A Fidesz az IMF-et dicsérte

Matolcsy György a végül megszavazott 16 százalékosnál magasabb, 18 százalékos adókulcsot szeretett volna bevezetni, és szocialistákkal is együttműködött volna, ha nem szerez a Fidesz kétharmados többséget a 2010-es választásokon.

Az államháztartási hiány felpumpálását pedig kezdettől,még a hírhedt „csontvázbrigádok” bevetése előtt szerette volna elérni a Fidesz – derül ki az amerikai nagykövetség 2009. végi bizalmas minősítésű táviratából, amit a WikiLeaks hozott nyilvánosságra. A 2009. nyár végi távirat szerzője többször említi: a Fidesz lassan dolgozik a gazdasági programján. A novemberi dokumentum már arról ad hírt, hogy készül ugyan a program, ám a háttérben, így arról a választók semmit sem tudnak. Az amerikai diplomaták ebben veszélyt láttak, ugyanis úgy vélték, a lakosság így nem tud felkészülni a közelgő megszorításokra.

Matolcsy György gazdasági miniszter
Matolcsy György gazdasági miniszter nem híve az adójóváírásnak

A 2010-es áprilisi országgyűlési választások közeledtével az iratok szerint egyetlen meghatározó gazdasági irányvonal maradt a Fidesz programjában: felülkerekedett a gazdaságélénkítést alapvetően drasztikus adócsökkentésekkel elképzelő – „matolcsysta” – szárny, szemben az óvatos költségvetési politikát előtérbe helyezőkkel, akiknek Járai Zsigmond exjegybankelnök volt a szellemi vezérük.

Az amerikai diplomaták megjegyzik: a színfalak mögött a Fidesz politikusai dicsérték a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a magyarországi válságkezelésben betöltött szerepét. Matolcsy és Járai azt mondta az amerikaiaknak, hogy a leendő Fidesz-kormány valószínűleg új egyezményt köt az IMF-fel és az EU-val, amikor a szerződés 2010 októberében lejár: magasabb költségvetési hiányt vállalnának, s a pluszpénzeket a gazdasági növekedés beindítására fordítanák. A Fidesz gazdasági stratégái – Varga Mihály parlamenti költségvetési bizottsági elnök, Matolcsy, Járai és mások – megnyugtatták az amerikai diplomatákat, hogy a Fidesz gazdasági programja kidolgozás alatt áll, igaz, csak a beavatottak ismerik a tartalmát. Matolcsy elmondása szerint a Fidesz gazdasági programjának prioritásai a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés.

Azt Járai árulta el az amerikaiaknak, hogy egykulcsos adót akar bevezetni a Fidesz. –Matolcsy a 18 százalékos egységes adókulcs mellett kardoskodik, mert az alacsonyabb a szlovákokénál és növeli a magyarok regionális versenyképességét – áll a táviratban. Az alacsonyabb adókulcs segíti a feketegazdaság kifehérítését, az embereknek és a vállalatoknak megéri majd bevallaniuk eddig eltitkolt jövedelmüket is. A pluszpénzből megugrik a hazai fogyasztás, és ebből az államnak is magasabb áfabevétele származik – szólt az alapelképzelés.

– A 2010. áprilisi választási kampányban a gazdasági kérdések populista megközelítése is valószínűsíthető, noha a Fidesz prominensei a hangsúlyt ezúttal a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának ostorozására fogják helyezni, a Magyarországon lévő külföldi befektetői közösséget nem támadják –jelezték a diplomaták. – A Fidesz vezetői biztosítottak minket arról: tisztában vannak azzal, hogy a külföldi működő tőke és a külföldi vállalatok milyen fontos szerepet töltenek be az ország gazdaságában – referáltak a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai. Ám megjegyzik: a külföldi tőke és vállalatok is a kampány negatív célpontjai lehetnek, ha azzal szavazatokat tud magának szerezni a Fidesz.

Kommentárjában a távirat szerzője megjegyzi: leszámítva az egykulcsos adórendszert, nem látnak radikális elmozdulást a gazdaságpolitikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.