Romaellenes lincshangulat: 'Integrálni? Egy frászt, internálni!'

Nem csillapodnak az indulatok az észak-csehországi Rumburkban, ahol két héttel ezelőtt húsz ittas roma a vasárnap esti diszkóból hazafelé összeszólalkozott hat másik fiatallal. Röviddel ezután a nagyobbik csoport tagjai késeket, viperákat rántottak elő, és nekirontottak a szintén kapatos fiúknak, akik közül hárman súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

Másnap a rendőrség öt roma fiatalt letartóztatott. Azóta etnikai indítékú súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt bűnvádi eljárást indítottak ellenük.

Jaroslav Foldyna, a cseh szocdemek (CSSD) parlamenti képviselője múlt péntekre tiltakozó nagygyűlést hirdetett a mintegy 15 ezres lélekszámú kisvárosban, mert szerinte a helyi önkormányzat és az ugyancsak jobbközép kormány tétlenül szemléli az egyre aggasztóbb helyi bűnözést. A rekkenő hőségben néhány bőrfejűn kívül mintegy ötezer helyi polgár jött el.

A megyében élő honatya azzal kezdte a beszédét, hogy a roma bűnözőket felelősségre kell vonni, de nem önbíráskodással, a többieket pedig fokozatosan integrálni kellene a társadalomba. Mire valaki felkiáltott a tömegben: „Integrálni? Egy frászt, internálni kell őket! Mert bennünket lopnak meg és rabolnak ki! Gyerünk, tanítsuk móresre őket!” És a tömeg megindult a település szélén levő bérházak fele, ahol roma családok is élnek. Csak a rendőrök gyors beavatkozása akadályozta meg a tragédiát. A tömeg ezután a polgármester háza elé vonult, és azonnali lemondását követelte.

A megriadt Jaroslav Sykacek másnapra nyilvános gyűlést hívott össze a művelődési házba. „Egyre több roma telepedik le nálunk és a közeli Varnsdorfban. Lopnak mindent, ami mozdítható és értékesíthető. Miért nem füstöli ki őket?” – szegezték neki a kérdést a polgármesternek, akit kifütyültek, amikor azt bizonygatta, hogy mindössze öt roma család él a városkában. – Arra meg nincs törvényes lehetőségünk, hogy kizsuppoljuk azokat, akik az itteni rokonaiknál vagy üresen álló házakban húzzák meg magukat – próbált érvelni.

– Ők lopnak és rabolnak! – zúgta a tömeg. Másnap Varnsdorfban akartak ugyanígy leszámolni a bűnözőkkel, mire Ján Kubice belügyminiszter ötven fővel megerősítette a járási rendőrséget. Ők délután öttől járőröznek. Azóta a nappali betörések és utcai lopások száma szaporodott meg. Emiatt erre a hétvégére újabb tüntetést szerveznek, mindjárt többet is: a szélsőségesek romaellenes menetet hirdettek, a civilek válaszul ellentüntetést.

– A gondok a rendszerváltás után kezdődtek, amikor egyre több roma veszítette el a munkahelyét. Egyetlen kormány sem volt képes enyhíteni ezen a helyzeten. Hovatovább már két olyan nemzedék nő fel, amely nem tudja, hogy munkából is meg lehet élni – érvelt a prágai köztévében (CT) Martin Simácek, a romák szociális integrálását elősegítő ügynökség igazgatója. – Csak új munkahelyek teremtésével lehet visszavezetni a romákat is a tisztességes megélhetés világába – vélekedett. Mire a rumburki polgármester kifakadt: – Városunkat nem is olyan régen kis Manchesternek hívták, annyi textilüzem és más gyár volt itt. Mára majdnem a fele csődbe ment. Tavaly a járási munkaügyi hivatal 19 személynek a létminimumnál valamivelmagasabb bérét fizette. Mindannyian közhasznú munkát végeztek. Idén az országos megszorítások miatt már csak 14 ember járandóságának a felét állják, a többit nekünk kellene pótolni. Csak azt nem tudom, hogy miből? S mi lesz a többi munkanélkülivel? Ivana Rápková, a kormánykoalícióhoz tartozó Polgári Demokrata Párt (ODS) parlamenti képviselője szerint olyan törvényt kellene mielőbb elfogadni, amely alapján azokat a polgárokat, akiknek nincs bejelentett állandó lakhelyük, azonnal kiutasíthatnák az adott településről, ha ott bármilyen bűncselekményt követnek el. – Ez sem egyszerű, mert ezek a személyek pontosan tudják, hogy ha ötezer koronánál (hozzávetőleg 50 ezer forint – a szerző megj.) kisebb értékű árut lopnak, akkor az csak szabálysértésnek minősül, és ehhez tartják magukat – replikázott a polgármester.

Idős roma férfi nyit ajtót, és arra kér, ne írjam meg a nevét, mert fél a bosszútól. Nyugdíjas nyomdász, a felesége bolti elárusító, mindhárom fia és a legidősebb unokája is dolgozik, a többiek iskolába járnak. – Egyetlen fillér adósságom sincs, legfeljebb az a bűnöm, hogy befogadtam az öcsém családját, akik Ostravában éheztek, mert a szociális segélyeiket is lefaragták. Kétszer döbbentem meg az elmúlt héten. Először akkor, amikor az ablakunk alatt ordibáló tömegben több volt munkatársamat pillantottam meg. Előtte, hétfőn pedig rendőrök a lakásomban tartóztatták le az öcsém fiát, aki tájékoztatásuk szerint az agresszív csoport egyik tagja volt. Beszélgetésünk közben a tévéhíradóban jelentik be, hogy néhány héten belül kétszáz fős rendfenntartó alakulatot vezényelnek a kisvárosba. – Nagy bajban van a világ. Egyre kevesebb a munkalehetőség, növekszik a megkeseredett emberek száma, mindezekkel együtt pedig a gyűlölködés. Ezeken a gondokon kétszáz, de még kétszázezer rendőr sem segít – sóhajt fel az idős férfi.

Cseh rohamrendőrök próbálják fenntartani a rendet Rumburk utcáin
Cseh rohamrendőrök próbálják fenntartani a rendet Rumburk utcáin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.