Mosógép és hűtőszekrény mellé nem járna segély

– Ha a leggazdagabb román panelban lakna, ő is részesülne fűtéstámogatásban – magyarázta Roberta Anastase, a képviselőház kormánypárti elnöke, miért kell eltörölni a távhőszubvenciót. – A kormány a középosztályt sújtja – véli erre Alexandru Balaban. A negyvenéves, műszaki végzettségű fiatalember feleségével és kislányával él egy háromszobás apartmanban.

– Ha a leggazdagabb román panelban lakna, ő is részesülne fűtéstámogatásban – magyarázta Roberta Anastase, a képviselőház kormánypárti elnöke, miért kell eltörölni a távhőszubvenciót. – A kormány a középosztályt sújtja – véli erre Alexandru Balaban. A negyvenéves, műszaki végzettségű fiatalember feleségével és kislányával él egy háromszobás apartmanban. Átlagon felül keres, segélyre nem jogosult. – Ha viszont a fűtésszámla a kétszeresére nő, azt megérezzük – mondja. – Nyugaton élő ismerőseim szerint ott olcsóbb a hőenergia, mint nálunk. A kérdés az, hogy a román kormány miért nem fordította az elmúlt években a szubvencióra költött pénzt inkább a szolgáltatók korszerűsítésére? A kormány már tavaly tervezte az ártámogatás megszüntetését, végül az intézkedés a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás ellenére idénre maradt. A most elfogadott kormányrendelet értelmében az állam többé nem járul hozzá a távhő előállítási költségeihez, nőnek ellenben a szociális segélyek. – Támogatni azt kell, aki rászorul – fűzte hozzá Roberta Anastase. – Ha a szubvenciót közvetlenül a szolgáltatónak fizetjük, mindenki részesül a támogatásban, a gazdag éppúgy, mint a szegény.

Hideg napok várnak Bukarestre: tévére és műholdra futja, fűtésre viszont nem fog jutni sok román családnak
Hideg napok várnak Bukarestre: tévére és műholdra futja, fűtésre viszont nem fog jutni sok román családnak

A jövőben csak azoknak a családoknak jár majd támogatás, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 786 lejt (kb. 50 ezer forint). Tavaly ez az összeg 615 lej volt. A küszöb emelésével 200 ezer helyett 320 ezer ember részesül segélyben – közölte Emil Boc kormányfő. Bukarest főpolgármestere szerint azonban csak a fővárosban 450 ezerre tehető azoknak a száma, akik támogatásra szorulnak, miközben a távhő ára egyelőre alig 37 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

– Attól tartok, a számla a tavalyi kétszerese lesz, de pontosat csak azután mondhatok, ha megjelennek a rendelet alkalmazási normái. Sok függ attól, hogy milyen feltételeket szabnak a jogosultsághoz, mert lehet, hogy akinek mosógépe vagy hűtőszekrénye van, a kormány szerint máris gazdagnak számít – nyilatkozta a pártfüggetlen polgármester.

Eddig a romániai szolgáltatók nagyjából a távhő árának felét számlázták ki – esetenként jóval kevesebbet –, a költségek fennmaradó részét a kormány és az önkormányzatok közösen fedezték. Az önkormányzatok ezentúl is nyújthatnak támogatást, de csak bizonyos feltételekkel és mértékben. Ez az, ami miatt az ellenzék politikai számítást sejt a kormány intézkedése mögött.

– A szociálliberális szövetség polgármesterein csattan az ostor. Az ellenzékiek nem tudnak majd szubvenciót fizetni, mert nem lesz miből, ugyanis a kormány a saját kénye-kedve szerint osztja vissza a költségvetésbe befizetett adót – figyelmeztetett Victor Ponta szociáldemokrata elnök, aki szerint a hatalom így igazságtalan előnyre tehet szert a jövő évi választásokon.

A hőenergia ára városonként változik. A közszolgáltatások ügynökségének adatai szerint például a constantaiakon az sem segítene, ha ellenzéki polgármesterük történetesen nagyon jó viszonyt ápolna a kormánnyal. A Fekete-tenger partján fekvő városban a távhő ára jelenleg csupán a harmadát fedezi az előállítási költségeknek, tehát a törvény által megengedet tmaximális támogatás esetén is körülbelül másfélszeresével emelkedhet a fűtésszámla. A kormány tagadja, hogy politikai számítás állna az intézkedés és annak időzítése mögött. Viszont tény, hogy készült olyan kimutatás, amely egy számításhoz alapul szolgálhat. Ezt Sebastian Lazaroiu munkaügyi miniszter árulta el múlt héten, amikor „megfeddte” az ellenzéket, mondván: a nem hatékony távhőszolgáltatókkal rendelkező városok 80 százalékában liberális vagy szociáldemokrata a polgármester. Victor Ponta azt sem tartja kizártnak, hogy az állami segély megvonása egyes ellenzéki vezetésű településeken egyenesen a hőenergia-szolgáltató felszámolásához vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.