Kés Khamenei ajatollah oldalában

Ali Khamenei legfőbb vezető két éve még „megmentette” Mahmúd Ahmadinezsad iráni elnököt, amikor az államfőválasztáson felmerült csalás gyanúja miatt millióan özönlöttek az utcára tüntetni.

Khamenei – akinek a napi politikai csatározások fölé emelkedve, pártatlanul kellene őrködnie az iszlám köztársaság vívmányain – akkor egyértelműen Ahmadinezsad mellé állt. Ám most már annyira terhessé vált a túlmozgásos elnök az agg legfőbb vezetőnek, hogy egyes elemzések Teherán korábbi polgármesterének lehetséges letartóztatását emlegetik.

A többnyire titokba burkolózó iráni belpolitikában a kulcsszó az egyensúly. Ezt zavarta meg a legfőbb vezető támogatásával túlontúl magabiztossá vált Ahmadinezsad, amikor a 2009-es választások után saját klientúrát kezdett el kiépíteni. A status quo fenntartásában érdekelt legfőbb vezető és konzervatív-vallásos támogatói köre úgy értékeli: mindez a rendszer alapjait ássa alá, és megbontja a hagyományos politikai szerkezetet. Ilyen értelemben veszélyesebb, mint a reformer „zöld mozgalom”, amelyet 2009-ben levertek. Ezért is hívják az államfőt és körét „deviánsok” mozgalmának.

Ahmadinezsad rendre konzultáció nélkül jelöl ki minisztereket, illetve más tisztségviselőket, a legfőbb vezető pedig rendre helyteleníti ezeket a kinevezéseket. Az első komolyabb összeütközés az elnök veje és legfőbb bizalmasa körül tört ki, amikor Ahmadinezsad első alelnöknek jelölte ki Eszfandiar Rahim-Masait. Khamenei rosszallására aztán ezt a kinevezést visszavonta, és Masaiból kabinetfőnök lett. Masai és Ahmadinezsad új, nacionalista-populista vezetést szeretnének megvalósítani, méghozzá az ajatollahok félreállításával. Az államfővel ezért még korábbi szellemi vezetője, Mohammed Tagi Mezbah Jazdi ajatollah is szakított. Az elnök eredetileg úgy számolt, hogy szövetségesre talál a Forradalmi Gárda vezetésében is, ám a gárda inkább a legfőbb vezető mögé állt, noha a 2005-ös elnökválasztáson Ahmadinezsadot támogatták. A szűnni nem akaró politikai konfrontáció már nekik is sok.

Tavaly szeptemberben Ahmadinezsad öt tanácsadóját nevezte ki különböző területekért felelős pozícióba különmegbízottként. Khamenei ezt is ellehetetlenítette, mondván, e feladatokra ott vannak a minisztériumok. Tavaly decemberben az elnök leváltotta a külügyminisztert (míg az éppen hivatalos úton Afrikában tartózkodott), áprilisban pedig lemondatta Hejdar Moslehi titkosszolgálati minisztert, akit pár óra múlva a legfőbb vezető visszahelyezett pozíciójába. Ahmadinezsad ezt annyira rossz néven vette, hogy példátlan módon, tizenegy napig nem vett részt a kabinetüléseken, illetve a hivatalos eseményeken. Állítólag lemondását is fontolgatta. A legfőbb vezetővel szemben mutatott engedetlenségéért a parlament is felelősségre akarta vonni.Májusban pedig letartóztatták Ahmadinezsad és Masai két közeli bizalmasát.

Ugyanabba a hibába esett Ahmadinezsad, amibe már több korábbi iráni elnök is: elhiszi, hogy valódi hatalma van. Pedig az irányítás Ali Khamenei legfőbb vezető kezében nyugszik. Az elnök és köre azonban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió elemzése szerint gőzerővel dolgozik azon, hogy a jövő tavasszal esedékes parlamenti választásokon minél több támogatójuk jusson be a törvényhozásba, és legyen esélyük a 2013-as elnökválasztáson saját jelölttel nyerni.

A több hónapja tartó belpolitikai válság vajmi kevés változást hozhat Irán külpolitikájában. Csalódniuk kell azoknak, akik abban reménykedtek, hogy az Ahmadinezsad–Masai párossal – a legfőbb vezetőt megkerülve – különviszonyt lehet kialakítani. Az elnök mostanra igencsak elszigetelődött. Ahogy az al-Dzsazíra írta egy teheráni politikai tanácsadóra hivatkozva: „Ahmadinezsad olyan, mint egy kés Ali Khamenei oldalában. Ha kihúzza, elvérzik, de ha a fájdalom már elviselhetetlenné válik, mégiscsak ki kell húzni a kést.”

Ahmadinezsad beszél Khamenei ajatollah és a néhai Khomeini ajatollah portréja előtt
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Iranian President Mahmoud Ahmadinejad stands under pictures of Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei (L) and Iran's late leader Ayatollah Ruhollah Khomeini while speaking during a ceremony to mark Khomeini's death anniversary at his tomb at Tehran's Behesht-Zahra cemetery June 3, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS ANNIVERSARY RELIGION IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.