása előtt, Ankarában adott nyilatkozatában visszatért az Izraellel kiélezett viszonyra – így a nagykövet kiutasítására, továbbá a katonai jellegű kereskedelem befagyasztására. Azt állította, hogy a tavalyi, Gázába tartó flottilla elleni izraeli támadás a nemzetközi vizeken, amely kilenc török életét követelte, „háborús ok” volt, ám Ankara „türelmet” tanúsított. Catherine Ashtont, az EU külpolitikai felelősét –útban Izrael felé – szintén Kairóba várták, hogy találkozzék az Arab Liga külügyminisztereivel és Abbasszal. Itt is a fő téma a palesztin ENSZ-tagság ügye, amelyről nincs egységes álláspont az unió tagországai között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.