Az árvíz lett a fő gond

Kórházakból kitelepített betegekért aggódó hozzátartozók, hordágyakkal küszködő tűzoltók, az evakuálást nyíltan megtagadó, széllel-vízzel dacoló kalandvágyók, ábrákat elemző meteorológusok: ők uralták a hétvége képeit az Egyesült Államok keleti partján.

Az Irén hurrikán vasárnapra ugyan trópusi viharrá szelídült, de – e sorok írásáig – legalább tizenöt halálos áldozatot szedett, főleg Észak-Karolina és Virginia államban. Többeket fa temetett maga alá, és volt, aki autóbalesetben vesztette életét.

Irén több mint hárommillió háztartást vágott el az elektromos áramtól, kilencezer repülőjáratot töröltek miatta, és szinte leállt az élet a nagyvárosok, így New York környékén is. Kiürült a híres manhattani Times Square, ahová csak a kalandvágyók merészkedtek; igaz, vasárnap délelőtt már kitisztult az ég a manhattani felhőkarcolók felett.

A világvárosban példátlan intézkedésekkel készültek az intenzitásában szokatlan természeti jelenségre. Többek közt leállították a tömegközlekedési rendszert, így lezárták a 468 metrómegállót, és 370 ezer emberre vonatkozott a kötelező evakuálás egyes alacsonyan fekvő városrészekből. Tízezren menhelyeken töltötték az éjszakát. De nem mindenki vette komolyan a figyelmeztetéseket. – Kinyitott hálószobaablakkal aludtam végig az éjszakát, félretéve a médiafelhajtást – írta egy internetes hozzászóló.

Marylandben automatikusan leállt egy atomreaktor. A mintegy 100 km/órás szelekkel kísért Irén tornádókat keltett Delaware-ban és Virginiában. Megkezdődött sok helyütt a kárfelmérés: a szakértők több tízmilliárd dolláros pusztítással számolnak a helyszíni beszámolók szerint. Irén New Yorkot elhagyva Új-Anglia, illetve Kanada felé tartott.

Mindemellett (helyi idő szerint) vasárnap délutánra világossá vált: noha New Yorkra például az elmúlt huszonhat évben nem csapott le ilyen erősségű trópusi vihar, Irén nem kerül be a legpusztítóbb hurrikánok sorába, a csaknem kétezer halálos áldozatot követelő, 2005-ös Katrina mellé. A fő veszéllyé a hét elejére az áradások váltak, Észak-Karolina egyes részein például vigasztalanul szakadt az eső egész hétvégén. Ugyanettől tartanak most New York térségében is. A helyi kikötőt mintegy egyméteres víztömeg öntötte el, Long Island part jait pedig háromméteresre dagadt hullámok csapkodták.

– Az itt a legnagyobb kihívás, hogy az elektromosáram-hálózat és az infrastruktúra jó része is a felszín alatt található – mondta a CNN csatornán Michael Chertoff volt belbiztonsági miniszter. – Az áradás a legnagyobb gond – vélte Chris Christie, New Jersey kormányzója; egyike azon államoknak, amelyben már a hétvége kezdetére rendkívüli állapotot hirdettek ki.

65 millió ember volt potenciálisan veszélyeztetett a keleti parti térségben, és kétmillió főre vonatkoztak az evakuálási rendeletek. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter 6500 katonát mozgósított a négy haderőnemből.

– Nehéz 72 óra ez, és nyilvánvalóan számos család érintett – mondta Barack Obama elnök, aki szombaton, üdülését lerövidítve kereste fel a polgári védelem központját Washingtonban. Egyben felkérte az amerikaia kat, hogy tegyenek eleget a helyi hatóságok felszólításainak. Glenn Beck, nagy hatású jobboldali kommentátor és „politikai prédikátor” ugyanakkor úgy vélte: Irén Isten áldása, és a hét eleji földrengéssel együtt arra emlékeztet, hogy a világban nem az ember az úr.

Elárasztott utca New York külvárosában
Elárasztott utca New York külvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.