Fapados és fizetős egészségügy

A prágai alsóház kedden megtörte a baloldali többségű szenátus vétóját, mert másodszor is megszavazta az egészségügyi törvény módosítását, amelynek következtében a betegek jóval többet fizetnek majd januártól. A kórházi ellátás az eddigi hatvan helyett naponta száz koronába (hozzávetőleg ezer forintba) kerül majd. Minden egyes vény kiváltásakor harminc koronát kell leperkálni, ráadásul az ötven koronánál olcsóbb gyógyszereket a következő évtől már nem téríti a biztosító. Ezeknek az árát teljes egészében a beteg állja. Az orvosi ügyeleten minden alkalommal hatvan koronát kérnek majd.

Legnagyobb vitát az a tervezet váltotta ki, amely szerint jövőre már csak az úgynevezett alapellátás lesz ingyenes, az átlagon felülinek minősített szolgáltatásokért fizetni kell. Egyelőre nem döntöttek arról, hogy az utóbbi kategóriába milyen szolgáltatások tartoznak majd. David Rath volt egészségügyi miniszter, a szocdemek képviselője alkotmányellenesnek nevezte ezt az elképzelést, mert gazdag és szegény páciensekre osztja fel a lakosságot. Utódja, Leos Heger, a jelenlegi tárcavezető így érvelt: – Mi is lépéskényszerbe kerültünk. Vagy többet fizet minden polgár a gyógyításáért vagy csődbe jut az egészségügyünk. A tudomány egyre korszerűbb, viszont méregdrága gyógymódokat talál fel. Ezek finanszírozását a nálunk sokkal gazdagabb államok sem tudják másként megoldani, csakis a páciens anyagi hozzájárulása révén. Mi sem tehetünk másként. A hozzánk hasonló helyzetben levő Lengyelországban és Magyarországon például a betegek hozzájárulása a gyógyszerekhez és az egészségügyi ellátáshoz jelenleg huszonkilenc százalék, nálunk pedig még jövőre is csak huszonkettő lesz –érvelt a végszavazás után.

Boris Stastny, a prágai alsóház szociális és egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke közölte: – Terveink szerint a neves szakemberekből álló cseh orvosi társaság, továbbá az orvosi kamara és a minisztérium szakértői majd évről évre meghatározzák, mi tartozik az átlagon felüli ellátáshoz. Az általa felhozott példa szerint aki laporoszkópos, tehát a legkorszerűbb eljárással kéri az epeműtétet, az Prágában jövőre harmincezer koronát, a megyeszékhelyeken ötezerrel kevesebbet fizet. Ha úgy dönt, hogy kés alá fekszik, vagyis a hagyományos eljárást választja, akkor ingyenesen műtik meg. Végtagbeültetéseknél is ugyanez lesz a helyzet, miként a törött végtagok gipszelésénél, műlencsék beültetésénél és más esetekben is. A legkorszerűbb eszközök és anyagok nem lesznek ingyenesek. – Ezzel tulajdonképpen a szürkegazdaságot és a paraszolvenciát is visszaszorítjuk, hiszen nyílt titok, hogy a legmodernebb beavatkozásokért jelenleg vastag borítékot csúsztatnak az illetékes főorvos zsebébe. Most ugyanez a pénz a kórház és az egészségügyi biztosítók anyagi helyzetén javíthat, méghozzá törvényesen – közölte.

A cseh szocdemek a végszavazást követően bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért, mert az alaptörvény minden polgár számára szavatolja az ingyenes egészségügyi ellátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.