Az atommal nem viccelődünk

Szeptember 11. tizedik évfordulója az elmúlt hétvégén háttérbe szorult a japán sajtóban. Az újságok címlapjain a március 11-i hármas katasztrófára emlékeztek. Összefoglalták, hogy mi történt az elmúlt fél évben, a második világháború után Japánt ért legnagyobb csapás óta.

Önkéntesek, romeltakarítás, újjáépítés; spórolás az árammal; atomenergiát ellenző aktivisták és tüntetések, nukleáris menekültek. Ezek a kifejezések az elmúlt hónapokban a japán mindennapok részévé váltak. Ugyanez számokban: száz híján húszezer halott, nyolcszázezer megsemmisült otthon, százezer ember továbbra is szükségszállásokon, 3,7 milliárd dollár értékű adomány a japán Vöröskeresztnek, háromszor annyi sugárzó anyag a tengerben mint eredetileg hitték, március és augusztus vége között több mint hatszáz, ötös fokozatúnál erősebb földmozgás Japánban.

A Jomiuri Simbun napilap által végzett felmérés szerint a márciusi, kilences erősségű földrengéssel, az ezreket halálba sodró cunamival és a fukusimai atomerőmű balesetével kapcsolatban az embereket még mindig a radioaktív anyagok terjedése és egészségre gyakorolt hatásuk aggasztja a leginkább. Nem csoda, hiszen a bajba jutott fukusimai erőmű – ahonnan százhatvannyolc hirosimai atombombának megfelelő mennyiségű sugárzás került a levegőbe – továbbra sincs teljes ellenőrzés alatt, Tokióban pedig ezrek tüntettek vasárnap az atomenergia ellen.

Nemrég az is kiderült, hogy a két hete leköszönt Kan Naoto miniszterelnök fejében a Fukusima 1-es atomerőmű egyik blokkjának leolvadása után néhány nappal az is megfordult, hogy akár Tokió is lakhatatlanná válhat. A radioaktivitással kapcsolatos japán érzékenységet jól mutatja, hogy a pozícióját alig egy hete betöltő Hacsiro Josio gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszternek azért kellett beadnia lemondását, mert a sugárzással próbált viccelődni. Először szellemvárosoknak hívta az atomerőmű körzetében található településeket, ahonnan kitelepítették a lakosságot, majd a terület meglátogatása után kabátját egy újságíróéhoz dörgölte, és azt mondta neki: tessék, egy kis radioaktivitás. A sugárzás témája szinte teljesen beépült a mindennapokba: a japán fogyasztóvédelmi hivatal pél dául a múlt héten figyelmeztette a lakosságot, hogy sok, a piacon levő sugárzásmérő nem működik pontosan és hamis képet festhet a radioaktivitás aktuális mértékéről.

Pozitív hírek is vannak: a természeti katasztrófák romjainak nagy részét összegyűjtötték, azok most halmokban várják az elszállítást. A tokiói áramszolgáltató múlt pénteken bejelentette, hogy a tervezettnél két héttel hamarabb feloldják az ipari áram kötelező, legalább tizenöt százalékos megtakarítására vonatkozó rendelkezését.

A szusi kedvelőinek pedig jó hír, hogy eddig nem találtak határérték feletti sugárzást az idén aratott fukusimai rizsben.

Fukusimától 20 kilométerre még maszkot hordanak az iskolások
Fukusimától 20 kilométerre még maszkot hordanak az iskolások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.