Pénzbe kerül a hűtlenség

Ha valaki megcsalja a házastársát, köteles kárpótlást fizetni – áll az új román polgári törvénykönyvben. Természetesen a hűtlenség csak akkor került pénzbe, ha a házasság felbontásához vezet.

Az október elsejétől hatályos jogszabály rendelkezik a jegyességről is. Eszerint csak akkor lehet büntetlenül visszakérni a gyűrűt, ha a gesztus nem okoz lelki megrázkódtatást a másik jegyesfélnek, máskülönben az illető anyagi elégtételt kérhet. Amennyiben a jegyességnek mégis az anyakönyvvezető vet véget, a házastársaknak akkor is vigyázniuk kell, például arra, hogy menynyit isznak vagy hiányoznak otthonról – válás esetén ez mind pénzbe kerülhet. A jogalkotó abból az alapvetésből indult ki, hogy az idő múlásával az ember kevésbé érzékeny, húszévi házasság után ugyanis már nem igényelhető kártérítés hűtlenségre hivatkozva.

Az új törvénykönyv értelmében október elsejétől Romániában is lehet úgynevezett házassági szerződést kötni. A nyugati országokban régóta létező megállapodás – a román törvénykönyv szerint visszamenőleg, a házasság létrejötte után is aláírható – rendelkezik a pár vagyonának megoszlásáról, ha később válásra kerülne sor.

Más tekintetben az új polgári törvénykönyv éppenséggel konzervatív, mert az tiltja az azonos neműek házasságát. Így a törvény kimondja: a román bíróságok abban az esetben sem ismerik el az azonos neműek házasságát vagy együttélését, ha az illetők egy más országban hivatalosították kapcsolatukat. A jogszabály tiltja azt is, hogy homoszexuális párok árvát fogadjanak örökbe.

A jelenleg hatályos polgári törvénykönyvmásfél évszázada, 1865-ben született, így jócskán megérett a cserére. Az elmúlt egy évtizedben több, különböző előjelű kormány is próbálkozott a változtatással, végül az Emil Boc által vezetett kormány – hogy eleget tegyen az EU, így az Európai Bizottság elvárásainak – 2009-ben kidobta több év munkáját, vele a 2004-ben elfogadott büntető törvénykönyvet is, és mindössze pár hét alatt teljesen új rendelkezéscsomagot fogadott el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.